BACK TO
TOP
Ιστορία

Παγκόσμια περιοδεία του πιο διάσημου Φαραώ

Η αιγυπτιακή ιστορία -την οποία εν μέρει καταφέραμε να αποκωδικοποιήσουμε- συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να περιβάλλεται από μυστήριο. Και μερικές μορφές της, όπως ο νεαρός Φαραώ Τουταγχαμών, ακόμα περισσότερο.

AP_19080494996313

14
0

Η παγκόσμια περιοδεία του Tut, όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τον πιο διάσημο Φαραώ της Αιγύπτου, με θησαυρούς από τον τάφο του βασιλιά ο οποίος γεννήθηκε το 1341 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία μόλις 18 ετών, όπως και οι μύθοι που τον συνοδεύουν με πιο γνωστή την «κατάρα του Τουταγχαμών» έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες στο Παρίσι, καθιστώντας την, την πιο δημοφιλή έκθεση στη γαλλική ιστορία.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το ρεκόρ επισκεψιμότητας κατέχει εδώ και 50 χρόνια η έκθεση για τον Τουταγχαμών, με 1,2 εκατομμύρια εισιτήρια το 1967.

Η περιοδεία της έκθεσης του Τουταγχαμών, που ξεκίνησε από το Λος Άντζελες, σηματοδοτεί την επερχόμενη εκατονταετηρίδα της ανακάλυψης του νεκρού τάφου του Φαραώ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών.

Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1923.

Ήταν ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην κοιλάδα των βασιλέων, κάτι που πιθανόν αποδίδεται στο μικρό μέγεθος του τάφου, που αρχικά προοριζόταν για κάποιον άλλον ευγενή. Ο τάφος περιλάμβανε περίπου 5.000 αντικείμενα.

Η έκθεση, που στο Παρίσι λαμβάνει χώρα σε έναν τεράστιο χώρο στο La Villette, θα φτάσει και στο Λονδίνο, στη γκαλερί Saatchi τον Νοέμβριο. Μάλιστα για να ανταποκριθούν μέχρι σήμερα στην τεράστια ζήτηση -παρά τη μεγάλη διάρκεια της έκθεσης που ξεπέρασε τους πέντε μήνες- οι αίθουσες άνοιξαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαρκής γοητεία που ασκεί στο κοινό ο τάφος του Αιγύπτιου φαραώ φαίνεται ότι δεν σβήνει και οι θησαυροί του Tut εγκαταλείπουν για τελευταία φορά την Αίγυπτο πριν εμφανιστούν μόνιμα στο τεράστιο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Από τα βασικά αξιοθέατα της έκθεσης είναι και το άγαλμα του φύλακα του θάλαμου ταφής. Τα 150 αντικείμενα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν ένα μικροσκοπικό φέρετρο από χρυσό που περιείχε το ήπαρ του βασιλιά μετά την αφαίρεσή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μουμιοποίησης, ένα επιχρυσωμένο ξύλινο κρεβάτι με λαξευμένα πόδια λιονταριού, πιθανότατα φτιαγμένο ειδικά για την κηδεία του Τουταγχαμών και ένα επιχρυσωμένο ξύλινο ιερό.

Επόμενη πιο δημοφιλής έκθεση στο Παρίσι ήταν η αφιερωμένη στον ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Κλοντ Μονέ στο Grand Palais, η οποία το 2010 προσέλκυσε περίπου 911.000 επισκέπτες.

 

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία