BACK TO
TOP
Διεθνή

Αναζωπυρώνουν αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκο 300 τρακτέρ στις Βρυξέλλες

Με αίτημα ακύρωσης των εμπορικών συμφωνιών που λειτουργούν στρεβλωτικά για τις ενδοκοινοτικές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, οι αγρότες επιστρέφουν μαζί με τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα του Βελγίου, στήνοντας για τρίτη φορά φέτος οδοφράγματα γύρω από τα κεντρικά της Κομισιόν όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ.

Belgium-agrotikes-koinhtopoihseis

453
0

Οι αγρότες της ECVC θα κινητοποιηθούν στις Βρυξέλλες στις 26 Μαρτίου, υπό την ηγεσία μιας από τις βελγικές οργανώσεις-μέλη, την FUGEA.  

Εκτιμάται, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ότι περίπου 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.  

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών επικεντρώνονται στη διασφάλιση δίκαιων εσόδων και τιμών για τους εργαζομένους στον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα οι αγρότες ζητούν:

  • Να τεθεί τέλος στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και στον αθέμιτο ανταγωνισμό, ξεκινώντας με οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. 
  • Ενισχύσεις στην Οδηγία της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές προκειμένου να διασφαλιστούν νομικά ότι οι τιμές είναι υψηλότερες από το κόστος παραγωγής.
  • Ρυθμίσεις στις αγορές μέσω της ΚΓΠ για να εξασφαλιστούν δίκαιες και σταθερές τιμές, προστατευμένες από την κερδοσκοπία.
  • Εξασφάλιση επαρκούς προϋπολογισμού και δίκαιης κατανομής της βοήθειας της ΚΓΠ για να καταστεί δυνατή η βιώσιμη μετάβαση στην αγροοικολογία και τις βιώσιμες πρακτικές.
  • Μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες, μέσω μέτρων που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. 

Οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του AGRIFISH, είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που έχουν οδηγήσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και μήνες. 

Προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες θα παραμείνουν και θα ασχοληθούν με το επάγγελμα, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη για πιο βιώσιμα μοντέλα. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές, και ειδικότερα η ΚΓΠ, πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίζουν τις αγορές και να υποστηρίζουν τη μετάβαση. 

Οι αγρότες σημειώνουν ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος όσον αφορά την πιθανή αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τη δημιουργία παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια και τις εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων. Αλλά αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να εγγυηθούν δίκαιες και σταθερές τιμές που παρέχουν στους αγρότες ένα αξιοπρεπές εισόδημα. 

«Έχουμε επαναλάβει τα αιτήματά μας σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας, καθώς και σε συναντήσεις μεταξύ του ECVC και της FUGEA και του Προέδρου του Συμβουλίου AGRIFISH, David Clarinval, του υπουργικού συμβουλίου του Charles Michel και του Επιτρόπου για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski. Θα επαναληφθούν στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen στις 10 Απριλίου».

Επιστολή Copa και Cogeca προς τους Υπουργούς Γεωργίας 

Ενώ οι υπουργοί Γεωργίας συναντώνται στις Βρυξέλλες την Τρίτη 26 Μαρτίου για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων φλέγοντων ζητημάτων, τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στις «τρέχουσες ανησυχίες στον αγροτικό τομέα», η Copa και η Cogeca έστειλαν επιστολή για να λάβουν θέση για τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. 

Η επιστολή που εστάλη χθες σε όλους τους ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας δίνει ένα σαφές μήνυμα για τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η Copa και η Cogeca «υποστηρίζουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη απλούστευση της ΚΓΠ που παρουσιάστηκαν στις 15 Μαρτίου ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που διασφαλίζει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμη γεωργία». 

Η Copa και η Cogeca πιστεύουν ότι «με την υιοθέτηση αυτών των αλλαγών, θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της πολιτικής με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις κλιματικές και τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες σε ολόκληρη την ΕΕ». 

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές γεωργικές οργανώσεις ζητούν μερικές διευκρινίσεις σε ορισμένα στοιχεία, ιδίως στις απαιτήσεις της ΕΕΑΕ, μια ταχύτερη διαδικασία για την αναθεώρηση στρατηγικών σχεδίων και εξαιρέσεις για εκμεταλλεύσεις μικρότερης των 10 εκταρίων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 958 της Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία