BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τα eco-schemes και τις διορθωτικές ΟΣΔΕ

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου θα έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία θα γίνουν συμπληρωματικές και νέες δηλώσεις για τις δράσεις των eco – schemes, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διορθωτικές δηλώσεις για το ΟΣΔΕ του 2023, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε παρέμβασή του στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο ρυζιού που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, προσωρινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

IMG_2906

Λεωνίδας Λιάμης

3893
4

Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για eco-schemes και τις διορθωτικές ΟΣΔΕ

Ειδικά για το ρύζι, ο Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε πως για το 2023, η συνδεδεμένη ανέρχεται στα 7,9 εκατ. ευρώ, αφορά 260.000 στρέμματα καλλιέργειας, κάτι που αναλογεί σε μια ενίσχυση της τάξης των 40 ευρώ το στρέμμα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μπαμπασίδη θα πληρωθούν «ως είθισται» μέχρι το Πάσχα, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «δεν θα αλλάξει τις πολιτικές γραμμές».

Επιπλέον κόσμος για τα eco-schemes

Στην «ουρά» για νέες αιτήσεις βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον 150.000-200.000 ΑΦΜ που θέλουν να τσεκάρουν κάποια δράση eco-scheme, σύμφωνα με έμπειρους μελετητές.  Γενικότερα, εκτιμάται πως θα γίνει προσπάθεια η τελική επιδότηση ανά αγρότη να αγγίζει τα ποσά πρασινίσματος, δηλαδή το 50% της μέσης αξίας των (μειωμένων) δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια.

Πιο συμμαζεμένα τα πράγματα φέτος

Η πληρωμή των eco-schemes που όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης θα γίνει πριν το Πάσχα, αναμένεται να αναθεωρήσει αρκετές επιλογές των αγροτών που θα δουν πως ενώ προσδοκούσαν επιδοτήσεις σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τελικώς τα νούμερα θα κυμανθούν αρκετά πιο χαμηλά και σε ποσό που λέγεται ότι θα προσομοιώσει εκείνο του πρασινίσματος που λάμβαναν στο παρελθόν. Επιπλέον με το άνοιγμα των αιτήσεων οι δημοφιλείς δράσεις (1, 6 και 9) επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο. 

Ως εκ τούτου, το 2024 οι αιτήσεις ίσως κυμανθούν πιο συγκρατημένα, με με μία ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση του μηχανισμού επιδότησης των eco-schemes το 2025. Για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων εξετάζονται αρκετές προτάσεις. Μία εξ αυτών είναι να προβλεφθούν  εύκολα στην υλοποίηση οικολογικά προγράμματα ανά καλλιέργεια με επιδότηση που να μην ξεπερνά το 50% της μέσης αξίας δικαιωμάτων. Ακόμη εξετάζεται ο περιορισμός των δράσεων ανά ΑΦΜ πέρα από τις γνωστές ασυμβατότητες. Η Ιταλία για παράδειγμα «έτρεξε» το πρασίνισμα το 2023 πιλοτικά, ενώ η Ισπανία έθεσε ένα μίμιμουμ ποσό ανά δράση και εφόσον υπάρχει υπερκάλυψη του προϋπολογισμού, θα πριμοδοτούνται με αυτό ορισμένος αριθμός στρεμμάτων ανά αγρότη, ώστε να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα από δεσμεύσεις για τα υπόλοιπα έτη εφαρμογής της ΚΑΠ. Σημειώνεται πως πλέον μοιάζει πιο εύκολο να περάσουν προτάσεις τροποποίησης της ΚΑΠ από την Επιτροπή Γεωργίας των Βρυξελλών λόγω και του αναβρασμού στις τάξεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.  

Σε αναμονή ακόμη για τις εφαρμοστικές αποφάσεις, νέα αργοπορία

Το ζήτημα για φέτος βέβαια είναι πως ετοιμάζεται να περάσει και ο Φλεβάρης, οι αγρότες ετοιμάζονται για τις εαρινές σπορές και ακόμη δεν έχει εκδοθεί κάποια εφαρμοστική απόφαση ή εγκύκλιος που να παρέχει οδηγίες για τις φετινές δράσεις eco-schemes, φαινόμενο που έφερε σε διάφορα αδιέξοδα την όλη διαδικασία το περασμένο έτος. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις ΟΣΔΕ είναι προγραμματισμό να ανοίξει τον ερχόμενο μήνα.  Το ΥΠΑΑΤ άλλωστε έχει λάβει έστω και άτυπα, το ΟΚ της Κομισιόν για τις τροποποιήσεις στο στρατηγικό σχέδιο.

Εντός Μαρτίου οι νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ

Σε επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά το παρόν δημοσίευμα του agronews.gr,  αναφέρεται πέραν του ανοίγματος της πλατφόρμας για eco-schemes και διορθωτικές, πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εκκίνηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024 εντός του Μαρτίου. Αναλυτικά η ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις – τροποποιήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2023

Υλοποιώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι άνοιξε σήμερα 15 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το άνοιγμα της αίτησης ΕΑΕ για το έτος 2024 προκειμένου να ανοίξει μέσα στο μήνα Μάρτιο.

Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τηρεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων που έχει τεθεί, με στόχο πάντα, την εξυπηρέτηση των Ελλήνων παραγωγών και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του Οργανισμού.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

28-02-2024 18:21Ανώνυμος

Για πια οικολογικά σχήματα μιλάτε έκανα την αιτισει και μας είπαν ότι για την Πράσινη ήτανε περίμενα 6 ώρες στην ουρά με μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία που ούτε και αυτή γνωριζανε πληρώσαμε και 75 ευρώ 25 με τιμολόγιο και 50 μαύρα κονομάνε η συνεταιρισμοί και εργατοπατέρες

Απάντηση

15-02-2024 20:11Κώστας

Κουφάλες , ξεκουφάλες.....εγώ βλέπω προαιρετική επισύναψη τιμολογίων, υποχρεωτικός ουσιαστικά ΠΕ Γεωπόνος για τα 31.6 και όλο το παιχνίδι για το που θα κάτσει η μπίλια σε σχέση με τα ποσά οικολογικών σχημάτων 2023 στον τρόπο και έκταση ελέγχου από τον Οπεκεπε.Φυσικά χωρίς επισύναψη θα προκύψει το χάος δηλώσεων οικολογικων σχημάτων και όσοι δεν τα επισυνάψουν μάλλον θα είναι στο δείγμα ελέγχου (επιτόπιου ή/και διοικητικού).Τουλάχιστον θα τελειώσει αυτή η ιστορία με τα οικολογικά σχήματα 2023.

Απάντηση

15-02-2024 13:53ather

ρε κουφαλεσ απατεωνες δινετε 4 ευρω το στρεμα μονο με ακριβα λιπασματα κολοχαρτογιακαδεσ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα