Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινωνία

H αναγέννηση του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια κατέκαψε 520.000 στρέμματα και προκάλεσε την περιβαλλοντική καταστροφή ενός μοναδικού δάσους από κωνοφόρα πεύκη, αποσταθεροποιώντας τη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία.

evoia-600-x-546

214
0

Στο επίκεντρο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας είναι η αναγέννηση του Νέου Δάσους.

Οι 13 ανατεθείσες θεματικές μελέτες ανάπτυξης του Προγράμματος (το Νέο Δάσος, οι Υποδομές, η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός κ.ο.κ.) που αναφέρονται σε όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, συνομιλούν και συγκλίνουν σε έναν σκοπό: την αναγέννηση του Νέου Δάσους. Το Νέο Δάσος αποτελεί τον εμπνευστή στου Προγράμματος. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην αναγέννησή του, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών ευρείας κλίμακας.

Επιπλέον, η αναγέννηση του Νέου Δάσους θα πραγματοποιηθεί μέσα από τη φυσική αποκατάσταση στο μεγαλύτερο ποσοστό του Δάσους, αλλά και μέσα από την αναδάσωση, την οποία θα ορίσει ειδική μελέτη δίνοντας τη σωστή οικολογική κατεύθυνση.

Στόχος είναι το Νέο Δάσος να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της διπλής μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής, και ορόσημο καινοτομίας στο κρίσιμο πεδίο της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές απειλές.

Σε αυτό εστιάζει ο  νέος κύκλος διαλέξεων «Το νέο δάσος στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας» του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Megaron Plus, σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ συνεχίζεται την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με τη δεύτερη διάλεξη που εστιάζει στο «Νέο δάσος της Βόρειας Εύβοιας».

Η βραδιά αρχίζει με τον Ηλία Αποστολίδη, σύμβουλο περιβάλλοντος και μελετητή «Master Plan για το Νέο Δάσος» (Εταιρεία «Ύλη»- Διαχείριση και προστασία περιβάλλοντος), ο οποίος θα παρουσιάσει την ομιλία με τίτλο «Μια ολιστική προσέγγιση για την αναγέννηση του δάσους». Ακολουθεί η Θέκλα Κ. Τσιτσώνη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δασοκομίας, η οποία θα προσεγγίσει το θέμα «Το πρόγραμμα αναδάσωσης: μύθοι και πραγματικότητες».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Καθηγητής Μάρκετινγκ & Οικονομικής Επιχειρήσεων Ξύλου και Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η διάλεξη του οποίου τιτλοφορείται «Η οικονομία του δάσους: Πώς οι πόροι του δάσους επιστρέφουν σε αυτό». Το πρόγραμμα της δεύτερης ενότητας ομιλιών για το Νέο Δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κλείσει με τον Γαβριήλ Ξανθόπουλο, εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής «Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα» (υπό τον συντονισμό του καθηγητή Dr Johann Georg Goldammer) και Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ». Στη διάλεξή του, θα μιλήσει στο κοινό για τη «Συμβολή της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τις “Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα” στον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».

 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου έχει προγραμματιστεί μία ακόμη εκδήλωση στις 17 Μαΐου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία