BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πληρωμή ζωοτροφών στις 31 Ιανουαρίου πιθανά και για νεοεισερχόμενους

Λίγες µέρες πίσω µετατίθεται η πληρωµή της ενίσχυσης των ζωοτροφών, που αρχικά είχε δροµολογηθεί για τις 26 του µήνα, µετά τα διάφορα «προβλήµατα» που εντοπίστηκαν στις λίστες µε τους απορριπτόµενους.

6_pin_15

Ελένη Δούσκα

19178
40

Μάλιστα, προ ολίγων ηµερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί µαζί µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  ενηµέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόµενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Στον κύκλο των πληρωµών του νέου έτους προς τους αγρότες, µετά την  πίστωση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, προγραµµατίζεται µέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου και οι Σπάνιες Φυλές και το Κοµφούζιο, µαζί µε τη διορθωτική για την ενιαία και τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς για όσους δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα από όσα περίµεναν και δικαιούνται. Κατά τα γνωστά, θα ακολουθήσουν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις, µε στόχο των αρµοδίων να ξεκινήσουν προς τα τέλη του επόµενου µήνα.

Όσον αφορά τώρα την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, στα βασικά ζητήµατα, οι νεοεισερχόµενοι κτηνοτρόφοι που δεν εµφανίζουν τζίρο από την περίοδο 2020-2021, µε αποτέλεσµα να µένουν εκτός ενίσχυσης. Κάτι αντίστοιχο είχε συµβεί και µε την πρώτη ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους που πληρώθηκε την άνοιξη του 2022, αφήνοντας και τότε εκτός τους νεοεισερχόµενους, οι οποίοι πληρώθηκαν τελικά τα ποσά που τους αντιστοιχούσαν τον περασµένο Οκτώβριο.

Σε άλλες περιπτώσεις, στους απορριπτόµενους είναι κτηνοτρόφοι µε δηλωµένο βασικό ΚΑ∆ γεωργικό, κτηνοτρόφοι οι οποίοι αν και διέθεταν το απαιτούµενο εισόδηµα, το σύστηµα τους απέρριψε και τους εµφάνισε χωρίς εισόδηµα, αλλά και αρκετοί µε την ένδειξη «ΕΛΛΙΠΗΣ» χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Ίσως, λοιπόν, οι επιπλέον ηµέρες µέχρι την πληρωµή της ενίσχυσης συνολικού ποσού 89 εκατ. ευρώ, να βγουν προς όφελος των δικαιούχων της ενίσχυσης, δεδοµένου ότι θα υπάρξει χρόνος να εξετασθούν και οι ενστάσεις, ενώ θα ήταν εφικτό στις περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω µη εµφάνισης εισοδήµατος από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, να λαµβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ και των κατά τόπους Κτηνιατρικών ∆ιευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων. Σηµειωτέον ότι ο ίδιος ο υπουργός δεσµεύτηκε από την Κρήτη να εξετασθούν και να διορθωθούν οι περιπτώσεις των κατ’ επάγγελµα παραγωγών, που τυχαίνει να έχουν βγει εκτός, επειδή φαίνονται στην Εφορία µε γεωργικό εισόδηµα (π.χ. ελαιόλαδο), ανώτερο του κτηνοτροφικού.

Να σηµειωθεί εν τω µεταξύ ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν προβλέφθηκε να είναι ακατάσχετη, κι αυτό επειδή δεν θεωρείται «ενίσχυση» στους κτηνοτρόφους, καθώς τα  χρήµατα προέρχονται από το Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δηλαδή είναι χρήµατα του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και οι τράπεζες θα µπορούν να τα «µπλοκάρουν» λόγω οφειλών των κτηνοτρόφων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Εν αναµονή των 150 ευρώ για τις περσινές ζηµιές στα σπαράγγια

Ακόµα να πληρωθούν οι καλλιεργητές σπαραγγιού της Αλµωπίας τις αποζηµιώσεις από τις ζηµιές που είχαν στην περιοχή στις 8 Φεβρουάριο του 2022. Σύµφωνα µε τα στοιχεία από το ΟΣ∆Ε, οι καταστροφές έγιναν στα πλαστικά επικάλυψης στις καλλιέργειες σπαραγγιού και αφορούν ζηµιές σε 3.618,5 στρέµµατα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πιπεριάς Πέλλας Γιώργος Κονάκογλου, «το 2022 ήταν µια πολύ δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια σπαραγγιού. Στην Αλµωπία, εκτός από τα προβλήµατα στη διάθεση είχαµε και µεγάλες ζηµιές από την ανεµοθύελλα του Φεβρουαρίου. Αναµένουµε τις αποζηµιώσεις που θα καταβληθούν από το ταµείο Κρατικής Αρωγής για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, ύψους 150 ευρώ το στρέµµα».

Να σηµειωθεί ότι πέρυσι οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν από 20 Φεβρουαρίου, ενώ για φέτος λόγω του ήπιου χειµώνα αναµένεται πρωίµηση τουλάχιστον δέκα ηµερών.

Έως 14/2 δικαιολογητικά συνδεδεµένης αιγοπρόβειου

Αντίγραφο µητρώου της εκµετάλλευσής τους καλούνται να προσκοµίσουν έως 14 Φεβρουαρίου οι αιγοπροβατοτρόφοι για να µη χάσουν τη συνδεδεµένη. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «στο πλαίσιο διοικητικού ελέγχου του Μέτρου 2 καλούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι που έχουν αιτηθεί στο ΟΣ∆Ε 2022 ότι επιθυµούν να είναι δικαιούχοι συνδεδεµένης ενίσχυσης να προσκοµίσουν αντίγραφο µητρώου της εκµετάλλευσης τους έως 14/2/2023 στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις ή/και στα Νοµαρχιακά Γραφεία ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο ανήκει η εκµετάλλευση τους».

Σε ένα μήνα πληρωμή για Σπάνιες Φυλές

«Η πληρωµή του προγράµµατος για τις αυτόχθονες φυλές αναµένεται να γίνει µέσα σε ένα µήνα», ενηµέρωσαν αρµοδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση µε µέλη του ∆Σ της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών και ειδικότερα
τους κ.κ. Α. Τσαπραΐλη, Ι. Καζόγλου και Θ. Λαζάρου.

Ο κ. Γεωργαντάς ενηµέρωσε επίσης τους εκτροφείς της Βραχυκερατικής Φυλής και των αυτόχθονων βοοειδών γενικότερα και για την επέκταση για ένα χρόνο της δράσης 10.1.09 «∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», µέχρι την προκήρυξη
της σχετικής δράσης για την επόµενη πενταετία. Όσον αφορά, τέλος, την «ξεχασµένη» ενίσχυση de minimis, ο αρµόδιος υπουργός άφησε ανοιχτό για νέα ανακοίνωση το αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου.

Σχόλια (40)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2023 21:20Marek Walter

Χρειάζεστε επείγουσα προσφορά δανείου ταχείας προσφοράς σταυρός της ευρωπαϊκής στείλτε μας email τώρα είναι εγγεγραμμένη εταιρεία δανείων στο Υπουργείο Οικονομικών, στείλτε μας email τώρα:marekwalter35@gmail.com

Απάντηση

03-02-2023 15:44Στρατης Μυτιληνη

Βορειο αιγαίο τελευταίοι θα τα πάρουμε αλλά τι θα πάθετε,, 20 ψήφους έχω κ θα παν στο Κασιδιαρη, πουτανες όλοι σας πολιτικοί

Απάντηση

31-01-2023 09:58Turkcel

Καλύτερα ακατάσχετη κ με καθυστέρηση .. δεν τα είχατε κ από χθες .. θέλει κ σας τα δίνει, συνεπως να περιμένετε!!

Απάντηση

31-01-2023 00:32Γιώργος

Έχει πληρωθεί κανείς ;;;

Απάντηση

30-01-2023 23:47Αγγελική

Βρε καθίκια του κερατά..μια μέρα να καθυστερήσουμε τις πληρωμές εμείς θα χάσουμε τη ρύθμιση κ άντε ξανά μανα!!! Εσείς μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί!!!Ουστστττττ

Απάντηση

30-01-2023 17:58agrotisa

https://m22.opekepe.gr/503 Υπηρεσία προσωρινά μη διαθέσιμη Service Unavailable . Κλαταρε η πλατφόρμα από τα πολλά λευτα που ήταν φορτωμένη .🤣 Ρε τη ζούμε πάλι .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

30-01-2023 16:18Αγρότης

Έπρεπε ήδη να τα έχουν δώσει, αλλά τα τρωνε μόνοι τους. Σιγά μην δώσουν λεφτά τα καθίκια.. Κοροϊδεύουν, όπως πέρυσι το Πάσχα που μας έδωσαν 100 ευρώ για ζωοτροφές.. Τα έφαγαν αυτοί τα λεφτά..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

30-01-2023 15:38Xristos

Πάντως αυτή τη στιγμή η σελίδα στο gov για το μέτρο 22 δεν λειτουργεί

Απάντηση

30-01-2023 15:29Γιώργος

Ποιο εύκολο είναι να πιάσω το τζόκερ παρά να πάρουμε τα λεφτά από της ζωοτροφές

Απάντηση

30-01-2023 15:11Απος

Γιατί δεν γράφει η εφημερίδα για το φυασκκο της κυβέρνησης τού γουλοματη για το μέτρο 22για ζωοτροφές βγάζει το σιστιμα αυτούς που έχουν εγκριθεί την πρώτη φορά τους βγάζει σήμερα απορρίπτουμε νους όλοι η κτηνοτροφι στην ζωοτεχνηκα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα