Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Λαογραφία

Στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων το Δημοτικό πάρκο Νάουσας

Στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG) ως πλήρες μέλος, έχει ενταχθεί επίσημα το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του φορέα, κατόπιν θετικής εισήγησης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής.

17_05_2021_ΔΗΜΟΤΙΚΟ_ΠΑΡΚΟ_ΝΑΟΥΣΑΣ_1

20
0

Στη Γενική Συνέλευση των μελών της Πολιτιστικής Διαδρομής για τα Ιστορικά Πάρκα της Ευρώπης (ERHG), συμμετείχαν διαδικτυακά ο Δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου, Νίκος Μπάμπος.

Επισημαίνεται ότι το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας είναι το πρώτο πλήρες μέλος – Ιστορικό Πάρκο της Ελλάδας, που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή  Ιστορικών Κήπων, γεγονός που  μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό έναυσμα για τη διεθνή προβολή ενός σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Παράλληλα δημιουργεί  τη δυνατότητα δικτύωσης και συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

«Η αποδοχή της αίτησης μας από την Eπιστημονική Eπιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Κήπων προέκυψε έπειτα από πολλές ώρες εργασίας και προσπάθειας του τομέα πρασίνου του Δήμου μας. Η διάκριση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς  δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του Δήμου Νάουσας με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας,  με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών «εργαλείων» για το πάρκο μας, με σεβασμό στην κληρονομιά και την ταυτότητά μας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Συγχαρητήρια μηνύματα δέχτηκε ο Δήμος Νάουσας από τo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, αλλά και από την πρόεδρο του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).

*Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Οκτώβριο 2020. Φορέας διαχείρισης της Διαδρομής είναι το δίκτυο ERHG - European Route of Historic Gardens. Αποτελεί μια μη κερδοσκοπική Ένωση με έδρα την Ισπανία και μέλη σε έξι χώρες: Γερμανία, Γεωργία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία. Βασικός σκοπός της Ένωσης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης και του σεβασμού για τους ιστορικούς κήπους, όπως αυτοί ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Κήπων ICOMOS - IFLA στη Χάρτα της Φλωρεντίας.

Παράλληλα, με τις ευκαιρίες διεθνούς προβολής και δικτύωσης των μελών του, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο:

  • καλλιεργεί τον διάλογο και την ανταλλαγή καλών πρακτικών
  • ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργασιών,
  • προάγει εκπαιδευτικές δράσεις και υποστηρίζει την υλοποίηση πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη κήπων.

Τα μέλη του δικτύου έχουν καταχωρηθεί ως Ιδιοκτησίες Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και ορισμένα από αυτά αναγνωρίζονται ακόμη και ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία