BACK TO
TOP
Διεθνή

Ούτε ονομασία ούτε συσκευασία που να παραπέμπει σε γάλα για τα φυτικά προϊόντα

«Κρεμώδης υφή» και «φυτικό γιαούρτι» ως χαρακτηρισμοί σε συσκευασίες φυτικών προϊόντων γίνονται παρελθόν εφόσον η Κομισιόν εγκρίνει σχετική τροπολογία της Ευρωβουλής, 171 η αρίθμησή της, όπως αναμένεται ότι θα συμβεί το προσεχές διάστημα.

Non-Dairy-Milk-S_Ferreira-2

Πέτρος Γκόγκος

89
0

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η τροπολογία ενσωματωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, πολλές βιομηχανίες που έχουν αναπτύξει την δραστηριότητά τους γύρω από τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των φυτικών τροφίμων που προωθούνται ως υποκατάστατα του κρέατος ή του γάλακτος, δε θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν ισχυρισμούς όπως «γαλακτοκομικά», «επιδόρπιο γιαουρτιού» ή «δεν περιέχει γάλα» στις συσκευασίες.  συγκεκριμένη τροπολογία συνιστά μια συνέχεια σχετικής απόφασης του 2017, η οποία απαγόρευσε την αναγραφή της λέξης «γάλα» σε συσκευασίες με φυτικά ροφήματα. Πλέον οι βιομηχανίες αυτές, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ούτε καν σχήματα συσκευασιών που θυμίζουν γαλακτοκομικά. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από την πρόθεση των Βρυξελλών να προστατέψουν υπό μια έννοια, την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων της Ευρώπης, αφού η ανερχόμενη τάση των φυτικών προϊόντων λειτουργεί ανταγωνιστικά στον κλάδο.

Οι αντιδράσεις από πλευράς βιομηχανίας φυτικών προϊόντων όμως είναι έντονες. Ήδη  η Alpro, μια εκ των βασικών παικτών της αγοράς εναλλακτικών φυτικών προϊόντων, προωθεί ψήφισμα που να απορρίπτει την εν λόγω τροπολογία, αναζητώντας μάλιστα υποστηρικτές στους κόλπους των καταναλωτών.   

Το «κίνημα» που έχουν συσπειρώσει τώρα αυτές οι βιομηχανίες φυτικών υποκατάστατων των γαλακτοκομικών, όπως είναι η Alpro αλλά και η Oatley, κάνει λόγο για μια «επανάσταση στο τρόφιμο» για μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, μια αντίστοιχη νομοθετική πρόκληση είχε απασχολήσει τον κλάδο της βιομηχανίας κρέατος και της αντίστοιχης, φυτικών υποκατάστατων. Τότε η Ευρωβουλή επρόκειτο να υπερψηφίσει σχετική τροπολογία η οποία θα απαγόρευε τα σημαίνοντα «μπιφτέκι», «λουκάνικο» και άλλα σχετικά, από το να αναγράφονται στις συσκευασίες προϊόντων με βάση φυτικές πρωτεΐνες. Τότε η Ευρωβουλή απέρριψε την τροπολογία.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία