BACK TO
TOP
Διεθνή

Κινητοποίηση εξπρές Copa-Cogeca στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία κρίσιμων οδηγιών για αγρότες

Οι Copa Cogeca, οργάνωση ομπρέλα των αγροτικών οργανώσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια «αστραπιαία κινητοποίηση» έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

kinitopoihseis-copa-corega-sto-eurokoinovoulio

31
0

Oι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca  μαζί με ένα τοπικό παράρτημα της γαλλικής αγροτικής οργάνωσης FNSEA, θα διαδηλώσουν στο Στρασβούργο ( 10:30 π.μ.τοπική ώρα)  την Τρίτη 12 Μαρτίου, την ώρα που θα διεξάγεται η ψηφορία για την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (IED). Η Παράλληλα, αναμένεται η ψηφοφορία για την Οδηγία για τις Πράσινες Απαιτήσεις και τα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα για την Ουκρανία.

Με αφορμή την γνωστοποίηση της κινητοποίησης, οι Copa-Cogeca, υπουγραμμίζουν ότι «είναι καιρός να επαναφέρουμε τις γεωργικές πολιτικές της ΕΕ πίσω στην πορεία και να επιβεβαιώσουμε τη γεωργία ως ακρογωνιαίο λίθο του έργου της ΕΕ.».

Για αρκετούς μήνες, οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τοπικές, εθνικές και ευρωπαϊκές ανησυχίες που, όπως λένε οι οργανώσεις «κατευθύνουν τον νομοθέτη της ΕΕ».

«Όλες αυτές οι κινήσεις είχαν πολλά κοινά σημεία σχετικά με τα ρυθμιστικά βάρη, τις εμπορικές συμφωνίες και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)», ανέφερε η οργάνωση.

«Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί μια τάση να επιδιώκονται δυναμικά οι ατζέντες, με κάθε κόστος χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, όπως αποδεικνύεται από πρωτοβουλίες όπως το Farm to Fork. Η Πράσινη Συμφωνία για τη γεωργία, από αυτή την άποψη, ήταν ένα ρυθμιστικό τσουνάμι, με πάρα πολλές βιαστικές διαβουλεύσεις, αυθαίρετους στόχους από πάνω προς τα κάτω και προτάσεις που προωθήθηκαν χωρίς μελέτες σκοπιμότητας ή χρηματοδότηση», λέει η οργάνωση.

Η ευρωπαϊκή γεωργία ζητά βραχυπρόθεσμες απαντήσεις

Η ευρωπαϊκή γεωργία ζητά βραχυπρόθεσμες απαντήσεις και «ισχυρά σήματα», λένε οι Copa Cogeca, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή των εξής:

  • Άμεσα αποτελεσματικές προτάσεις απλούστευσης.
  • Απαντήσεις για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την Ουκρανία.
  • Διακοπή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur στην τρέχουσα μορφή της.
  • Ανακάλυψη σε νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs).
  • Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές που «δεν επιτίθεται στις οικογενειακές χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Η Copa Cogeca είπε ότι υπάρχουν «αντιφατικά μηνύματα» που έρχονται από την ΕΕ προς τους αγρότες, τα οποία, όπως είπε, δίνουν «την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει χάσει τη γεωργική της πυξίδα».

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Στρατηγικό της διάλογο που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, επαναφέρει τη μέθοδο και την ακρόαση – ήρθε η ώρα και καλοδεχούμενη! Είμαστε επίσης μάρτυρες εκφράσεων υποστήριξης από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις πρόσφατες δημόσιες ακροάσεις», ανέφερε η ομάδα-ομπρέλα.

Ωστόσο, το ίδιο κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ψήφισης του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης και έδειξε «περιορισμένη υποστήριξη» όταν τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την Ουκρανία, ανέφερε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία