BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Στην ανακύκλωση θερμοκηπιακά πλαστικά, σωλήνες άρδευσης και κτηνοτροφικά απόβλητα

Υποχρέωση για χωριστή συλλογή θα έχουν τα θερμοκηπιακά πλαστικά και οι σωλήνες άρδευσης, τα φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για οικιακή χρήση, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα στρώματα ύπνου, τα είδη επίπλωσης, τα παιχνίδια και ο αθλητικός εξοπλισμός, τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, σύμφωνα με διατάξεις νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο κατατέθηκε από τις 12 Ιουλίου στην Βουλή.

2f25334c70d429bdaaf753d5dc2b527074ed01a3

141
0

Επίσης, αγροτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διατάξεις σχετικά με την μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022 - ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής – και προώθησης της υποχρεωτικής αξιοποίησης κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης.

Σημειωτέον, η Ελλάδα παραμένει 4η στην σπατάλη τροφίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ βρίσκεται στην προτελευταία θέση (με το 77,7% των αποβλήτων να οδηγούνται σε ταφή), με μικρή μείωση στην ταφή των αστικών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 το σύνολο των αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), συμπεριλαμβανομένων και των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, επιβαρύνεται με τέλος ταφής.

Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το "Πληρώνω όσο Πετάω", με χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερα. Υποχρεωτικό για Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1.12023 και άνω των 20.000 κατοίκων από 1.1.2028.

Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αστικών αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται στα 45 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο, τιμή που  παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Με το προωθούμενο νομοσχέδιο διαμορφώνεται για πρώτη φορά ένα σαφές και συνεκτικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο από τις πλέον σημαντικές οδηγίες της κυκλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτικών στόχων που τίθενται για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συσκευασιών.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αναλυτικά εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία