BACK TO
TOP
Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός για ανθρωπιστικό διαδρόμο στη Γάζα

Με την χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας να αναβάλλεται μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι όλοι την έχουν προεξοφλήσει και την αναμένουν από στιγμή σε στιγμή, το Ισραήλ διαμηνύει πως κύριος στόχος του δεν είναι ούτε η κατοχή ούτε η παραμονή στη Γάζα, αλλά η εξουδετέρωση της Hamas, έτσι ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 1.300 νεκρούς Ισραηλινούς πολίτες.

γαζα4

41
0

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά ανελέητα και με πρωτοφανείς σε ένταση βομβαρδισμούς τη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό, και ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τα βόρεια τμήματα της Γάζας, μέσω του περάσματος της Rafah προς την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον εστιάζει στο εάν, σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στη Γάζα, θα υπάρξει μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με μεγαλύτερη και ισχυρότερη εμπλοκή της Hezbollah και του Ιράν, το οποίο ωστόσο διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συγκρουστεί στρατιωτικά με το Ισραήλ, εφόσον αυτό δεν επιτεθεί στο ιρανικό έδαφος.

Σε κατάπαυση πυρός στη νότια Γάζα που θα τεθεί σε ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδας (και θα διαρκέσει 5 ώρες σύμφωνα με το αραβικό κανάλι Al Arabiya) συμφώνησαν ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η έξοδος των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάπαυση πυρός θα συμπέσει χρονικά και με το άνοιγμα του περάσματος της Rafah στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Από την πλευρά της πάντως η Hamas υποστήριξε πως δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής, 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα και στις βόρειες περιοχές της, κατόπιν των διαδοχικών τελεσιγράφων των Ισραηλινών για την επικείμενη εισβολή τους.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος εκτιμάται πως θα επιτρέψει και τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με μιά άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή.

Ισραήλ: Δεν θέλουμε να καταλάβουμε τη Γάζα, αλλά να εξουδετερώσουμε τη Hamas

Το Ισραήλ δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα αλλά να εξουδετερώσει την Hamas υποστήριξε ο πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καταλάβουμε τη Γάζα ή να παραμείνουμε στη Γάζα, αλλά επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας και ο μόνος τρόπος, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Biden είπε, είναι να εξαλείψουμε τη Hamas, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαφανίσουμε τις δυνατότητές τους» υπογράμμισε ο Erdan.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Michael Herzog, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να καταλάβουμε ή να ξανακαταλάβουμε τη Γάζα.

Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κυριαρχήσουμε στις ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων» υπογράμμισε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Δεν φταίει ο καιρός για τη μη εισβολή

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως ο λόγος της αναβολής μέχρι στιγμής της χερσαίας εισβολής δεν είναι οι καιρικές συνθήκες, αλλά το να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Παλαιστίνιοι από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος διέψευσε δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων που υποστήριξαν πως η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το Σαββατοκύριακο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Χτυπάμε την Hamas, όχι τους Παλαιστίνιους πολίτες

Σε δηλώσεις του ο Jonathan Conricus, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποστήριξε ότι «χτυπάμε την Hamas, χτυπάμε τις υποδομές τους και κυνηγάμε τους διοικητές τους».

«Κατηγορηματικά δεν προσπαθούμε να χτυπήσουμε πολίτες» είπε ο Conricus, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του ισραηλινού στρατού στο χτύπημα σε κομβόι αμάχων που εγκατέλειπαν τη Γάζα την περασμένη Παρασκευή, όταν και σκοτώθηκαν περίπου 70 άνθρωποι.

Επιπλέον, είπε πως δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση της πληροφορίας πως η Hamas έχει εκτελέσει ομήρους.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι χθες Κυριακή 16/10 χτύπησε 250 στρατιωτικούς στόχους και ότι σκότωσε έναν από τους πλέον υψηλόβαθμούς διοικητές της Hamas.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Herzi Halevi είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπει στη Γάζα για να ξεριζώσει την Hamas.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως θα ήταν μεγάλο λάθος του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας

«Η Hamas δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό.

Ωστόσο, η εξάλειψη των εξτρεμιστών από το Ισραήλ είναι αναγκαίο μέτρο» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως η Hamas πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς ο Biden υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή, πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος».

Δεν θα σταλούν Αμερικάνοι στρατιώτες

Σύμφωνα με τον Biden, δεν είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό, καθώς όπως είπε, το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους καλύτερους στρατούς παγκοσμίως.

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το Ισραήλ με όλα όσα χρειάζεται, ενώ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως ο ισραηλινός στρατός θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου.

Τις θέσεις του Biden, είχε περιγράψει νωρίτερα και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος απέρριψε και αυτός την ιδέα οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως υποστήριξε ο Blinken, η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το Ιράν δεν πρόκειται να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, παρά μόνο εάν αυτό μας επιτεθεί υποστήριξε η μόνιμη διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν θα εμπλακούν σε μάχη υπό την προϋπόθεση ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν τολμήσει να επιτεθεί στο Ιράν, στα συμφέροντα και στους πολίτες του.

Οι δυνάμεις της αντίστασης θα είναι σε θέση να αμυνθούν» ανέφεραν οι Ιρανοί διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Hossein Amir Abdollahian σε συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, υποστήριξε πως εάν οι Ισραηλινοί συνεχίσουν να κτυπούν τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσε να κλιμακωθεί η ένταση της σύγκρουσης.

Εκκενώνει οικισμούς στα σύνορα με το Λίβανο το Ισραήλ

Και ενώ όλο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εκκενώνει οικισμούς σε μια ζώνη περίπου 2 χιλιομέτρων από τα βόρεια σύνορα του με το Λίβανο, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται μια συνεχής ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις της Hezbollah.

Σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων σε μια περιοχή που εκτείνεται σε βάθος 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Λίβανο.

Οι κάτοικοι θα φιλοξενηθούν σε σπίτια που θα τους παράσχει το κράτος, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκκλήσεις προκειμένου να επιτραπεί στις διεθνείς οργανώσεις να εισέλθουν στη Γάζα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Lynn Hastings, συντονίστρια το ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε πορεία καταστροφής της Γάζας και ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απάνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Hamas να απελευθερώσει τους 150 και πλέον ομήρους που κρατά και στη συνέχεια να επιτραπεί στις διεθνείς οργανώσεις να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έως αύριο Τρίτη 17/10 θα μείνουν χωρίς νερό, ενώ προβλέπεται πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής διαρκούν για μόλις 24 ώρες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερό, ούτε ένας κόκκος σταριού ούτε ένα λίτρο καυσίμου που να έχει επιτραπεί στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 8 ημέρες» υποστήριξε ο Philippe Lazzarini, ο επικεφαλής της UNRWA, αναφέροντας πως κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές.

Στο χείλος της αβύσσου

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου λέει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος καλεί την Hamas να απελευθερώσει τους ομήρους και το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια.

« Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών» αναφέρει ο Guterres, επισημαίνοντας πως αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες».

Τραγικός ο απολογισμός

Ο φρικτός απολογισμός της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 18.767 νεκρούς  και τραυματίες.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων αναφέρονται τουλάχιστον 2.670 νεκροί και 10.814 τραυματίες  από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική  Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις τελευταίες επτά μέρες. Στη Γάζα οι νεκροί ανέρχονται σε 2.670  και μεταξύ αυτών είναι περίπου 800 παιδιά. Οι τραυματίες είναι 9.600. Οι υπόλοιποι 54 νεκροί και οι 1.100 τραυματίες καταγράφηκαν στη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά του Ισραήλ, αναφέρονται πάνω από 1.500 νεκροί (1.330 στη Γάζα) και σχεδόν 4.000 τραυματίες (3.330 στη Γάζα), από τις πυραυλικές επιθέσεις της Hamas.

Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου (7/10) από τη Hamas, ενώ 126 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Hamas.

Περισσότερα από 200 μέλη της Hamas έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ενώ σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται ότι 155

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian ξεκαθάρισε μιλώντας στο Al Jazeera ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει να εισβάλει στη Γάζα, τότε οι ηγέτες της αντίστασης θα τη μετατρέψουν σε νεκροταφείο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Στη δήλωση αυτή προέβη, αφότου συνάντησε την Κυριακή (15/10/2023) τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani.

Ο Amirabdollahian είπε ότι ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu τρέφει ελπίδες και όνειρα, αυτός και η κυβέρνησή του έχουν παραμείνει σιωπηλοί.

«Η Ουάσιγκτον έχει εμφανιστεί για να σώσει τη μαριονέτα της, το Ισραήλ», είπε.

«Αν διευρυνθεί το εύρος του πολέμου, θα υπάρξουν βαριές απώλειες και για την Αμερική», τόνισε o Ιρανός ΥΠΕΞ.

Η απάντηση του Ισραήλ στις ενέργειες της Hamas υπερβαίνει το δικαίωμά του για αυτοάμυνα και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Κάιρο την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

«Η αντίδραση ξεπέρασε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, μετατράπηκε σε συλλογική τιμωρία για 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, σύμφωνα με την Al Arabiya.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να απλοποιηθεί η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «μια καθυστέρηση στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος θα οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό θυμάτων».

Το Ισραήλ δεν θέλει δεύτερο μέτωπο με τη Hezbollah

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Hezbollah του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία