BACK TO
TOP
Πληρωμές

Παραίτηση Λιβανού ζητούν αγρότες λόγω της ελλειμματικής πληρωμής

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των κομμένων από την προκαταβολή της άμεσης ενίσχυσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα, με τους δυσαρεστημένους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρούν σε ζυμώσεις αντίδρασης απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή αναστάτωση που προκάλεσε η ελλειμματική πληρωμή.

Diamartyria-agrotis

2
1

Παραίτηση Λιβανού ζητούν αγροτικοί σύλλογοι με αιτία την ελλειμματική πληρωμή

Τον απόηχο της πληρωμής που είδε πετσοκομμένες τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ακολουθεί ένα έντονο κύμα αγανάκτησης, ενώ πλέον αρκετοί συνεταιρισμοί και Ενώσεις αγροτών δεν διστάζουν να ζητήσουν ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού. Η μέχρι σήμερα αξιολόγηση της κατάστασης έρχεται να επιβεβαιώσει τις αδικαιολόγητες αδυναμίες του συστήματος να προχωρήσει στην ταυτοποίηση της ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στις επιλεξιµότητες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όσοι παραγωγοί έκαναν αλλαγές στο Ε9 ή στο ΑΤΑΚ ή έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε συνολικά τα στρέµµατα µιας περιοχής, τα οποία ωστόσο στο Ε9 φαίνονται σαν πολλά ξεχωριστά αγροτεµάχια, δεν πληρώθηκαν καθόλου. 

Λάδι στη φωτιά έριξε και η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα για την κατανομή της πληρωμής, αλλά προκάλεσε και τη μήνη των κτηνοτρόφων με την άστοχη κατάληξη «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Οι πληροφορίες θέλουν τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι άλλωστε είναι και η δυνατότερη φωνή αντίδρασης στο πλιάτσικο που συντελείται τα τελευταία χρόνια με τα δικαιώματα των βοσκοτόπων αλλά και στην οριζόντια άδικη «λύση» της νέας ΚΥΑ, να έχουν πάρει προσωπικά την επίμαχη διατύπωση, αξιολογώντας πως και επίσημα πλέον η ηγεσία της Βάθη, τους βάζει απέναντί της και ζητούν ανοιχτά την αντικατάσταση του υπουργού Λιβανού.


«Σύμφωνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν κριτικάρουν και αναδεικνύουν τα λάθη και τα εγκλήματα κατά του αγροτικού κλάδου από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σκυλιά, ( «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Ανακοίνωση του υπουργού στις 27/10/2021). Αυτή η ντροπή απέναντι σε βιοπαλαιστές έγινε από τον χειρότερο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης για να καλύψει την γύμνια του και την ανυπαρξία έργου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Τα σκυλιά οι κτηνοτρόφοι τα αγαπάμε γιατί προστατεύουν τα κοπάδια μας και έπρεπε να το γνωρίζει»,
αναφέρει μεταξύ άλλων επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Μακεδνός, την οποία συνυπογράφουν η, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και η  Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων

 

Επιπλοκές και με την εξισωτική

Οι πολλοί αδικημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ελλειμματικής πληρωμής, δεν μπορεί παρά να δικαιωθούν, ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό, η αναστάτωση και η ταλαιπωρία τους είναι μεγάλη. Η ανησυχία είναι μεγάλη γιατί εάν δεν διορθωθούν τα λάθη πριν την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης τον Νοέμβριο, αυτά θα μεταφερθούν και εκεί και θα υπάρξουν και εκεί αδικαιολόγητες μειώσεις.

Στα προβλήµατα θα πρέπει να προστεθεί και η καθυστέρηση µε την οποία ανέβηκε στο ηλεκτρονικό σύστηµα η εξατοµίκευση της πληρωµής, εξέλιξη που συνδέεται, όπως και πολλά από τα προβλήµατα της πληρωµής, µε τις «αψιµαχίες» που ακολουθούν την πορεία του διαγωνισµού για την ανάθεση του έργου του τεχνικού συµβούλου. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού σπήλιου Λιβανού, στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, 70.000 στρέµµατα έµειναν απλήρωτα, λόγω µη επιλεξιµότητας για διαφορές του ενός και των δύο µέτρων. Να σηµειωθεί, βέβαια, ότι πρόκειται για θέµατα, τα οποία στο αµέσως επόµενο διάστηµα και αφού ξεκινήσουν οι διοικητικές πράξεις θα διορθωθούν. Μάλιστα, το γεγονός ότι το σύστηµα παρέµεινε αυτό το διάστηµα κλειστό, σε πείσµα του µηχανογράφου, επισηµαίνεται και στην ίδια την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε την πληρωµή του τσεκ, στην οποία αναφέρεται ότι «το σύστηµα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιµο στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας».

 Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν είναι λίγοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στους οποίους φαίνεται να έγραψε ήδη το «ψαλίδι» που αναµένεται να εκδηλωθεί οριζόντια στην επερχόµενη εξόφληση του ∆εκεµβρίου. Βέβαια, σηµειώνεται ότι η εικόνα αυτή δεν είναι καθολική, ενώ αποκλίσεις της τάξης του 4,5% αποδίδονται στην παρακράτηση της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και υπέρ Αποθέµατος. Η ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών ξεκαθαρίζει ότι «για τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης 2021, εφαρµόστηκε κατ’ επιταγή της ΕΕ γραµµική µείωση της αξίας των ∆ικαιωµάτων Βασικής Ενίσχυσης σε ποσοστό 2,09%.  

«Ενοχλούνται οι φασαριόζοι» επιμένει ο Λιβανός

Μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, από το βήμα της Βουλής επιμένει ότι όλα εξελίχθηκαν σωστά και βάσει προγράμματος με τις πληρωμές της περασμένης εβδομάδας, κάνοντας λόγο για φασαριόζους και πονηρούς, απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν τόσο στην διαπιστωμένα ελλειμματική πληρωμή, όσο και στην ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια που έφερε σε δεινή θέση τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΚΕΔΝΟΣ

 Να παραιτηθεί ο Λιβανός – Δεν είναι σκυλιά οι κτηνοτρόφοι.

 Σύμφωνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν κριτικάρουν και αναδεικνύουν τα λάθη και τα εγκλήματα κατά του αγροτικού κλάδου από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σκυλιά, ( «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Ανακοίνωση του υπουργού στις 27/10/2021). Αυτή η ντροπή απέναντι σε βιοπαλαιστές έγινε από τον χειρότερο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης για να καλύψει την γύμνια του και την ανυπαρξία έργου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Τα σκυλιά οι κτηνοτρόφοι τα αγαπάμε γιατί προστατεύουν τα κοπάδια μας και έπρεπε να το γνωρίζει.

Από το καλοκαίρι ακόμα έχουμε ζητήσει να εξεταστεί η διαδικασία κατανομής δικαιωμάτων ενίσχυσης εθνικού αποθέματος. Έχουμε παραθέσει δικαιολογητικά και νομικά επιχειρήματα τα οποία δεν εξέτασε, τα αγνόησε και δεν έλαβε τίποτα υπόψη του. Συνέχισε δε την εγκληματική πολιτική δημοσιεύοντας νέα ΚΥΑ για βοσκοτόπους και δικαιώματα, ενισχύοντας έτσι τις κλοπές των αγροτικών επιδοτήσεων από επιτήδειους και έδειξε με αυτόν τον τρόπο την πραγματική του πολιτική.

Η κριτική που κάνουμε για τα θέματα διαφάνειας είναι το μόνο μέσο που έχουμε και αυτό δηλώνει κάτι για εμάς και τον τρόπο που υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας. Δεν είναι δυνατόν στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας να καλλιεργούνται 20.580 στρέμματα αγριελιές και να επιδοτούνται ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ρίζα αγριελιάς, προφανώς όμως αυτό είναι κάτι που θα γνώριζε κάποιος υπεύθυνος επικεφαλής σχετικός με την αγροτική παραγωγή ενώ ένας «σκύλος» όπως μας εξύβρισε ο κ. Λιβανός λογικό για αυτόν είναι να μην γνωρίζει τι είναι η αγριελιά που συνεχίζει να επιδοτεί.

Υπολογίζουμε ότι πάνω από 120.000.000 ευρώ έχουν κλαπεί από αγροτικές επιδοτήσεις την τελευταία διετία, τα οποία θα επιβεβαιώσει και η δικαιοσύνη αφού μετά τους τελευταίους χαρακτηρισμούς σας οι καταγγελίες μας πήρανε τον δρόμο της νομικής οδού. Επιλέγουμε τα μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα και το δίκιο μας και όχι τον δρόμο της συκοφαντίας όπως κάνει ο κ. Λιβανός

Απαιτούμε άμεσα την παραίτηση του και την δημόσια συγνώμη σας για τον χαρακτηρισμό «σκυλιά». Δεν νοείται υπουργός κυβέρνησης να χαρακτηρίζει τους πολίτες της χώρας σκυλιά και τις υποθέσεις τους καραβάνι. Εάν κάτι μας συνδέει με τα σκυλιά είναι η αγάπη μας για τα κοπάδια με τα οποία ζούμε νύχτα μέρα και συντηρούμε τις οικογένειες μας.

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να έλθει κάποιος υπεύθυνος από την Κυβέρνηση σε συνάντηση στην περιοχή μας (Καστοριά) ώστε να μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης του εθνικού αποθέματος, να μας παραθέσει το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να εκδώσει νέα ΚΥΑ για τον τρόπο κατανομής.

Όπου πριν την συνάντηση θα οργανώσουμε περιοδεία πρώτα και θα πάμε μαζί στις καλλιέργειες ελαιώνων με αγριελιάς στην Καστοριά τις οποίες επιδοτήσατε υπερήφανα. Αφού μας τις υποδείξετε σε 20.580 στρέμματα και αποδειχθεί ο ισχυρισμός σας για τους δήθεν σωστούς ελέγχους, θα βάλουμε τα σκυλιά να σιωπήσουν όταν θα γυρίζουμε ως «καραβάνι» στην πόλη της ακριτικής Καστοριάς για την συνάντηση. Εκεί μετά τις αποδείξεις θα μπορούμε να δεχθούμε την όποια συγνώμη και να κάνουμε συζήτηση για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που όντως επειδή δεν έχει ο κ. Λιβανός ασχοληθεί καθόλου ένα χρόνο εάν τα βάλεις στη σειρά γίνονται ένα μακρύ καραβάνι.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός

Μόσχος Θωμάς

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου

Διαμάντω Κρητικού

O πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου

Αργύρης Μπαϊρακτάρης

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων

Σταυρογιαννουδάκης ΜανούσοςΗ τοποθέτηση Λιβανού στη Βουλή 

Με τις αλλαγές που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ διασφαλίζονται 67 εκατ. ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους- Απεφεύχθη η περικοπή 30 εκατ. ευρώ

 

Τη διασφάλιση 67 εκατομμυρίων ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους επιτυγχάνουν οι αλλαγές στις ΚΥΑ που εκδόθηκαν με τις οποίες επέρχεται δικαιοσύνη και ισονομία στο καθεστώς ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ. Μανούσου Βολουδάκη.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι στόχος του με τις αλλαγές που επιφέρει είναι να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος και να στηρίξει τους πραγματικούς κτηνοτρόφους ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελέσει βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας.

 Ο ΥΠΑΑΤ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών αλλά και πρόθυμος, αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που δημιουργούνται αδικίες, να επανεξεταστούν. Θύμισε ωστόσο τον κ. Βολουδάκη ότι και τα προηγούμενα χρόνια οι αντίστοιχες ΚΥΑ εκδίδονταν την ίδια χρονική περίοδο.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, με την εφετινή ΚΥΑ:

 1ον , Αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης νεαρών ζώων, με μοναδικό και απροκάλυπτο στόχο την εγκόλπωση επιδοτήσεων από κάποιους λίγους, που δεν τις δικαιούνται, εις βάρος κάποιων άλλων, πολλών, που αδίκως τις χάνουν.

 Για να ανατρέψουμε αυτή την αδικία των λίγων εις βάρος των πολλών εξορθολογίζουμε το σύστημα και οριοθετούμε την επιδότηση του νεαρού ζώου, τεχνοκρατικά – όπως θα έπρεπε να γίνεται- στο 1/3 του ενήλικου.

 Από αυτή την δίκαιη απόφαση επηρεάζονται 4.514 στην Ελλάδα.

 2ον: Επικαιροποιούμε και εξορθολογίζουμε τους συντελεστές κατανομής ανά περιφέρεια υπολογίζοντας τα δεδομένα του 2021 και όχι τα παρωχημένα του 2015 όπως γινόταν έως σήμερα.

 Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε την ορθή και δίκαιη κατανομή των ενωσιακών ενισχύσεων, θεσπίζοντας αυστηρές ποινές όπου υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση ζωϊκού κεφαλαίου.

 Έτσι, όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας, λαμβάνουν πλέον τον ίδιο ενιαίο συντελεστή επιδότησης, όταν εξέρχονται της περιφέρειας τους. Καταργούμε, δηλαδή, την αδικία που υπήρχε έως σήμερα, που χώριζε την Ελλάδα σε ευνοημένες και αδικημένες περιφέρειες. Σε προνομιούχους και μη προνομιούχους αγρότες.

 3ον: Απαγορεύουμε σε όσους έχουν αιτηθεί και λάβει Εθνικό Απόθεμα, δηλώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, να αιτούνται τον επόμενο χρόνο δημόσια έκταση για βοσκότοπο. Η μέθοδος που ακολουθούσαν είναι αποκαλυπτική : Αιτούνταν τη λήψη δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, τα ελάμβαναν, και την επόμενη χρονιά, μισθώνοντας σε τρίτους τους ιδιωτικούς βοσκότοπους, απαιτούσαν δημόσια κατανομή. Με απλά λόγια, διπλά δικαιώματα δηλαδή!

 Και αυτό, τη στιγμή που με βάση το άρθρο 634 Αστικού Κώδικα, η μίσθωση αυτή έχει κατ’ ελάχιστο χρονική διάρκεια 4 ετών. Απελευθερώνουμε, έτσι, δημόσιες εκτάσεις προς τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Με αυτόν τον τρόπο, απαγορεύουμε σε 1.361 επιτήδειους σε όλη την Ελλάδα, επίδοξους δικαιούχους που θα χρησιμοποιούσαν 223.560 στρέμματα, να υφαρπάξουν χρήματα από το σύνολο των επιδοτουμένων.

 Εάν αποσύραμε, όπως μου προτείνετε, την ΚΥΑ που συζητούμε σήμερα, στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης της 26.10.2021 θα έπρεπε να γίνει επιπλέον περικοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ (3% των δικαιωμάτων) από όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των ελάχιστων επιτήδειων από το απόθεμα, που εκτός όλων των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου.

 Αν σε αυτά τα 30 εκατομμύρια αθροίσετε και τα 32 εκατομμύρια, που μέσω των ελέγχων που ασκήσαμε δεν δόθηκαν σε επιτήδειους ως Εθνικό Απόθεμα για το 2020, μέσα στους 9 μήνες που υπηρετούμε τον παραγωγικό κόσμο, διασφαλίσαμε για τους πραγματικούς παραγωγούς μας 62 εκατομμύρια ευρώ.

 4ον: Αντιμετωπίζουμε και μια τρίτη κατηγορία κολπατζήδων. Εκείνους που εκμεταλλευόμενοι το υπάρχον πλαίσιο, Έπαιρναν δικαιώματα από το Εθνικό απόθεμα όσους λάμβαναν δικαιώματα μέσω του Εθνικού Αποθέματος και στη συνέχεια, ως μη όφειλαν, έσπευδαν να τα μεταβιβάσουν. Για να εξορθολογίσουμε και αυτή τη στρέβλωση, προχωρήσαμε στην έκδοση της ΥΑ 1180/294523/2021που μας επιτρέπει να εξετάσουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις μεταβιβάσεις, όπου υποκρύπτεται κατάχρηση των κανόνων. Με την πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ η αξία αυτών των δικαιωμάτων προσδιορίζεται σε 5 εκ. Ευρώ, που διασώζονται και αυτά από τα χέρια των επιτήδειων υπέρ των αληθινών παραγωγών. Διασφαλίσαμε δηλαδή, μέσω αυτών των ρυθμίσεων που σας περιγράφω, ένα σύνολο 67 εκατομμυρίων ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους στην Ελλάδα.

 

Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε:

 «Γνωρίζω καλά ότι η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια, η επιχείρηση αλλαγής της νοοτροπίας του χθες, ο αγώνας μας για να αλλάξουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, ενοχλεί. Ενοχλεί, όμως, τους λίγους πονηρούς και φασαριόζους... Την ίδια στιγμή, όμως, ευνοεί, τους πολλούς και νοικοκύρηδες που αγωνίζονται μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα τους να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Αυτούς τους τελευταίους προσπαθούμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε.

 Νιώθω, αγαπητέ κ. Βολουδάκη, τον πόλεμο που μου γίνεται. Αλλά είμαι αποφασισμένος να διαμορφώσω ένα πλαίσιο δικαιοσύνης, ισονομίας και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου. Γιατί πιστεύω ότι η κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή μπορεί να γίνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Αισθάνομαι υπερήφανος για την προσπάθεια αυτή και πιστεύω ότι θα συνταχθείτε μαζί μας».

 

Η δευτερολογία του ΥΠΑΑΤ

 Στη δευτερολογία του, απαντώντας στο θέμα που έθιξε ο κ. Βολουδάκης για την ανάγκη να υπάρχουν έλεγχοι ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το 2021 διεξάγονται σαρωτικοί έλεγχοι σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως είπε έχουν γίνει ήδη για το 2020, 57.897 επιτόπιοι και διοικητικοί έλεγχοι στο σύνολο των ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για αυτό και έχουν επιβληθεί συνολικά κυρώσεις ύψους €14.376.334,80 σε 35.746 ΑΦΜ για το 2020 ενώ έχουν επιβληθεί και πολυετείς διοικητικές κυρώσεις αξίας €7.497.033,84 σε 7.177 ΑΦΜ. Συνολικά δηλαδή σχεδόν €22.000.000 ευρώ σε περίπου 43.000 παραγωγούς.


Το επίμαχο Δελτίο Τύπου της Βάθη με τις κενές απαντήσεις και την τοποθέτηση περί σκυλιών

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την χθεσινή πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνουμε τα εξής:

 

  1. Το ποσοστό επιτυχίας της χθεσινής πληρωμής ανέρχεται σε 98%. Πληρώθηκαν- όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί πριν την καταβολή της πληρωμής- 633.434.763,44 εκατομμύρια ευρώ σε 521.657 δικαιούχους
  2. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στο ΟΣΔΕ και των δηλωθέντων στοιχείων στην ΑΑΔΕ αποτελούν εγγύηση διαφάνειας και αξιοκρατίας στην καταβολή των ενωσιακών ενισχύσεων. Για όσους μιλούν για  «μη αξιολόγηση της ποιότητας του» επισημαίνουμε απλώς ότι πρόκειται για το μηχανογραφικό σύστημα μέσω του οποίου υλοποιείται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Εφέτος, για πρώτη φορά ο έλεγχος επεκτάθηκε στο σύνολο της προκαταβολής. Σε κάθε περίπτωση, αφού ληφθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ακριβή στοιχεία συμφωνίας των δηλωθέντων εκτάσεων από την ΑΑΔΕ, θα υπάρξει πρόσθετη πληρωμή  προβεί στην πληρωμή  το Δεκέμβριο.
  3. Ως προς τους παραγωγούς που εξαιρέθηκαν της χθεσινής πληρωμής αναφέρουμε:

Οι 61.794 παραγωγοί που δεν έλαβαν προκαταβολή διότι το δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης τους είναι κάτω των 250 ευρώ, είναι συνέπεια υποχρέωσης  που προέρχεται από την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών, που ισχύουν και εφαρμόζονται από το 2015. Όσοι, δε, παραγωγοί μετά την προσθήκη των ενισχύσεων που εκκαθαρίζονται το Δεκέμβριο ξεπερνούν το ποσό των 250 ευρώ, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται στην πληρωμή του Δεκεμβρίου. Οι 4.114 παραγωγοί κρίθηκαν μη δικαιούχοι λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων, μετά τη διενέργεια των υποχρεωτικών ελέγχων που υλοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Προς όσους διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή των συγκεκριμένων παραγωγών, αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου παραγωγός δήλωσε 180 αιγοπρόβατα και από τον έλεγχο ανέκυψαν 70.

                   III.        Ακόμα, 4.120 παραγωγοί έχουν εμπλακεί σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων  επί των οποίων εκκρεμεί ο διοικητικός έλεγχος και μόλις ολοκληρωθεί θα εξοφληθούν, εφόσον έχουν τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι φέτος υπήρξε και μεγαλύτερος αριθμός μεταβιβάσεων λόγω της επικείμενης προκήρυξης του προγράμματος των νέων αγροτών.

 

4. Ως προς την παρακράτηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ, αναφέρουμε ότι: Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 425/42522/20.05.2013 (ΦΕΚ 1239/Β΄/22.05.2013) η παρακράτηση της εισφοράς μέσω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους, γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής εξουσιοδότησης των ιδίων των αγροτών κατά την διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής. Η παρακράτηση ορίζεται στο ύψος του ποσοστού των πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε ποσοστό 70% η παρακράτηση από τον ΕΛΓΑ είναι στο ίδιο ποσοστό επί της ασφαλιστικής εισφοράς. Το ίδιο το πληροφοριακό σύστημα άλλωστε δεν επιτρέπει παρακράτηση μεγαλύτερου ποσού. 

  1. Ως προς τις αστείες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «δήθεν κατακρεούργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων» και για μείωση κατά 63 εκατομμύρια της πληρωμής, αφού ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι:

Εφέτος, κατ’ επιταγή των ευρωπαϊκών κανόνων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να εφαρμόσει το άρθρο 22(5) του Κανονισμού 1307/2013, για την τήρηση του εθνικού ανώτατου ορίου για την βασική ενίσχυση, προβαίνοντας σε οριζόντια μείωση 2,09% επί της βασικής ενίσχυσης Παράλληλα, εφέτος, από επιλογή των δικαιούχων υποδηλώθηκαν προς ενεργοποίηση 185.000 δικαιώματα.

Στις ανωτέρω δύο αιτίες οφείλεται και η μείωση του ύψους της εφετινής πληρωμής.

 

  1. Ως προς τους ισχυρισμούς περί οριζόντιων ελέγχων, απαντούμε ότι φέτος, για πρώτη φορά, διεξάγονται δίκαιοι και συνεχείς διασταυρωτικοί έλεγχοι, που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στην προστασία των αληθινών παραγωγών. Ελέγχους που ουδέποτε διεξήγαγαν όσοι δείχνουν σήμερα όψιμη ευαισθησία.

Κλείνοντας, προς όσους ομνύουν στην αποδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου και στην διακοπή της μεγάλης μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει, ας μην ελπίζουν. Τους απαντούμε με μια γνώριμη φράση τους: «Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά». Και θα προχωρήσουμε προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-11-2021 00:14Πετρούλα Τόσκα

είναι απαράδεκτος ο τρόπος διασταύρωσης μόνον με ΑΤΑΚ και δήλωσης ΟΣΔΕ, δίχως να λαμβάνεται υπόψιν και το χαρτογραφικό ΟΣΔΕ. Αποτέλεσμα αυτού, αγροτεμάχιο με συγκεκριμένο νούμερο, το οποίο αποκτήθηκε από δύο ή τρείς κληρονόμους ,με δύο ή τρεία ΑΤΑΚ στο Ε9 και δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ, ως ένα αγροτεμάχιο αφού έχει ένα νούμερο, το σύστημα να το πετάει εκτός

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα