BACK TO
TOP
Διεθνή

Αγροτική οπτική από «κάτω προς τα πάνω» να έχει η νέα Ευρωβουλή και Επιτροπή

Η Copa Cogeca, η ομπρέλα των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών της ΕΕ, θεωρεί ότι η ΕΕ «απομακρύνθηκε από τη δογματική, από πάνω προς τα κάτω προσέγγιση» προς τη γεωργία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοτικής περιόδου.

thumbnail_shutterstock_1025245279-1-800x450

27
0

Η τρέχουσα θητεία της ΕΕ ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου (6-9/6), στις οποίες οι 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους ευρωβουλευτές τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, θα διοριστεί νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης για πενταετή θητεία.

Σε κοινή δήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης την Πέμπτη, 9 Μαΐου, η Christiane Lambert, πρόεδρος της Copa (αγροτικές οργανώσεις) και ο Lennart Nilsson, πρόεδρος της Cogeca (συνεταιρισμοί), ζήτησαν τη «αλλαγή παραδείγματος» στη γεωργία από τη νέα θητεία της ΕΕ της επόμενης 5ετίας.

«Οι διαδοχικές κρίσεις από τον Μάρτιο του 2020 ανάγκασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους. Η COVID 19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το όπλο της επισιτιστικής ασφάλειας που κραδαίνει ο Πούτιν, ο πληθωρισμός και η επανάληψη ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν δείξει ότι η γεωργία είναι ένας τομέας που είναι ουσιαστικός, στρατηγικός και ευάλωτος», τονίζει η Copa Cogeca.

«Κάθε φορά, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι μπορεί να αντιδράσει γρήγορα, είτε μέσω του σχεδίου της ΕΕ Επόμενης Γενιάς, τη στρατηγική της για την ενεργειακή ανεξαρτησία και την επισιτιστική ασφάλεια ή πιο πρόσφατα μέσω των προτάσεων απλούστευσης της ΚΑΠ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούν ότι αυτές οι στρατηγικές δεν θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί «χωρίς καλό συντονισμό μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

«Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, το πιο εντυπωσιακό πράγμα για εμάς ήταν η αλλαγή παραδείγματος που συνέβη σε αγροτικά ζητήματα. Έχουμε πλέον απομακρυνθεί από τη δογματική, από πάνω προς τα κάτω προσέγγιση της Στρατηγικής Farm to Fork… προς μεγαλύτερο διάλογο και μια πιο στρατηγική προσέγγιση στα γεωργικά ζητήματα τους τελευταίους μήνες. Πέρα από την πολιτική επίδειξη, το Farm to Fork έδειξε γρήγορα τα όρια ενός οράματος χωρίς αξιολόγηση και χωρίς σκέψη ως προς την εφαρμογή του. Αυτή η προβληματική μέθοδος αναγνωρίστηκε πρώτα και κύρια από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2023 να ξεκινήσει έναν «Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας»», ανέφεραν.

Ωστόσο, οι πρόεδροι Copa και Cogeca πρόσθεσαν ότι υπάρχουν μια σειρά από γεωργικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της καλής διαβίωσης των ζώων, για τα οποία η τρέχουσα επιτροπή και το κοινοβούλιο δεν έχουν λάβει τελικές αποφάσεις και τα οποία θα πρέπει να αποφασιστούν στην επόμενη θητεία.

«Αυτή η αλλαγή μεθόδου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε αυτά τα θέματα μετά τις εκλογές. Το να συνεχίσουμε με ιδεολογία ή στείρα πόλωση θα ήταν χάσιμο πολύτιμου χρόνου», λένε.

«Είναι σημαντικό για τα πολιτικά κόμματα και τους ψηφοφόρους να φέρουν στο κοινοβούλιο ευρωβουλευτές που εργάζονται για αυτά τα θέματα και έχουν προσωπική γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία και οι αγροτικές περιοχές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το ζήτημα του χάσματος στις αγροτικές περιοχές πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με τις Copa Cogeca, η γεωργία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η ΕΕ πρέπει να είναι κυρίαρχη προκειμένου να «επιβληθεί πλήρως στον κόσμο» και να αποφευχθεί η εξάρτηση από άλλες δυνάμεις.

«Η γεωργία, η δασοκομία και το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει επομένως να ανακτήσουν μια κατεξοχήν στρατηγική θέση στην καρδιά της ευρωπαϊκής σκέψης», ανέφεραν οι οργανώσεις.

Οι πρόεδροι Copa και Cogeca πρόσθεσαν: «Για να παρασχεθεί ισχυρή νομιμότητα για δράση και να διασφαλιστεί ότι η φωνή των αγροτών και των αγροτικών πληθυσμών θα ακουστεί στο επόμενο κοινοβούλιο και στην επιτροπή, είναι σημαντικό σήμερα, ακόμη περισσότερο από χθες, οι Ευρωπαίοι αγρότες να συμμετέχουν και να ψηφίσουν».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία