BACK TO
TOP
Διεθνή

Παραλύει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, απεργία και μπλόκα με τρακτέρ στους δρόμους

Οι μεταφορές στη Γερμανία έχουν παραλύσει, λόγω της απεργίας των μηχανοδηγών στα τρένα και η κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θυμίζει όλο και περισσότερο γενική απεργία.

659ed3a4a3105f211c85354b__002_

88
0

Η τριήμερη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι μηχανοδηγοί από την Τετάρτη έως το βράδυ της Παρασκευής έχει επιτείνει το ταξιδιωτικό χάος στη χώρα, η οποία ήδη ταλανίζεται από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των αγροτών.

Η επίσχεση εργασίας του συνδικάτου μηχανοδηγών GDL έχει σχεδόν ακινητοποιήσει τα σιδηροδρομικά ταξίδια στη Γερμανία, με την εθνική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn να εφαρμόζει μόνο ένα μειωμένο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, οι μηχανοδηγοί ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ως τότε την Παρασκευή θα κάνουν «ένα διάλειμμα» και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αγροτών DBV φέρεται να υποσχέθηκε να εντείνει τις διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά στάθμευσαν στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Σε σκηνές που είναι πιο οικείες στη γειτονική Γαλλία, οι αγρότες στη Γερμανία έχουν αποκλείσει δρόμους και εθνικές οδούς με κομβόι τρακτέρ και διαδηλώνουν σε μεγάλες πόλεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να απορρίψει όλα τα σχέδια για περικοπή των επιδοτήσεων των αγροτών.

«Μοιάζει πραγματικά όλο και περισσότερο με γενική απεργία. Δεν είχαμε γενική απεργία στη Γερμανία από το 1906», δήλωσε ο Κάρστεν Νίκελ, αναπληρωτής διευθυντής ερευνών στην εταιρεία συμβούλων Teneo, στο CNBC.

«Είναι κάτι καινούργιο στη Γερμανία. Αυτή η συντονισμένη δράση και το επίπεδο της πολιτικής βίας … ο υπουργός Οικονομίας γλίτωσε οριακά, ας πούμε, από σωματικές συμπλοκές με έναν πραγματικά οργισμένο όχλο διαδηλωτών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτές είναι σκηνές που δεν έχουμε ξαναδεί στη Γερμανία», δήλωσε ο Νίκελ.

«Προφανώς μπαίνουμε σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά, σωστά; Τρεις περιφερειακές εκλογές σε κρατίδια και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε δεν νομίζω ότι αυτό προοιωνίζεται κάτι καλό», πρόσθεσε.

Σε μια ένδειξη της αυξημένης πολιτικής έντασης λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εμποδίστηκε να αποβιβαστεί από πλοίο κατά την επιστροφή του από ιδιωτικές διακοπές την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι και 300 αγρότες φέρονται να εμπόδισαν το πλοίο να ελλιμενιστεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετέδωσε ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Deusteche Welle στις 5 Ιανουαρίου, σε μια διαμαρτυρία που καταδικάστηκε από τους νομοθέτες και την ομάδα αγροτικού λόμπι DBV.

Τι συμβαίνει στη Γερμανία;

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είχε επιδιώξει να επαναχρησιμοποιήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από αχρησιμοποίητα κονδύλια για την πανδημία, προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Ωστόσο, τα σχέδια του προϋπολογισμού ανατράπηκαν τον Νοέμβριο, όταν κρίθηκε ότι η ανακατανομή των έκτακτων κονδυλίων ήταν αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση έχει έκτοτε ανακαλέσει ορισμένα από τα σχέδιά της για τον γεωργικό τομέα, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι οι φορολογικές απαλλαγές για τα γεωργικά οχήματα θα συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα θα καταργηθούν σταδιακά αντί να καταργηθούν πλήρως και άμεσα.

Η Γερμανική Ένωση Αγροτών δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες της.

«Υπήρξε αυτή η ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου [τον Νοέμβριο]. Η κυβέρνηση απάντησε με μια σειρά από περικοπές, μειώνοντας μεταξύ άλλων τις αγροτικές επιδοτήσεις και αυτό φαίνεται ότι ήταν το γεγονός που προκάλεσε αυτές τις διαμαρτυρίες», δήλωσε ο Νίκελ της Teneo.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση ήδη τον Δεκέμβριο αντέδρασε και έκανε πίσω σε ορισμένες προτάσεις για προηγούμενες περικοπές στον αγροτικό τομέα», συνέχισε.

«Έτσι, νομίζω ότι υπάρχει επίσης ένα στοιχείο όπου αυτοί οι αγρότες έχουν ενδεχομένως την ιδέα ότι αν συνεχίσουν να πιέζουν ίσως ακυρωθούν και τα υπόλοιπα και αυτό οφείλεται τελικά σε μια κυβέρνηση που είναι πολιτικά και εσωτερικά πολύ διχασμένη».

πηγή: newmoney.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία