Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εμπορική εκεχειρία επιχειρούν Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι δυο ηγέτες στις κοινές τους δηλώσεις ανακοίνωσαν πως μεταξύ άλλων η ΕΕ θα αγοράσει περισσότερη σόγια και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ...

Εμπορική εκεχειρία επιχειρούν Ευρώπη και ΗΠΑ

0
0

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν την συνεργασία των δυο πλευρών ώστε να ξεπεραστούν τα εμπορικά εμπόδια, δείχνοντας τον δρόμο της εξόδου από την εμπορική διαμάχη. Μάλιστα ανακοίνωσαν την δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας από διακεκριμένους συμβούλους και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίοι θα φροντίσουν ώστε να προχωρήσει η κοινή ατζέντα. Επιπλέον θα αναζητηθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επισπεύσουν την εκκίνηση εμπορικών συναλλαγών και θα αποτιμήσουν τις συνέπειες των δασμών που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα. 

Οι δυο ηγέτες στις κοινές τους δηλώσεις ανακοίνωσαν πως μεταξύ άλλων η ΕΕ θα αγοράσει περισσότερη σόγια και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, ενώ υποστήριξαν πως αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα περίοδο φιλίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς που θα ευνοήσουν και τις δυο πλευρές. Παράλληλα συμφώνησαν στην συνεργασία των δυο δυνάμεων στους τομέα της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών τους.

Συγκεκριμένα, οι δυο πρόεδροι κατέληξαν σε τέσσερεις βασικούς άξονες οι οποίοι θα κατευθύνουν τον διάλογο ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις από δω και στο εξής. Αρχικά συμφώνησαν την συνεργασία ώστε να μηδενιστούν οι δασμοί και να καταργηθούν οι ποσοστώσεις σε βιομηχανικά αγαθά, ενώ παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες ώστε να αυξηθεί το  εμπόριο υπηρεσιών, χημικών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας. Όπως υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος, «αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ, κάνοντας ταυτόχρονα το μεταξύ τους εμπόριο πιο δίκαιο και αμοιβαίο».

Επιπλέον συμφωνήθηκε η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Σε αυτά τα πλαίσια η ΕΕ δεσμεύτηκε μέσω του προέδρου της Κομισιόν να διαφοροποιήσει την ενεργειακό της εφοδιασμό αγοράζοντας περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. «Η ΕΕ θα κατασκευάσει περισσότερους τερματικούς σταθμούς που θα επιτρέψουν την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως «αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για τρίτους».

ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν ακόμα να ξεκινήσουν διάλογο με στόχο να διευκολυνθεί το μεταξύ τους εμπόριο, μέσω της μείωσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και της επαναπροσέγγισης των εμπορικών προδιαγραφών, εστιάζοντας στην μείωση του κόστους.

Τέλος οι δυο πλευρές αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προστατεύσουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες από άδικες εμπορικές πρακτικές, εστιάζοντας στην αναδιοργάνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση άδικων πρακτικών όπως είναι η κλοπή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και οι διαστρεβλώσεις που προκαλούνται από κρατικά ελεγχόμενος βιομηχανίες.

«Όσο δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν θα κινηθούμε αντίθετα από το πνεύμα της νέας συμφωνίας μας, και εκτός και αν κάποια από  τις δυο πλευρές αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, θα καθυστερήσουμε νέους δασμούς και θα επαναξιολογήσουμε τους δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, με τον πρόεδρο Τραμπ να καταλήγει «αυτή ήταν μια μεγάλη ημέρα για το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», ενώ ευχαρίστησε προηγουμένως τον πρόεδρο της Κομισιόν για την δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει τους αγρότες από της Κεντροδυτικές Πολιτείες, αγοράζοντας περισσότερη σόγια. 

Ουσιαστικά όμως οι δυο ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία, όμως τουλάχιστον έκαναν ένα καλό ξεκίνημα για μια τέτοια κατάληξη. Ωστόσο οι κύριοι Τραμπ και Γιούνκερ δεν έκαναν καμία συγκεκριμένη αναφορά στο μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή της Ευρώπη, το οποίο είναι οι δασμοί στα αυτοκίνητα που σκέφτεται να επιβάλει η Ουάσινγκτον. «Οι λύσεις που προτάθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δόση σκεπτικισμού», ανέφερε ο σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών DIHK, ο οποίος υποδέχτηκε με συγκρατημένο ενθουσιασμό την είδηση της εμπορικής ανακωχής.Ο κ.Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι δυο πλευρές δεν καθυστερούσαν επιπλέον αντίμετρα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ περιορίστηκε στο «δεν θα κινηθώ ενάντια στο πνεύμα της συμφωνίας αυτής». Παραμένει ενοχλημένος από τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα που διατηρεί η ΕΕ στο 10%, συγκριτικά με το 2,5% που ισχύει στις ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά ΙΧ, αν και o φόρος για τα φορτηγά φτάνει το 25%. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο κ. Τραμπ αλλάζει εύκολα γνώμη και διαθέσεις, και έτσι ο κ. Γιούνκερ μπορεί να επισκεφθεί σύντομα τον Λευκό Οίκο για ακόμα μια φορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire