Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

«Απόνερα» στη φετινή καλλιεργητική σεζόν πατάτας, στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, αφήνει η µεγάλη κωλυσιεργία που παρατηρείται στη χορήγηση της «κορωνοενίσχυσης» των 205 ευρώ, ανά στρέµµα, προς τους παραγωγούς της φθινοπωρινής πατάτας.

7_14

Λεωνίδας Λιάμης

103
2

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες, αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.

Προερχόµενοι από µια χρονιά που εµπορικά θέλουν να ξεχάσουν, αφού συνοδεύτηκε µε κατρακύλα των τιµών, οι αγρότες της περιοχής περίµεναν πως και πως την οικονοµική αυτή στήριξη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και κατ’ επέκταση σε όλες τις εισροές. «Βρισκόµαστε στα τελειώµατα της σποράς, πλέον, και ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει υπογράψει ακόµη την απόφαση για την ενίσχυση, η οποία θα είναι κατά 10 ευρώ χαµηλότερη από εκείνη που έλαβαν οι παραγωγοί της φθινοπωρινής. Μάλιστα θέλησαν να τη µειώσουν στα 145 ευρώ το στρέµµα, αλλά ξεσηκωθήκαµε και το µάζεψαν», ανέφερε ο Απόστολος Βεσµελής, πρόεδρος του Α.Σ. Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ωστόσο, από την καθυστέρηση αυτή, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια και αναγκάστηκαν, τελικά, να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέµµατα από πέρυσι. «Την προηγούµενη χρονιά είχαµε στο λεκανοπέδιο γύρω στις 20.000 στρέµµατα, όµως φέτος είµαστε κάτω από αυτό το όριο. Το κοστολόγιο για την πατάτα είναι µεγάλο, κυµαίνεται από 600 έως και 900 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την ποικιλία και πολλοί αγρότες στριµώχτηκαν», αναφέρει.

Την κατάσταση επιδείνωσε το γεγονός πως η περιοχή βγήκε από µια πολύ κακή εµπορικά χρονιά, µε τις τιµές της πατάτας Νευροκοπίου να ξεκινούν τη σεζόν µε 25 έως 27 λεπτά το κιλό, αλλά η συνέχεια να είναι καταστροφική, αφού γρήγορα ξεκίνησε η κατρακύλα και έφτασαν στα 6-7 λεπτά το κιλό, απλά για να µην πεταχτούν στα σκουπίδια.

Ως µια από τις χειρότερες χρονιές της δεκαετίας, αναφορικά µε τη διάθεση της πατάτας, χαρακτηρίζει την περσινή και ο παραγωγός Στέργιος Νικολής, από το νοµό Σερρών, ο οποίος, επίσης, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη µεγάλη κωλυσιεργία στη χορήγηση της «κορωνοενίσχυσης». Στην περιοχή, όπως σηµειώνει, «είµαστε στο µέσο της καλλιεργητικής περιόδου και φαίνεται πως παρά τις παγωνιές του Απριλίου, τα φυτά εξελίσσονται καλά. Ωστόσο δεν ξέρουµε τί θα γίνει ως τη συγκοµιδή».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2021 22:07Δημήτριος Γεωργιάδης

Το δούλεμα πάει σύννεφο νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν αλλά στο τέλος από τα πολλά τα ψέματα θα τρέχουν να κρυφτούν

Απάντηση

14-05-2021 12:42Tsak

και γιατι να μην ενταχθει και το καλαμποκι στις εχισχυσεις; και αυτο πουληθηκε "τζαμπα"

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία