BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο διάλογος για την γεωργία να μην είναι προσχηματικός λένε οι Copa-Cogeca

Ένα κύμα αγροτικής δυσαρέσκειας έχει σαρώσει την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, τροφοδοτούμενο από την κλιμάκωση του κόστους των εισροών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την οικονομική και γραφειοκρατική αβεβαιότητα.

3000_3

23
0

Οι αγρότες, που παλεύουν με αυτές τις προκλήσεις, εκφράζουν βαθιά ανησυχία και μια διάχυτη αίσθηση παρεξήγησης. Όλες οι ευρωπαϊκές οργανώσεις, που βρίσκονται κάτω από το άρμα των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa- Cogeca περιμένουν να απαντήσει η επικεφαλής της Κομισιόν.

«Ο στρατηγικός διάλογος που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο είναι μια ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία, αν και άργησε να υλοποιηθεί. Επιπλέον, το πεδίο των συζητήσεων παραμένει ιδιαίτερα ασαφές. Λαμβάνουμε υπόψη την πρόσκληση που λάβαμε για μια πρώτη συνάντηση στις 25 Ιανουαρίου και ελπίζουμε σύντομα για διευκρινίσεις. Θέλουμε μια εις βάθος συζήτηση με την Επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα τοποθετεί την πραγματικότητα της γεωργίας στο επίκεντρο των συζητήσεων και παραμένουμε πεπεισμένοι, όπως είπε ο Πρόεδρος von der Leyen, «ότι η γεωργία και η διατήρηση της φύσης μπορούν να συμβαδίσουν». Η Ευρώπη χρειάζεται και τα δύο!». Αναφέρει σε ανακοίνωση των Copa-Cogeca.

Εν μέσω αυτού, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική μηχανή συνεχίζει να λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα, αγνοώντας το γεωπολιτικό, κλιματικό και οικονομικό πλαίσιο που υπονομεύει τις εκμεταλλεύσεις και τα εισοδήματα των αγροτών, συνεχίζουν οι οργανώσεις εκφράζοντας αποδοκιμασία. «Αποδοκιμάζουμε αυτό! Καθώς κατευθυνόμαστε προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, γινόμαστε μάρτυρες μιας έξαρσης των ρυθμιστικών αποφάσεων που επηρεάζουν τη γεωργία, γεγονός που προκαλεί μια βαθιά έλλειψη κατανόησης στο πεδίο. Οι αποφάσεις κυμαίνονται από την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (IED) και την αποκατάσταση της φύσης στην καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά, τη συσκευασία, και τους κανονισμούς παρακολούθησης της δασοκομίας. Προχωρούν επίσης οι συζητήσεις για συμφωνίες όπως η Mercosur και η επέκταση των συνόρων για την είσοδο ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει τις συζητήσεις για τους κανονισμούς σε ευρύτερες συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες λύσεις, εργαλεία και χρηματοδότηση για την υποστήριξη μιας γνήσιας ευρωπαϊκής γεωργικής φιλοδοξίας. Ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας πρέπει να επαναφέρει τη γεωργία, την ανταγωνιστικότητα και τα εισοδήματα των αγροτών και τη συνοχή των γεωργικών πολιτικών της ΕΕ ως στρατηγική προτεραιότητα. Η Copa και η Cogeca είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Θέλουμε να κάνουμε διάλογο! Ας λυγίσουμε και ας διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί για χάρη των αγροτών και των συνεταιρισμών μας.», καταλήγει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία