BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Συναγερμός στην Κύπρο για πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία που «απλώνεται» στη Μεσόγειο

Οι αρχές της Κύπρου παρακολουθούν πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο και θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει το νησί.

petrelaiokilida

157
0

Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπήρξε διαρροή από το εργοστάσιο, που βρίσκεται εντός του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπανίγιας. Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε βόρεια, κατά μήκος των συριακών ακτών, προτού «κινηθεί» ανατολικά, προς την Κύπρο.

Τα μοντέλα έδειχναν ότι αναμενόταν να φτάσει σήμερα στο ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Κύπρο. Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια, αν της ζητηθεί, ενώ η Τουρκία ανέφερε ότι λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αποτρέψει μία περιβαλλοντική καταστροφή. 

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η συριακή κυβέρνηση, από διαρροή δεξαμενής στο εργοστάσιο στο Μπανίγιας. Την επόμενη ημέρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε φτάσει στην πόλη Τζάμπλεχ, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια. Επίσης ανέφερε ότι ομάδες είχαν αρχίσει τον καθαρισμό των ακτών.

Στο μεταξύ, εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1 έδειξαν ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε εξαπλωθεί περαιτέρω κατά μήκος των ακτών, φτάνοντας σχεδόν την πόλη τη Λαττάκεια και ότι κάλυπτε θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύριοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την έκταση της πετρελαιοκηλίδας, ενώ συνεχιζόταν η επιχείριση καθαρισμού το σαββατοκύριακο. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης λιμένων της χώρας υποστήριξε ότι «δεν ήταν μεγάλη» η ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε. 

Χθες, Δευτέρα, η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για την πετρελαιοκηλίδα, έπειτα από τις νέες δορυφορικές εικόνες που έδειξαν ότι είχε μεγαλώσει το μέγεθός της και πως ήταν κοντά στο ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες που ελήφθησαν από πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, εκτιμάται ότι πρόκειται «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο.

Με πληροφορίες από BBC

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία