BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Ξεπέρασε το ρεκόρ του Δεκεμβρίου 1989 o Nikkei 225 με ιστορικό υψηλό

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο ιαπωνικός Nikkei 225 σήμερα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του από τον Δεκέμβριο του 1989, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα του αμερικανικού κολοσσού Nvidia έδωσαν ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο.

nikkei-record

10
0

Ο ιαπωνικός δείκτης σημείωσε άλμα 2,2% και έκλεισε στις 39.098,68 μονάδες, ενώ στα υψηλά της ημέρας σκαρφάλωσε μέχρι τις 39.156,97 μονάδες. Το προηγούμενο ρεκόρ του Nikkei ήταν στις 38.915,87 μονάδες, λίγο πριν σκάσει η φούσκα της ιαπωνικής αγοράς στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο δείκτες έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι σχεδόν 17% από την αρχή του έτους που ακολουθεί ένα άλμα 28% το 2023 όταν ο ιαπωνικός δείκτης κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις σε όλη την Ασία. Συγκριτικά, ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφάλωσε 43% το προηγούμενο έτος, ενώ από την αρχή του 2024 κερδίζει 6%. 

Το ράλι του Nikkei έρχεται μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με την ιαπωνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και να χάνει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη από τη Γερμανία και ενώ οι πόλεμοι σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή έχουν εκτοξεύσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά και τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, αναγκάζοντας τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να αυξήσουν μαζικά τα επιτόκια τους. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κερδίζει 0,7%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai ενισχύεται σε ποσοστό 1% και ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,85%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 0,4% μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακά κέρδη. 

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία