BACK TO
TOP
Ιστορία

Ο ιστορία του ξύλινου Καρυοθραύστη

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Το παραμύθι του 1816 «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Γερμανού Ε. Τ. Α Χόφμαν έγινε ευρέως γνωστό από τη διασκευή του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά ενώ το διάσημο παραμύθι ενέπνευσε το 1892 τον Τσαϊκόφκσι να γράψει τη μουσική για το διάσημο μπαλέτο «Καρυοθραύστης» - ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά θεάματα του κλασικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

nut

658
0

Το 1851 κυκλοφόρησε στη Γερμανία και μια άλλη εκδοχή του Καρυοθραύστη από τον Χάινριχ Χόφμαν, συγγραφέα παιδικών παραμυθιών. Ο τίτλος του παραμυθιού αυτού ήταν «O βασιλιάς Καρυοθραύστης και ο φτωχός Ράινχολντ».

Εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι ο ξυλουργός Φρίντριχ Βίλχελμ Φίχτνερ σχεδίασε την πρώτη, παραδοσιακή φιγούρα του Καρυοθραύστη το 1870.

Εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι ο ξυλουργός Φρίντριχ Βίλχελμ Φίχτνερ σχεδίασε την πρώτη, παραδοσιακή φιγούρα του Καρυοθραύστη το 1870. Αμέσως έγινε ανάρπαστη στην αγορά. Η οικογένειά Φίχτνερ συνέχισε την παράδοση. Σήμερα η όγδοη πλέον γενιά ακολουθεί ακόμη τα χνάρια του «πατέρα» του ξύλινου Καρυοθραύστη.

Αμέσως ο ξύλινος Καρυοθραύστης έγινε ανάρπαστο παιδικό δώρο ενώ συμβόλιζε - σύμφωνα με τους αδεφούς Γκριμ - τη δύναμη, την καλοτυχία και την προστασία του σπιτιού από τα κακά πνεύματα. Στις επόμενες δεκαετίες και αιώνες η οικογένειά Φίχτνερ συνέχισε την παράδοση. Σήμερα, η όγδοη πλέον γενιά ακολουθεί ακόμη τα χνάρια του «πατέρα» του ξύλινου Καρυοθραύστη.

Η πατρίδα του ξύλινου Καρυοθραύστη είναι το Ερτσγκεμπίργκε στα σύνορα Γερμανίας-Τσεχίας. Εκεί οι χωρικοί ζούσαν παλιά από τη γεωργία και την υλοτομία. Έτσι καλλιέργησαν και την ξυλουργική τέχνη.

Η μαζική παραγωγή του ξύλινου Καρυοθραύστη ξεκίνησε προς το τέλος του δεκάτου ενάτου αιώνα ενώ τα ξύλινα, χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια της περιοχής είναι μέχρι σήμερα περιζήτητα.

Πηγή: Deutche Welle

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία