BACK TO
TOP
Διεθνή

Ξεκίνησε η 4ήμερη κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ με Χαμάς

Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές αλλά και στην είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00.

3540924b87794c44af51b9488b2c8586

58
0

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, παλαιστινιακά και εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα έχουν αρχίσει να εισέρχονται στη Γάζα μέσω του συνοριακού σταθμού της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ φέρεται να έχει λάβει μια λίστα με 39 Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία και οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση 13 ομήρων.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, η Υπηρεσία Φυλακών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας των 39 ανηλίκων και γυναικών που πρόκειται να αποφυλακιστούν αργότερα σήμερα. Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν στη φυλακή Ofer στη Δυτική Όχθη λίγο πριν από το μεσημέρι, από όπου θα αποφυλακιστούν στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη από τις τέσσερις ημέρες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές ομήρων με Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, ενώ η εκεχειρία δεν αποκλείεται να παραταθεί εάν η Χαμάς συμφωνήσει να απελευθερώσει περισσότερους ομήρου.

Η "ανθρωπιστική παύση" των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της καταριανής διπλωματίας σημείωσε ότι η Ντόχα έχει λάβει τη λίστα με τα ονόματα των αμάχων που η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς θα απελευθερώσει την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, της πρώτης εκ των τουλάχιστον τεσσάρων ομάδων ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με τους Καταριανούς μεσολαβητές, η κατάπαυση του πυρός αφορά τόσο το βόρειο, όσο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, διά του εκπροσώπου του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει και εκείνο στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

Το πρωί, πάντως, μερικά λεπτά με την έναρξη της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

 
πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία