BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αγροτικό το 25% του εισοδήματος για τσεκ σε πραγματικούς αγρότες

Να οριστεί «πραγματικός αγρότης» και δικαιούχος άμεσων ενισχύσεων μόνο αυτός που λαμβάνει περισσότερο από το 25% του εισοδήματός του από τη γεωργική δραστηριότητα και μάλιστα αποδεδειγμένα (με τιμολόγια), αποτελεί την επίσημη πρόταση των αγροτικών ενώσεων στην Ισπανία, η οποία αναμένεται να βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Γεωργίας, Λουίς Πλάνας στις 23 Ιουλίου οπότε και ξεκινά η εγχώρια δημόσια διαβούλευση για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

13-L1005137_1

Γιώργος Κοντονής

29
9

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο σημαντικό δείγμα προσέγγισης των δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων υπό το φίλτρο του «πραγματικού αγρότη», με την Ισπανία μάλιστα να ακολουθεί έως σήμερα το ίδιο μοντέλο για τον ορισμό του «ενεργού» και του «κατ' επάγγελμα αγρότη» με την Ελλάδα. Σημειώνεται εδώ πως η ελληνική δημόσια διαβούλευση για τα στρατηγικά σχέδια αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο, ωστόσο, εδώ όπως έχει γράψει η Agrenda και το Agronews.gr η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εμφανίζεται διστακτική στο να ενεργοποιήσει τον «πραγματικό αγρότη» καθώς φοβάται πως έτσι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα επιλέξιμα εκτάρια. Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα οι ισπανικές ενώσεις (Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos) ζητούν να εξαιρεθούν από αυτή την προϋπόθεση όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 1.250 ευρώ ετησίως ώστε να αποφευχθούν αποκλεισμοί ορισμένων κοινωνικών ομάδων σε αγροτικές περιοχές.

Ακόμα πιο αυστηρό ορισμό για την αναδιανεμητική ενίσχυση, ένα υποχρεωτικό καθεστώς άμεσων ενισχύσεων που θα προσέφερει συμπληρωματικό ετήσιο πριμ σε μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, προτείνουν παράλληλα οι Ισπανοί αγρότες. Συγκεκριμένα, εδώ, ζητάνε να δίνεται μόνο σε όσους το αγροτικό εισόδημα αποτελεί τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος, δηλαδή στους «κατ' επάγγελμα αγρότες». Αυτή η προσέγγιση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κερδίζει αρκετούς πόντους και στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει µία σχετική «αβάντα» για τους κατ' επάγγελµα αγρότες στη νέα ΚΑΠ.

Τί είναι ο «πραγματικός αγρότης»

Ο ορισμός του «πραγματικού αγρότη» αποτελεί κριτήριο για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες κ.α) στη νέα ΚΑΠ. Ο ορισμός αυτός είναι προαιρετικός για τα κράτη-μέλη. Στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο ισχύουν δύο ορισµοί για τους γεωργούς που δικαιούνται ενισχύσεις: α) του «ενεργού γεωργού» που είναι δικαιούχος των άµεσων ενισχύσεων (Ι Πυλώνα) και β) του «επαγγελµατία αγρότη», πέραν της ιδιότητας του ενεργού γεωργού.

Τι είναι αναδιανεμητική ενίσχυση

Κάθε χρόνο µαζί µε τη βασική ενίσχυση, θα υπολογίζεται και ένα συµπληρωµατικό ποσό που θα κατανέµεται σε µικρές και µεσαίες εκµεταλλεύσεις. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται ανά στρέµµα ή θα είναι διαφορετικό για ανά εύρος εκταρίων. Για παράδειγµα, για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 25 στρέµµατα θα χορηγείται ποσό 30 ευρώ το στρέµµα και για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 25 στρέµµατα και έως 50 στρέµµατα θα χορηγούνται 20 ευρώ το στρέµµα. Μάλιστα, τα ποσά αυτά µπορούν να διαφοροποιούνται και µε βάση την περιφέρεια ενίσχυσης (βοσκότοποι, δενδρώδεις, αροτραίες). Όπως και να έχει θα υπάρχει ένα όριο στρεµµάτων που θα ενισχύονται.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2020 20:58Αθανασία Κουμπογιανη

Σύμφωνω με όσα αναφέρονται στην δήλωση της Ισπανίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψην σοβαρά στην συνάντηση γιατί είναι τα μόνα μέτρα για να εξασφαλίσουν ένα σταθερό πιστεύω εισόδημα στους κατακύριο επάγγελμα αγρότες που αυτή τη στιγμή λιμοκτονούν επειδή η επιδότηση διανέμεται σε μη αγρότες που έχουν εισόδημα και από άλλους παράγοντες πόρους! Να εφαρμοστεί επιτέλους το ΜΗΤΡΏΟ ΑΓΡΟΤΏΝ!!

Απάντηση

22-07-2020 20:35Ηλίας Βογιατζής

Ουδέποτε υπουργός Γεωργίας ασχολήθηκε με τους αγρότες. Οι πραγματικοι αγρότες ιδρώνουν στο χωράφι. Επιτέλους ενισχύστε τους να μη φύγουν κι αυτοί.

Απάντηση

22-07-2020 12:39Σ.Φ.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.....ΟΙ ΣΤΑΝΤΑΡ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ..ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ.....

Απάντηση

21-07-2020 17:16Giorgos

Αγροτικο το 100% του εισοδηματος για να λεγεσε πραγματικος αγροτης! Η παππας παππας η ζευγας ζευγας λεγανε οι παλιοι!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-07-2020 13:40Καραγιάννης Γρηγόριος

Οι σκέψεις αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγχει και ένα σημαντικό ποσοστό των νέων δηλώσεων που αιτούνται δικαίωμα αντί να εξαντλεί τους ελέγχους στους παλιούς παραγωγούς. Εαν το έκανε αυτό θα αποφεύγονταν τα οξύμωρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και θα περίσσευαν δικαιώματα και για τους παλιούς.

Απάντηση

21-07-2020 12:51Giorgosaggelakisaek@hotmail.com

Αν θέλετε εσείς που κάθεστε στης καρέκλες και πεζεται με τον πόνο μας αν θέλετε να δείτε τον πραγματικό αγρότη ελεοπαραγογο βάλετε την επιδότηση με το κιλό βγάζουμε ελαιόλαδο θα περνουμε επιδότηση δεν βγάζω δεν θα περνουμε τίποτα το Κάντε αυτό το απλό πράγμα...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία