BACK TO
TOP
Πληρωμές

Έως τέλος Νοεμβρίου πληρωμές σε Βιολογικά, Νιτρικά, Σπάνιες Φυλές

Μήνας πληρωµών και ο Νοέµβριος για τους αγρότες που περιµένουν αφενός τις αποζηµιώσεις φυτικής παραγωγής για τις ζηµιές από τη θεοµηνία Daniel µέχρι τις 17 του µήνα και αφετέρου ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για εξόφληση περιβαλλοντικών µέτρων της περσινής χρονιάς και προκαταβολή του έτους 2023 πριν να µπει ο ∆εκέµβριος.

6_pin_151

Ελένη Δούσκα

11103
20

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου πληρωμές σε Βιολογικά Απονιτροποίηση και Σπάνιες Φυλές, με ένα ποσό 200 εκατ. ευρώ              

Ακόµα για την επόµενη εβδοµάδα δροµολογείται και η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου ύψους 76 εκατ. ευρώ µε την προϋπόθεση ότι δεν θα κολλήσει η σχετική ΚΥΑ στο υπουργείο Οικονοµικών.

Το µεγαλύτερο ποσό αφορά την προκαταβολή για Βιολογικά, Νιτρικά, Σπάνιες Φυλές και Κοµφούζιο, ύψους 180 εκατ. ευρώ, µε τους αρµόδιους να προχωρούν ήδη τις σχετικές διαδικασίες, καλώντας τους ενταγµένους δικαιούχους της 4ης και 5ης Πρόσκλησης των Βιολογικών και αυτούς της 1ης και 2ης Πρόσκλησης των Σπάνιων φυλών να ολοκληρώσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκµεταλλεύσεων αιγοπροβάτων µέχρι και την Τετάρτη 15 Νοεµβρίου για το έτος εφαρµογής 2023, προκειµένου να καταστεί εφικτό να βγει η πληρωµή της προκαταβολής των προγραµµάτων αυτών µέχρι την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου ή το αργότερο µέχρι την Παρασκευή 1η ∆εκεµβρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι της ∆ράσης των Σπάνιων Φυλών, που έχουν δύο ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή/και έχουν χοιροτροφικές εκµεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής µέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκµεταλλεύσεις χοιρινών, καλούνται να προσκοµίσουν και το χειρόγραφο µητρώο στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ µέχρι και την Παρασκευή 17 του µήνα. Η εν λόγω προσκόµιση κρίνεται απαραίτητη προκειµένου να επιβεβαιωθούν τα ζώα ανά φυλή.

Επισηµαίνεται επίσης ότι για τους δικαιούχους όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL θα πρέπει να κάνουν απογραφή για όλους τους EL  την ίδια ηµεροµηνία στην ΚΒ∆ δεδοµένου ότι, για την κάθε ηµεροµηνία αθροίζονται τα ζώα όλων των EL και το αποτέλεσµα του ελέγχου προκύπτει από την ηµεροµηνία µε το µικρότερο αριθµό ζώων. Η εν λόγω ενέργεια θα πρέπει να επαναλαµβάνεται κατά τη διάρκεια του έτους δέσµευσης όταν γίνεται απογραφή των ζώων στην ΚΒ∆.

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται από τον Οργανισµό Πληρωµών ότι για τους παραγωγούς που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγµένες εκµεταλλεύσεις στις προαναφερόµενες ενέργειες, δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής στις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.

Εν τω µεταξύ, σε εκκρεµότητα είναι ακόµα το ζήτηµα της συµπληρωµατικής πληρωµής περί τα 30 εκατ. ευρώ µετά την απογοητευτική πίστωση της 27ης Οκτωβρίου, ποσού 488,38 εκατ. ευρώ, µε προτεραιότητα στις µεταβιβάσεις, τους ελέγχους για τα βοσκοτόπια και το monitoring.

Άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών τονίζεται το θέµα που έχει προκύψει µε τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, οι οποίες για να είναι επιλέξιµες απαιτείται η δήλωση ζωικού κεφαλαίου, γεγονός το οποίο οδήγησε ήδη από το 2022 να µην έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Αυτό, όπως αναφέρεται αρµοδίως, αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ. Επίσης τονίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στο παραπάνω ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ, πρέπει να συνυπολογισθούν αθροιστικά 16,7 εκατ. ευρώ επιπλέον αποµείωσης λόγω ευρηµάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώµατα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήµατα, όπως περιοχές natura, έλεγχος µέσω monitoring κ.λπ.

Και αφού όλα αυτά βγουν αισίως µέχρι το τέλος Νοεµβρίου, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τα εξής:

  • Εξόφληση, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεµητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζηµίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.
  •  Πληρωµή των eco-schemes, µε τις πληροφορίες να δείχνουν προς την άνοιξη, αφού προηγηθεί η έκδοση των σχετικών εφαρµοστικών και σαφών κατευθύνσεων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

19-11-2023 08:39koύλης

Oι δεξιοί πάντα γαμούσαν την ελλάδα και τους έλληνες, κυριολεκτικά και μεταφορικά !Είναι η ιφτιαξιά τους τέτοια,Και οι άλλοι έχουν διευθαρμένους αλλά εδω μιλάμε για τον απόλυτο βαθμό.Κρίμα στους έντιμους που αναγκάζονται να υπομένουν τους δεξιούς κατσαπλιάδες.

Απάντηση

11-11-2023 15:27Φώτης

Στη Γερμανία ζούσαν τα τελευταία χρόνια 300.000 Έλληνες μετανάστες σήμερα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 450.000 που σημαίνει ο κόσμος συνεχίζει να φεύγει στο εξωτερικό. Συνεχίστε ότι κάνετε στο τέλος θα μείνετε μόνο με τους Πακιστανούς.... Συνεχίστε να σκέφτεστε μόνο τη πάρτη σας και να ψηφίζετε τη Νέα Δημοπρασία.

Απάντηση

11-11-2023 14:46Αγρότης 21

Και οι άλλοι του 2021 καταλαβαίνεται ότι βάση του κειμένου μπορεί να μας πληρώσουν τέλος Νοεμβρίου ή λάθος καταλαβαίνω ;

Απάντηση

11-11-2023 14:03 Νικολέττα

Και η πληρωμής της Αμάλθειας μπήκε στο καλάθι των αχρήστων ...Σταματήστε πλέον να παίζεται μα τους αγρότες ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-11-2023 12:29Agrotis

Πλέον κανένα σαΐτ δεν πρέπει να πιστεύουμε τι γράφει γιατί πληρώνουν οπότε θέλουν και όσα θέλουν από τον οπεκεπε τα σαΐτ τα γράφουν για να πουλάνε εφημερίδες για τα λεφτά...αν πάρεις τηλέφωνο στο οπεκεπε και ρωτήσεις πχ για βιολογικά θα,σου πούνε μέσα,στο Νοέμβριο έτσι και αυτοί εδώ αυτό κάνουν ξέρουν από μέσα κάποια άτομα και βάζουν τυχαίες ημερομηνίες....κολοκύθια τούμπανα δλδ....παλιά ξέραμε ότι Οκτωβρίο παίρναμε προκαταβολή και Χριστούγεννα εκκαθάριση τωρα όλα τα έχουν κόψει και τα δίνουν όταν θέλουν αυτοί...οπότε άμα γράφουν ότι πιστωθηκαν λεφτά τότε θα είμαστε μόνο σίγουροι...όλοι αυτοί παίρνουν λεφτά από δημοσιογραφια αλις την γούνα μας

Απάντηση

11-11-2023 12:07Μιχάλης

https://www.militaire.gr/?post_type=post&p=306551 Και το πλιάτσικο της ΝΔ συνεχίζεται. Εφευρίσκουν χιλιάδες τρόπους για να μασουλάνε το δημόσιο χρήμα αλλά λεφτά για τους αγρότες που παράγουν δεν υπάρχουν τα λεφτόδεντρα είναι μόνο για τη δική τους κλίκα και τον κομματικό τους στρατό.

Απάντηση

11-11-2023 10:14Agrotis

Οι αρχές Νοέμβρη ξαφνικά έγιναν τέλος Νοέμβρη και αργότερα θα πάνε για τέλος του έτους.. Κουτσουρεμένες επιδοτήσεις με το έτσι θέλω, εξόφληση βιολογικών 5 μήνες μετά (και αν…), εφκα, ελγα, καύσιμα, λιπάσματα και λοιπές υποχρεώσεις στο Θεό.. Μας αντιμετωπίζουν ως ζώα.. Ντροπή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε αυτούς που τους αβαντάρουν..

Απάντηση

11-11-2023 09:11Ενας

Κυριοι του σάιτ βαλτε κόφτη στις αθλιότητες η εμείς οι αγρότες κ κτηνοτρόφοι απέχουμε. Όλα εχουν όρια......

Απάντηση

11-11-2023 09:01Gianna

Καλημέρα συνάδελφοι.. ξέρει κάποιος να μου πει τι χρειάζεται για να πάρεις την εφκ πετρελαίου... χρειάζεται να κάνεις κάποια αίτηση και να έχεις τιμολόγια πετρελαίου η μόνο βάση δήλωσης οσδε και εγγραφής στο μητρώο αγροτών;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-11-2023 08:28Φωφη

Η εμπιστοσύνη μου απέναντι σε τέτοιου είδους ειδήσεις και γενικά στην κυβέρνηση έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Πληρωμές μισές και όποτε να ναι. Δηλαδή ούτε ξέρεις πόσα θα πάρεις ούτε ποτέ. Δουλέψτε εσείς επιχείρηση με τέτοιες συνθήκες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα