BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώνονται σύντομα οι ενστάσεις για ζωοτροφές, ξέχωρα νεοεισερχόμενοι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των ενστάσεων, ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι για την ενίσχυση των ζωοτροφών μέσα από το μέτρο 22, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ κοντά στην επίλυσή του βρίσκεται το ζήτημα που προέκυψε με παραγωγούς που βρίσκονται σε έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης.

8-9_pin_8

12119
28

Πιστώνονται σύντομα οι ενστάσεις ενίσχυσης ζωοτροφών, ξεχωριστή πληρωμή για νεοεισερχόμενους

Κλείνοντας τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η πληρωμή της ενίσχυσης των ζωοτροφών στον βασικό όγκο των δικαιούχων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει πέρα από τα παραπάνω, πως ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις των νεοεισερχόμενων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Πληρωμές - Μέτρο 22 - Ενίσχυση ζωοτροφών

Σε συνέχεια της πρώτης πληρωμής των δικαιούχων της ενίσχυσης του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του ΠΑΑ 2014-2022, σε εξέλιξη βρίσκεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας:

  • εξειδίκευσης των κριτηρίων της πολλαπλής συμμόρφωσης που σχετίζονται μόνο με ευρήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και συνδέονται κατευθείαν με την επιλεξιμότητα του μέτρου, καθώς και
  • αξιολόγησης των ενστάσεων, ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή των δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου.

Επίσης, ξεχωριστά εξετάζονται οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων.

«Μελετάται λύση για την συμπερίληψη και των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων»

Σε ερώτηση Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, ο υφυπουργός Στύλιος υπογράμμισε πως: «Η Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και συνεχώς τους παραγωγούς. Με συνεχείς πρωτοβουλίες προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων». Αναφέρθηκε ειδικότερα στα 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων που δόθηκαν στους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων και στα 89 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Αναφερόμενος ειδικά στο Μέτρο 22 για την στήριξη των κτηνοτρόφων με 89 εκατ. €. σημείωσε πως εντάχθηκαν 65.974 παραγωγοί με συνολικό ποσό στήριξης 86 εκατ. €. Και πως μελετάται λύση για την συμπερίληψη και των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων.

Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σε σχέση με το νομικό καθεστώς της μεταβίβασης των κληροτεμαχίων, ο κ. Στύλιος τόνισε πως πρόκειται για νομικό ζήτημα. Σημειώνοντας πως έχει δοθεί λύση για τα κληροτεμάχια μετά το 2012. Συνεπώς, όσοι πολίτες διαθέτουν (μετά το 2012) συμβολαιογραφικά έγγραφα πώλησης, δωρεάς, γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομίας που αφορούν στα κληροτεμάχια και δικαστικές αποφάσεις επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών μπορούν να υποβάλουν δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος κατά το στάδιο της κτηματογράφησης. Η δικαστική απόφαση, που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο δεν απαιτεί σημαντικά έξοδα και συνιστά τίτλο κτήσης κυριότητας για το κληροτεμάχιο που αφορά. Κλείνοντας ο κ. Στύλιος ανέφερε πως μελετάται η συγκρότηση επιτροπής νομικών που θα προτείνουν λύσεις για το ζήτημα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ανοιχτοί λογαριασμοί  με την ενίσχυση στις  ζωοτροφές, διεύρυνση  σε νέες κατηγορίες με διορθωτική πληρωμή

Λύση για πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων οι οποίοι είτε λόγω ελλιπούς προγραμματισμού του μέτρου 22, είτε λόγω επιπλοκών στο πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων που αποδίδονται στο υπερεπείγον της διαδικασίας πίστωσης, αναζητά πλέον η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έπειτα από την πληρωμή της Παρασκευής, η οποία μάλιστα καθυστέρησε λίγες ώρες εξαιτίας μιας ασυμφωνίας ανάμεσα στα αρχεία πληρωμής που είχε στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εκείνα που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, το τοπίο γύρω από τις εκκρεμότητες ξεκαθάρισε.

Πρώτη στη σειρά μπαίνουν οι νεοεισερχόμενοι αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρο για την περίοδο του 2021. Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν πως για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρο για την περίοδο 2020-21, θα υπάρξει «κάτι ξεχωριστό» όπως λένε στην Agrenda υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Πράγματι, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο στην κατανομή των ενισχύσεων στις περιπτώσεις αυτών των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα πληρωθούν σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα με όσους κτηνοτρόφους υπέβαλλαν ένσταση και δεν χώρεσαν στην πληρωμή της Παρασκευής. Από τις πρώτες αντιδράσεις μετά την πληρωμή φαίνεται πάντως πως αρκετοί παραγωγοί που ενώ φαίνεται πως πληρούν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση, έχουν δηλαδή κτηνοτροφικό ΚΑΔ, τζίρο άνω των 2.000 ευρώ και όλα όσα προβλέπει η πρόσκληση του Μέτρου 22, η ένδειξη -ελλιπής- στη δήλωσή τους, ακόμα και μετά τις ενστάσεις και τη δεύτερη αξιολόγηση, τους πέταξε εκτός πληρωμής. Αναμένεται και για αυτούς μια ρύθμιση προκειμένου να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν από την ενίσχυση. 

Μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για τις διαχειριστικές αρχές, στους κλάδους της κτηνοτροφίας για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη ενίσχυσης στην πρόσκληση του μέτρου 22. Υπάρχει μια μερίδα κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών και η οποία, μάλλον από αμέλεια, δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό του μέτρου 22, σε μια παράβλεψη που έχει προκαλέσει την οργή των παραγωγών του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση των εκτροφέων κουνελιών (κονικλοτροφία), οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά έτοιμων ζωοτροφών για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους. Την παράληψη αυτή αναγνωρίζει και η ηγεσία του υπουργείου, η οποία καλείται τώρα να βρει τρόπο να χωρέσει στην ενίσχυση ζωοτροφών τους συγκεκριμένους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα μια τέτοια περίπτωση, είναι οι εκτροφείς ορνίθων αναπαραγωγής. Οι ορνιθες αναπαραγωγής, αλλιώς πατρογονικά κοπάδια (ή όρνιθες πολλαπλασιασμού), ειναι ωοτόκες και παράγουν αυγά επώασης απ τα οποία εξαρτάται όλη η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφεία. Τα αυγά που παράγουν εκκολάπτονται και προκύπτουν οι νεοσσοί μιας ημέρας οι οποίοι έπειτα εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Αν και από το πλαίσιο του Μέτρου 22 δεν προκύπτει λόγος εξαίρεσης των παραγωγών αυτών, πολλοί εκτροφείς έμειναν εκτός της ενίσχυσης του Μέτρου 22, υπομέτρου 2, που υποτίθεται πως  αφορούσε όλη την αυγοπαραγωγό και κρεοπαραγωγό πτηνοτροφεία βάσει της προκήρυξης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 3540/15-12-22.

Δυσαρέσκεια στις τάξεις των κτηνοτρόφων έχει προκαλέσει και η πρόβλεψη η ενίσχυση του μέτρου 22 να κατευθυνθεί σε όσους παραγωγούς έχουν πρώτο ΚΑΔ κτηνοτροφικό και το εισόδημά τους προέρχεται κυρίως από την κτηνοτροφία. Εν προκειμένω, με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε περιπτώσεις παραγωγών που εξαρτώνται αποκλειστικά από την κτηνοτροφία, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Σχόλια (28)
Προσθήκη σχολίου

13-02-2023 22:42Γιώργος Ορεινός

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που στο έτος 2021 δεν είχαμε εισόδημα 2000€ για τον α.β λόγο, πάντως από καλό δεν ήταν... Τα προηγούμενα η και επόμενα χρόνια, τους ενδιέφεραν τι γινόταν στον κλάδο μας;

Απάντηση

13-02-2023 22:21Στρατης Μυτιληνη

Μόνο τους. Ψηφοφόρους βλέπετε, οι νέοι αγρότες. Στο βορειο αιγαίο απ το Νοέμβρη έπρεπε Να Πληρωθούμε κ ακόμα,τπτ... Κεντρική Μακεδονία που είναι ΝΔ το μεγάλο ποσοστό, βαλατε κ τους επιλαχώντες, κ κλακανατε, αλλά με. Δικά μου κτήματα άδικο όλο αυτο

Απάντηση

12-02-2023 10:28Δανιανος

Οι ενστάσεις.... Χρειάζεται να κάνουν κάποια, άλλη διαδικασία;; Γιατί εννοείται πως μας κόβουν από ηλιθιους λόγους. Το ίδιο έγινε και με 2%. Θα σας παρακαλούσα να κάνετε ρεπορτάζ και όχι να γράφετε δελτία τύπου!!!! Όλες οι αγροτοεφημεριδες ακριβώς τα ίδια γράφετε!!!

Απάντηση

11-02-2023 12:49Μθ

Τελικα καταλαβε κανεις τι θσ γινει με πολλαπλη συμορφωση που λενε

Απάντηση

11-02-2023 11:24Άρης Μαρτινο

Μην περιμένετε λεφτά από τον Μητσοτάκη το λαμογιο!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

11-02-2023 08:04gatos

ΣΤΑΪΚΟΎΡΑ ΔΏΣΤΑ ΌΛΑ....ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΧΡΉΜΑ ΝΑ ΔΏΣΕΙΣ ΠΟΥΛΑΣ ΕΛΠΊΔΑ...

Απάντηση

11-02-2023 00:14sano-sferato nefos

Τελικά αυτός ο Γεωργαντάς πρέπει να είναι πολύ άσχετος, ότι παραμύθι του λένε το χαβει, αδικείτε τέτοιο μυαλό ..που είναι η ΝΑΣΑ, έστω η mikrosoft

Απάντηση

10-02-2023 18:44ΚΑΣΕΝΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν έχω κάνει την αίτηση, δεν γνώριζα, και δεν έχω πληρωθεί.... κτηνοτρόφος...

Απάντηση

10-02-2023 18:28Βοσκος

Μπεεεεεε

Απάντηση

10-02-2023 18:24Manos

Εδώ οι νεοεισερχόμενοι δεν έχουν πάρει καν επιδότηση κ θα τους δώσουν για τις τροφές;;;;χαχαχαχχαχαχα μόνο για γελοια είστε...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα