BACK TO
TOP
Διεθνή

Μια μετατόπιση πωλήσεων σε φυτικές πρωτεΐνες από τους γίγαντες του λιανεμπορίου σωτήρια για περιβάλλον

Μια στροφή 50% από το κρέας στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης έως το 2030 θα οδηγούσε σε μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ισοδύναμη με την αφαίρεση περισσότερων από 25 εκατ. αυτοκινήτων από τους δρόμους της ΕΕ.

33b2e02f6c824c5d8dae94962b4f8764

43
0

Αυτό καταδεικνύει νέα μελέτη, που διεξήχθη από την ερευνητική εταιρεία συμβούλων Profundo και ανατέθηκε από την περιβαλλοντική ομάδα Madre Brava.

Η αλλαγή των διατροφικών προτύπων για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και τη συμπερίληψη περισσότερων πρωτεϊνικών φυτών μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για τον πλανήτη. Ειδικότερα τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 31,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως θα επιτύχουν έξι από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, σε περίπτωση που δεσμευτούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε φυτικές πρωτεΐνες. Επίσης, θα απελευθερώσουν μια έκταση γης στο μέγεθος της Ουγγαρίας, και παράλληλα θα εξοικονομήσουν ετησίως 670 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που ισοδυναμούν με 268.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Η Madre Brava ανακοίνωσε τη μελέτη πριν από την COP28, η οποία πραγματοποιείται στο Ντουμπάι αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με την οποία προτρέπει τους λιανοπωλητές να δεσμευτούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη φιλοδοξία. Έξι μόνο, από τους γίγαντες του λιανεμπορίου τροφίμων μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο κλίμα, τη φύση, το νερό, μετατοπίζοντας το 50% των πωλήσεων τους σε φυτικές πρωτεΐνες μέχρι το 2030», δήλωσε ο Nico Muzi, διευθύνων σύμβουλος της Madre Brava.

Αρκετοί ευρωπαίοι λιανοπωλητές τροφίμων στοχεύουν πλέον να διπλασιάσουν το μερίδιο της φυτικής πρωτεΐνης στις κατηγορίες κρεάτων, αυγών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων έως το 2030, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το μερίδιο των προϊόντων ζωικής προέλευσης στη συνολική τους προσφορά.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση των ευρωπαίων καταναλωτών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης και το ProVeg που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ανέφεραν ότι τρώνε λιγότερο κρέας – από το 46% του 2021. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση για μείωση της πρόσληψης κρέατος, καθώς αυξημένος αριθμός καταναλωτών επιλέγει μια ευέλικτη δίαιτα, διαπίστωσε η μελέτη.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία