BACK TO
TOP
Διεθνή

Στρατηγικός τομέας για την Ευρώπη τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα απεφάνθησαν οι υπουργοί Γεωργίας στη συνάντηση του Λιμβούργου

Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι υπουργοί Γεωργίας των περιφερειών κάλεσε σε μια άτυπη συνάντηση τους Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας στην επαρχία του Λιμβούργου για να συζητήσουν για τα τρόφιμα, και ιδιαίτερα τα πρωτεϊνούχα, ως στρατηγικό τομέα για το μέλλον της Ευρώπης.

upourgoi-gewrgias-limpourgo

50
1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να επιτύχει πιο ανοιχτή στρατηγική αυτονομία σε σημαντικούς τομείς πολιτικής. Το σημερινό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από διαμαρτυρίες αγροτών και γεωπολιτικές, καθώς και οικονομικές, αλλαγές. Η επισιτιστική κυριαρχία γίνεται έτσι ακόμη πιο σημαντική. Εκτός από τη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη 9 Απριλίου, το πρόγραμμα περιελάμβανε διαπεριφερειακές επισκέψεις και γεύματα με τοπικά προϊόντα.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας του Βελγίου ανέφερε ότι: «Η στρατηγική αυτονομία στη γεωργία είναι μία από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας στο Συμβούλιο Γεωργίας-Αλιείας, επομένως ήταν σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις. Για τη βελγική Προεδρία, μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτεϊνών για τον ζωικό τομέα. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια μορφή γεωργίας που είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη με την πλήρη έννοια του όρου, που σημαίνει παραγωγική, ανταποδοτική για τους αγρότες και της οποίας το σύνθημα είναι η διατροφική ποιότητα, διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές συγκρούσεις κατέδειξαν επίσης τη σημασία της διατήρησης υψηλού επιπέδου επισιτιστικής ασφάλειας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε την καινοτομία ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία».

Ο Υπουργός Γεωργίας της Βαλλονίας σημείωσε: «Η επισιτιστική ασφάλεια και η κυριαρχία είναι βασικές πτυχές της γεωργικής μας πολιτικής. Η τρέχουσα κρίση μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε για να ενισχύσουμε την επισιτιστική μας κυριαρχία και να εγγυηθούμε έναν ασφαλή εφοδιασμό για όλους, καθώς και ένα εισόδημα για τους αγρότες μας. Η εργασία προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική πρωτεΐνης και η ενίσχυση της ικανότητάς μας να ταΐζουμε τους πολίτες μας, θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία».

Ο Φλαμανδός υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε: «Οι αγρότες μας είναι στρατηγικοί, η γεωργία είναι στρατηγική. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να μιλήσουμε για το πώς θα διασφαλίσουμε τη στρατηγική θέση της γεωργίας μας και θα δώσουμε στους αγρότες μας τα κατάλληλα εργαλεία για να διατηρήσουν τη στρατηγική τους θέση. Γι' αυτό είναι τιμή μου να προσκαλέσω τους συναδέλφους μου υπουργούς Γεωργίας εδώ στο Limburg να παρουσιάσουν τις καλύτερες πρακτικές μας, ειδικά στον τομέα των τροφίμων, και να συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αγρότες μας, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Γιατί να εργαστούμε για τα τρόφιμα και τις πρωτεΐνες ως στρατηγικά στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης;

Ειδικά στο πλαίσιο των αβεβαιοτήτων και των γεωπολιτικών εντάσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να ενεργεί πιο ανεξάρτητα σε σημαντικούς στρατηγικούς τομείς πολιτικής. Το φαγητό μπορεί να θεωρηθεί ένα από αυτά τα στρατηγικά ενδιαφέροντα, με τις πρωτεΐνες ως κρίσιμο μέρος του.

Σήμερα, η Ευρώπη (σε μεγάλο βαθμό) βασίζεται στις εισαγωγές για τις πηγές φυτικών πρωτεϊνών της, τόσο για ζωική όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτή η εξάρτηση από τις εισαγωγές δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και σημαντικό περιβαλλοντικό, κλιματικό (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής χρήσης γης στη χώρα προέλευσης) και επιπτώσεις στην υγεία. Για αυτούς τους λόγους, είναι επιθυμητή πιο ανοιχτή στρατηγική αυτονομία για τις πρωτεΐνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε επίπεδο κρατών μελών, αλλά θα πρέπει να επιτευχθεί και να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια πιο στρατηγική προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική για τα τρόφιμα.

Οι δικοί μας αγρότες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την παραγωγή φυτικών (ή νέων) πρωτεϊνών ως εναλλακτική πηγή εσόδων. Για το σκοπό αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσουμε ολόκληρη την πρωτεϊνική αλυσίδα σε σχετικές (ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές) στρατηγικές πολιτικής με σκοπό να προστεθεί αξία σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο εντός της ΕΕ όσο και με την ΕΕ. εμπορικούς εταίρους.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας εργάστηκαν για την εξεύρεση απαντήσεων σε αυτά τα ερωτήματα. Αυτή η άτυπη συνάντηση πρόσθεσε γνώσεις και στοιχεία για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές για τα τρόφιμα και τις πρωτεΐνες. Οι υπουργοί ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την ΕΕ, τον αγρότη, το περιβάλλον, το κλίμα και την υγεία: θεωρούν μια προσέγγιση σε όλο το σύστημα και διεπιστημονική ως κρίσιμη για να φτάσουν εκεί. Αυτό σημαίνει επίσης εξέταση της ζήτησης για πρωτεΐνες. Εξάλλου, όλα ξεκινούν από τη (μελλοντική) ζήτηση από τον καταναλωτή, μετά από την οποία ολόκληρη η αλυσίδα αξίας βασίζεται σε αυτή τη ζήτηση για να παρέχει επαρκή προσφορά.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της συνάντησης, που σίγουρα θα οδηγήσουν σε άλλα βήματα, είναι:

  • Η διασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας στην παραγωγή πρωτεϊνών είναι απαραίτητη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΕ στον τομέα αυτό.
  • Θα είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθούν οι πηγές των πρωτεϊνών, να προωθηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη και να αντληθεί περισσότερη αξία από τα υποπροϊόντα.
  • Οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με οριζόντιο και διατομεακό τρόπο, από τους παραγωγούς έως τους καταναλωτές.
  • Είτε ασχολούνται με την παραγωγή φυτικών είτε ζωικών πρωτεϊνών, θα είναι επίσης κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι κλάδοι παραγωγής πρωτεϊνών στην Ευρώπη μπορούν να επωφεληθούν από εμπορικά βιώσιμες διεξόδους για τα προϊόντα τους.
  • Η έρευνα και η καινοτομία θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου.
  • Η συνδεδεμένη βοήθεια θα αποτελέσει ένα κίνητρο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας φυτικών πρωτεϊνών σε σχέση με την καλλιέργεια δημητριακών.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2024 01:36Anh

The advantages reviewed in this discussion forum thread highlight the important duty that essay creating solutions play in assisting trainees throughout their scholastic journey. As a person who has used these services, I can personally vouch for their considerable effect on my scholastic accomplishments. https://blogs.brighton.ac.uk/bbsopportunities/2017/12/10/paid-strategic-litigation-internship-at-amnestys-international-secretariat/comment-page-1/ I reverberate deeply with the focus positioned on professional assistance, quality assurance, and reliable time management. Having accessibility to experienced writers who provide tailored advice has substantially boosted the quality of my essays and strengthened my understanding of difficult topics. In addition, the guarantee of originality and adherence to academic standards has instilled confidence in me, understanding that my job is authentic and legitimate. In addition, the punctual shipment of essays has actually allowed me to remain organized with my tasks and ease last-minute anxiety. To conclude, I totally agree with the sentiments shared in this online forum string. Essay writing services are invaluable resources for pupils pursuing academic excellence, and I am grateful for the advantages they have actually given in helping me reach my academic goals.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία