BACK TO
TOP
Κοινωνία

Εξάλειψη του παράνομου εμπορίου απειλούμενων ειδών έως το 2025 θέλει το Ευρωκοινοβούλιο

Εν όψει της παγκόσμιας συνεδρίασης του ΟΗΕ για τη Σύμβαση ενάντια στο διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES) στον Παναμά στις 14-25 Νοεμβρίου 2022, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα τη θέση του σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ με 549 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 50 αποχές .

36043803_401

252
0

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από τη μείωση του παράνομου εμπορίου ειδών άγριας ζωής που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CITES, θέτοντας ως στόχο την ολική εξάλειψή του - έτσι ώστε έως το 2025 να υπάρχει μόνο νόμιμο και βιώσιμο εμπόριο άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Αυτό είναι απαραίτητο, λένε οι ευρωβουλευτές, λόγω της απειλής που συνιστά το εμπόριο άγριας ζωής για μεμονωμένα ζώα και είδη, καθώς και για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων και το περιβάλλον. Η πανδημία έχει φέρει στο επίκεντρο τον κίνδυνο μετάδοσης ζωονοσογόνων ασθενειών από ζώο σε άνθρωπο, ο οποίος συνδέεται θετικά με το παγκόσμιο εμπόριο άγριας ζωής. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η CITES στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, ως ρυθμιστής του εμπορίου άγριας ζωής στον κόσμο.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η αγορά εξωτικών κατοικίδιων ζώων και το φάσμα των προσβεβλημένων ειδών που εμπορεύονται αυξάνονται τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.

Το ψήφισμα καλεί όλες τις χώρες να βελτιώσουν σημαντικά την αυστηρότητα της Σύμβασης του ΟΗΕ, καθώς η τρέχουσα εφαρμογή απαγορεύσεων και περιορισμών στο εμπόριο προστατευόμενων ειδών κρίνεται ως ανεπαρκής λόγω έλλειψης πόρων. Για την επιτυχή καταπολέμηση της εμπλοκής οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, οι ευρωβουλευτές λένε ότι το διεθνικό έγκλημα στην άγρια ​​ζωή πρέπει να αναγνωριστεί ως σοβαρό οργανωμένο έγκλημα σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.

Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στον παγκόσμιο αγώνα κατά της εμπορίας άγριων ζώων

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να αναθεωρήσει και να επεκτείνει την υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει το εμπόριο άγριας ζωής, ώστε να καταστήσει παράνομη την εισαγωγή, εξαγωγή, πώληση, απόκτηση ή αγορά άγριων ζώων ή φυτών που έχουν ληφθεί, κατοχή, μεταφορά ή πώληση κατά παράβαση της νομοθεσίας της χώρας προέλευσης ή διέλευσης. Ζητούν επίσης αποτρεπτικές κυρώσεις, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, επείγουσα δράση για την απαγόρευση της εισαγωγής κυνηγετικών τροπαίων ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES και τη δημιουργία ενός επιστημονικού εγκεκριμένου καταλόγου ζώων που επιτρέπονται ως κατοικίδια ζώα. Μόνο τα ζώα στα οποία το εμπόριο δεν βλάπτει τους άγριους πληθυσμούς και την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την ανανεωμένη δέσμευση στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ κατά της Εμπορίας Άγριας Ζωής, αλλά τονίζουν την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση και σαφείς και εφαρμόσιμους στόχους και δράσεις, καθώς και μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί τόσο το διαδικτυακό όσο και το εκτός σύνδεσης εμπόριο στο αναθεωρημένο σχέδιο δράσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία