BACK TO
TOP
Διεθνή

Άκυρα συμβόλαια γαλλικού σίτου από Κινέζους, βλέπουν χώρο για χαμηλότερες τιμές

Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά σιτηρών έχουν προκαλέσει ανησυχίες καθώς αναφορές καταγράφουν την ακύρωση ορισμένων συμβολαίων γαλλικού σίτου από την Κίνα. Το αγροτικό γραφείο της Γαλλίας, FranceAgriMer, ανακοίνωσε ότι η Κίνα μάλλον αντέδρασε στην πρόσφατη πτώση των τιμών με αυτήν την ενέργεια.

China-wheat-RTX3IEBX

56
0

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι ακυρώσεις αυτές αναφέρθηκαν σε μια μηνιαία συνάντηση προσφοράς και ζήτησης με τη FranceAgriMer, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως δήλωσε η Adele Dridi, αναλύτρια στο αγροτικό γραφείο.

Αρκετοί Γάλλοι έμποροι προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακύρωσης του γαλλικού σιταριού, αν και είπαν ότι είναι εύλογο οι Κινέζοι αγοραστές να το επανεξετάσουν λόγω χαμηλότερων τιμών.

Περίπου 500.000 μετρικοί τόνοι εξαγωγών σιταριού από τις ΗΠΑ στην Κίνα ακυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και οι έμποροι έχουν σημειώσει πτώση των τιμών στα χαμηλά τριών ετών ως πιθανή αιτία για την ακύρωση των συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκεμβριο.

Επίσης, η FranceAgriMer ανέφερε ότι η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα επηρέασε την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές γαλλικού μαλακού σίτου εκτός ΕΕ για την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου του 2023/24.

Παράλληλα, η Κίνα έχει γίνει μια σημαντική εξαγωγική χώρα για το γαλλικό σιτάρι τα τελευταία χρόνια. Περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνοι γαλλικού σιταριού εξήχθησαν στην Κίνα τους πρώτους οκτώ μήνες της σεζόν 2023/24, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό μετά το Μαρόκο.

Αντίθετα, η FranceAgriMer αύξησε τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές γαλλικού κριθαριού εκτός ΕΕ αυτή τη σεζόν, εν μέρει λόγω της πρόσφατης κινεζικής ζήτησης, με τις γαλλικές προμήθειες να αποδεικνύονται ανταγωνιστικές έναντι άλλων προελεύσεων καθώς οι εισαγωγείς στράφηκαν στο κριθάρι από τον αραβόσιτο.

Οι εξαγωγές γαλλικού κριθαριού ενισχύθηκαν επίσης από τις πωλήσεις στον Κόλπο, αλλά η άνοδος των γαλλικών τιμών αυτόν τον μήνα αναμένεται να σταματήσει αυτή τη ζήτηση, είπε ο Dridi.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία