BACK TO
TOP
Προγράμματα

Την άνοιξη η πρόσκληση με 30 εκατ. ευρώ για νέα αρδευτικά συστήματα

Με προτεραιότητα επενδύσεις από βαµβακοπαραγωγούς και δενδροκαλλιεργητές η έκδοση της προκήρυξης που επιδοτεί ταµιευτέρες, στάγδην άρδευση και αισθητήρες νερο. Εκτός ενίσχυσης τα ενεργοβόρα συστήµατα υψηλής πίεσης και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στα αγροτεµάχια.

18_5

Γιώργος Κοντονής

225
0

Την άνοιξη του 2020 θα προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στο Μέτρο 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην εξοικονόµηση ύδατος» που αφορά την ενίσχυση επενδύσεων σε νέα αρδευτικά συστήµατα µε προτεραιότητα σε περιοχές ευαίσθητες στα νιτρικά και υδροβόρες καλλιέργειες όπως βαµβάκι, µηδική και δέντρα.

Ταµιευτήρες, συστήµατα στάγδην άρδευσης, αντικατατάσταση παλιού εξοπλισµού αλλά και «υποβοηθητικές» τεχνολογίες όπως είναι οι αισθητήρες, θα είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση. Εκτός µένουν «κανόνια» (αυτοκινούµενοι εκτοξευτήρες υψηλής πίεσης) και γενικότερα τα αρδευτικά υψηλής πίεσης, αλλά ούτε και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων θα είναι επιλέξιµη δαπάνη. Ωστόσο, ακούγεται πως θα επιτραπεί η «αντικατάσταση» γεωτρήσεων, δηλαδή το κλείσιµο µίας παλιάς και το άνοιγµα µίας νέας.

Όλοι οι ενεργοί αγρότες και οι οµάδες παραγωγών θα µπορούν να κάνουν αίτηση για σχέδια κόστους µέχρι 150.000 ευρώ, ενώ αναµένεται να υπάρξει ένα εύλογο κόστος ανά στρέµµα, αναλόγως τη φυτεία. Στο παλιό πρόγραµµα, υπενθυµίζεται ότι το µέγιστο κόστος εγκατάστασης στάγδην αροτραίων ήταν 176 ευρώ ανά στρέµµα, δέντρων από 221 έως 301 ευρώ και κηπευτικών έως 266 ευρώ.

Όσον αφορά την ενίσχυση, αυτή θα είναι ανάλογη πρώτον µε την ποιότητα των υπόγειων υδάτων (καλή ή λιγότερο καλή), δεύτερον µε την δυνητική εξοικονόµιση ύδατος που πετυχαίνει ο αγρότης µε την επένδυση και τρίτον την Περιφέρεια. Ως εκ τούτου θα κυµαίνεται µεταξύ 35 και 75%.

Οι αγρότες θα χρειαστεί παράλληλα να προσκοµίσουν και µία περιβαλλοντική µελέτη, να έχουν άδεια ύδατος για το χωράφι που αφορά η επένδυση αλλά και να εγκαταστήσουν υδροµετρητές υποχρεωτικά.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα της προκήρυξης που είναι παρακλάδι των Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 4.1), σε αυτό αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή αναφέροντας: «Την Άνοιξη του 2020 θα προκηρυχθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή στη ∆ράση 4.1.2 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία θα αφορά στη συγχρηµατοδότηση επενδύσεων γεωργικών εκµεταλλεύσεων φυσικών και νοµικών προσώπων µε σκοπό την εξοικονόµηση και την ορθολογική χρήση των υδάτων».

Nα σηµειωθεί ότι ο προϋπολογισµός του Μέτρου αναµένεται να κυµανθεί γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό των διαχειριστικών αρχών.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός Top 50»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις