BACK TO
TOP
Διεθνή

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις 28/3 για τον αποκλεισμό ουκρανικών συνόρων από τους Πολωνούς αγρότες

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στη Βαρσοβία στις 28 Μαρτίου, αλλά δεν αποδέχτηκε αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με τον αποκλεισμό των συνόρων από Πολωνούς αγρότες.

Polonia-agrotes-proedros-Andrzej-Duda

18
0

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy κάλεσε την Τετάρτη 28/2 τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν στα Ουκρανο-Πολωνικά σύνορα για να συζητήσουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι είναι θυμωμένοι για αυτό που λένε ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός από τις φθηνές εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων.

Ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι ήθελε συνομιλίες πριν από τη δεύτερη επέτειο του Σαββάτου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Συμφώνησα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας για μια συνάντηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 28 Μαρτίου, και ελπίζω ότι μέχρι τότε οι τεχνικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια γόνιμη συνάντηση», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάει στα σύνορα για συνομιλίες, ο Τουσκ είπε ότι πιστεύει ότι είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του. Δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο για την πρόταση του Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, δεν αναφέρθηκε απευθείας στη δήλωση Τουσκ, αλλά είπε ότι είχε θέσει την πρότασή του για επείγουσα συνάντηση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η κατάσταση στα σύνορα με την Πολωνία είναι απολύτως απαράδεκτη. Ενημέρωσα (τον Μισέλ) για την ουκρανική πρωτοβουλία μας για μια άμεση συνάντηση στα σύνορα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Ζελένσκι.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες και οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι πολύ συγκεκριμένες».

Στις δηλώσεις του, ο Τουσκ επανέλαβε την υποστήριξή του στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου και είπε ότι η Πολωνία θα συμπεριλάβει τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία και ορισμένα τμήματα δρόμων σε έναν κατάλογο ζωτικής σημασίας υποδομής για να «διασφαλίσει 100% εγγύηση ότι η στρατιωτική βοήθεια … φθάνει στην ουκρανική πλευρά χωρίς καθυστερήσεις». .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επίσης δεν έκανε αναφορά στις δηλώσεις Τουσκ για τη συνάντηση του Μαρτίου, αλλά είπε ότι είχε συνομιλίες με Πολωνούς αξιωματούχους στη Βαρσοβία την Πέμπτη.

«Και οι δύο κυβερνήσεις στοχεύουν στην επίλυση προβληματικών ζητημάτων», δήλωσε ο Κουλέμπα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, όπου ευχαρίστησε επίσης τον Τουσκ για τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει απρόσκοπτη παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης της Ukrainska Pravda ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για «οποιαδήποτε μορφή» συνομιλιών για να βοηθήσει στον τερματισμό των συνοριακών αποκλεισμών.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda είπε ότι πιστεύει ότι οι αγρότες είχαν δίκιο να διαμαρτυρηθούν καθώς αγωνίζονται για τα προς το ζην.

«Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τουσκ εξετάζει διαφορετικά σενάρια.

«Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων ένα από τα στοιχεία που συζητήσαμε ήταν ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων… φυσικά διασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα παροχής στρατιωτικών και ανθρωπιστικών προμηθειών για την Ουκρανία».

Οι Πολωνοί αγρότες έχουν ευρεία δημόσια υποστήριξη για τις διαμαρτυρίες τους για το υψηλό κόστος, τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων και τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα. Αυτό αφήνει τον Τουσκ με μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερή υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο στον αγώνα του ενάντια στους Ρώσους εισβολείς, ενώ αντιμετωπίζει τα παράπονα των αγροτών.

Το Κίεβο είπε ότι οι διαδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν αποκλεισμούς συνοριακών σημείων, βλάπτουν τον αγώνα του να απωθήσει τη Ρωσία. Οι αγρότες συνέχισαν τις διαδηλώσεις σε όλη την Πολωνία την Πέμπτη, αλλά σε μικρότερη κλίμακα από την Τρίτη.

Ο Adrian Wawrzyniak, εκπρόσωπος του συνδικάτου των αγροτών Solidarity, είπε ότι οι διαδηλωτές απέκλεισαν τρεις διαβάσεις με την Ουκρανία, αν και μερικά φορτηγά αφέθηκαν να περάσουν. Είπε επίσης ότι μια γέφυρα που συνδέει την Πολωνία με την Τσεχική Δημοκρατία έχει αποκλειστεί, όπως και αρκετοί δρόμοι σε όλη τη χώρα.

Αγρότες από την Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης διαδήλωσαν επίσης την περασμενη Πέμπτη κατά μήκος των τσεχικών συνόρων, αποκλείοντας ορισμένα σημεία διέλευσης καθώς απαίτησαν αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία