BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε 1.107 ευρώ/στρέμμα το πριμ για δάσωση γαιών με μπόνους αναφύτευσης

Αλλάξαν οι όροι στις δύο προκηρύξεις που ετοιµάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, φτάνει τα 282 ευρώ το στρέµµα η ενίσχυση για τις «χαµένες» καλλιέργειες λόγω νέων φυτεύσεων. Κρανιά, κερασιά και καρυδιά στις επιλέξιµες καλλιεργητικές οµάδες που ταιριάζουν µε τις νέες προϊοντικές τάσεις.

1-Daswseis

Γιώργος Κοντονής

8
7

Μεταξύ των Μέτρων 8.1 «∆άσωση» και 8.2 «Ενίσχυση για γεωργοδασοκοµικά συστήµατα» που ενσωµατώνουν διαφορετικό ύψος ενίσχυσης και είδη καλλιεργειών που επιδοτούν, θα έχουν να επιλέξουν οι αγρότες στις προκηρύξεις που ετοιµάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύµφωνα µε τον νέο οδηγό (6η τροποποίηση Προγραµµάτων) που δηµοσιεύτηκε.

Ξεχωρίζοντας τα δύο αυτά Μέτρα που αναµένεται να προκηρυχθούν πριν το καλοκαίρι µε πιέσεις να βγουν µέχρι τον Απρίλιο για να πιάσουν οριακά την περίοδο φυτεύσεων, οι ενισχύσεις διαµορφώνονται ως εξής:

Μέτρο 8.2 «Ενίσχυση για γεωργοδασικά συστήµατα»

Επιδοτούνται συστήµατα που συνδυάζουν την παρουσία δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια (στο ίδιο χωράφι). Έγιναν αλλαγές στις ενισχύσεις και πλέον εκτός από την εγκατάσταση φυτείας και την περίφραξη θα επιδοτείται και η αναφύτευση για το 1ο έτος, µε τη συνολική στρεµµατική επιδότηση να φτάνει τα 1.107 ευρώ για φυτεύσεις δέντρων πυκνότητας 25 ρίζες/στρέµµα.

Παράλληλα σηµειώνεται εδώ, ότι παρουσιάζεται µείωση στο ετήσιο ποσό συντήρησης που διαµορφώνεται πλέον στα 62,5 ευρώ ανά στρέµµα.

Τα επιλέξιµα δέντρα µεταξύ άλλων είναι: Αχλαδιές, καρυδιές (βασιλική, µαύρη, κοινή), κερασιές, συκιές, βατοµουριές, κρανιά, µουριές, µηλιές, αριά, δρύ, πουρνάρια, χαρουπιές, κ.α.

Μέτρο 8.1 «Πρώτη ∆άσωση»

Αφορά όλους τους κατόχους γης που θα φυτεύσουν δέντρα επιλέγοντας µέσα από έναν κατάλογο 108 ειδών. Ανάµεσα στα είδη βρίσκονται: Αγριελιά, καρυδιά, καστανιά, µουριά, µαστιχόνδεντρο, δρυς κ.α.

Οι ενισχύσεις που παρέχονται είναι τριών µορφών:

  • Η πρώτη µορφή ενίσχυσης αφορά την επιδότηση της εγκατάστασης φυτείας στο 100% του κόστους της µε µέγιστο ποσό για φυτεία 90 δέντρων ανά στρέµµα τα 9.090 ευρώ και για φυτεία 25 δέντρων ανά στρέµµα τα 563 ευρώ.
  • Η δεύτερη µορφή ενίσχυσης δίνεται ετησίως και για 8 έτη για την κάλυψη 100% του κόστους για τις εργασίες συντήρησης µε µέγιστο ποσό τα 538 ευρώ.
  • Η τρίτη µορφή ενίσχυσης είναι ένα 12ετές πριµ που αφορά µόνο αγρότες, ανάλογα το είδος καλλιέργειας που θα «θυσιάσουν» για να βάλουν τα δέντρα: Για παράδειγµα, σε αρδευόµενες εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι η αποζηµίωση θα είναι 37,5 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως, για όσπρια 42 ευρώ και για βαµβάκι και ηλίανθο 51,8 ευρώ και 30,2 ευρώ αντίστοιχα. Στα κηπευτικά το αντίστοιχο ποσό είναι 282 ευρώ το στρέµµα, στα κτηνοτροφικά φυτά 22,1 ευρώ και στους αµπελώνες τα 89,7 ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

26-12-2020 13:04ATHANASIOS KEFALAS

θελω να βαλω 50 στρεμματα αμυγδαλιες υπαρχει καποιο προγραμμα για επιδοτιση

Απάντηση

04-05-2020 18:04Γιωργος

Το πρόγραμμα έγινε καπνός τα βάλανε χέρι τα λεφτα

Απάντηση

26-03-2020 15:17Αρισταρχος

Πολυ φοβαμαι Τωρα που πηραν εγκριση να βαλουν χερι στα λεφτα του ΕΣΠΑ, το προγραμμα θα γινει καπνος. Εδω δεν δινουν τα λεφτα των παλιων προγραμματων. Το μονο που τρεχουν ειναι η "φαμπρικα" των φωτοβολταικων για να βοηθησουν τη Μερκελ και να καταστρεψουν τα παραγωγικα χωραφια.Τυχαιο ειναι που γεμισαν τα πεδινα και παραγωγικα χωραφια;

Απάντηση

03-03-2020 20:37Νίκος

Ότι έχουν να μας πληρώσουν από το 2015 δε λένε τίποτα αλλά νέα προγράμματα ξέρουν να ετοιμάζουν. Τρέξτε να έχετε να λαμβάνετε. Απατεώνες όλοι.

Απάντηση

29-02-2020 22:02Αλέξανδρος

Ποιος θα μας συμβουλεύσει για το τι θα φυτέψουμε κ σε ποιο πρόγραμμα θα μπούμε;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις