BACK TO
TOP
Προγράμματα

Τζάμπα τόκοι σε αγρότες-δικαιούχους επενδυτικών προγραμμάτων

Όσοι θέλουν να τροποποιήσουν το φάκελό τους υποχρεώνονται να δανειστούν µε βάση το πρώτο εγκριτικό και έτσι επιβαρύνονται µε έξτρα τόκους και κεφάλαιο, που δε θα χρησιµοποιήσουν. Αρνητικές οι τράπεζες να «σπάσουν» τη χρηµατοδότηση για όσους θέλουν να ισοµοιράσουν την υλοποίηση στην τριετία

o_tinananai

Γιώργος Κοντονής

23
5

Επ’ αµφιβόλω έχει τεθεί µία µεγάλη µερίδα επενδυτικών σχεδίων τώρα που έφτασε η ώρα της υλοποίησης, καθώς έχουν ξεκινήσει να προκύπτουν µε σαφήνεια σοβαρές και πρακτικές δυσκολίες στη χρηµατοδότηση των έργων.

Το επιτόκιο συνεχίζει να κυµαίνεται σε πολλές των περιπτώσεων κοντά στο 7,5% ακόµα και όταν αφορά δάνεια εγγυηµένα από την επιχορήγηση, ενώ το κρίσιµο ποσοστό της τάξεως του 20% τουλάχιστον -επί του συνόλου του προϋπολογισµού- το οποίο καλούνται να καλύψουν εξ ιδίων µέσων οι υποψήφιοι επενδυτές, µόνο εύκολο δεν είναι να καλυφθεί σε µία περίοδο µε σοβαρή έλλειψη ρευστότητας.

Τροποποίηση φυσικού φακέλου

Παράλληλα, όσοι θέλουν να τροποποιήσουν τον επιχειρηµατικό τους φάκελο (π.χ στα Σχέδια Βελτίωσης µία σπαρτική που ήθελε ένας υποψήφιος το 2017 τώρα µπορεί να είναι αχρείαστη) χαµηλώνοντας το κόστος του προϋπολογισµού, υποχρεώνονται να λάβουν δάνειο µε βάση το πρώτο εγκριτικό και όχι το πραγµατικό τους επιχειρηµατικό πλάνο, και να επιβαρυνθούν µε υψηλούς τόκους και κεφάλαιο που στην τελική δεν θα χρησιµοποιήσουν.

Αν τώρα δεν θέλουν οι δικαιούχοι να συµβεί αυτό, καλούνται να περιµένουν πρώτα να τελειώσει όλη η διαδικασία των ενστάσεων, να βολευτούν οι επιλαχόντες, να κάνουν αίτηση τροποποίησης, αυτή να εγκριθεί και µετά να ζητήσουν χρηµατοδότηση. Αντιλαµβάνεται κανείς πως µιλάµε για µία ακόµη χαµένη χρονιά.

Υλοποίηση σε βάθος τριετίας

Το θεσµικό πλαίσιο στα Σχέδια Βελτίωσης επιτρέπει στους επενδυτές να υλοποιήσουν το πλάνο τους σε βάθος τριετίας. Όσοι θέλουν λοιπόν να ισοµοιράσουν την υλοποίηση του σχεδίου τους (π.χ 33% ετησίως) θα ήθελαν ιδανικά να «σπάσουν» στα τρία το δάνειο έναντι επιχορήγησης. Ωστόσο, και πάλι, εδώ, υποχρεώνονται να λάβουν το δάνειο στο σύνολό του από την αρχή µε τα τοκοχρεολύσια να τρέχουν ακόµα και όταν δεν αξιοποιείται το δάνειο. Σηµειώνεται εδώ πως οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης έχουν ένα χρόνο µπροστά τους για να πραγµατοποιήσουν τουλάχιστον το 20% των δαπανών.

Όσον αφορά τώρα τον τρόπο που «σπάει» η χρηµατοδότηση, στην ίδια συµµετοχή, ένα 30% του προϋπολογισµού µπορεί να εγγυηθεί το Αγροτικό Ταµείο Εγγυήσεων (όταν αυτό ενεργοποιηθεί) µε µακροχρόνιο δάνειο. Το υπόλοιπο 20% της ίδιας συµµετοχής βγαίνει καθαρά από την τσέπη του αγρότη. Και, το υπόλοιπο 50% που επιδοτείται, καλύπτεται µε δάνειο έναντι της επιχορήγησης. Τα παραπάνω ποσοστά αλλάζουν κατά περίπτωση.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

07-03-2020 16:01Μάκης

Μα Πιως έχει μετρητά σήμερα όλοι αυτοί που έκανες φάκελο ή μαλον οι περισσότεροι αυτό το επενδυτικό πακέτο περιμένουν . Την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων που υπόγραψε για Χαμηλότοκα δάνεια με τις τράπεζες .Το μεγάλο θέμα είναι ποτε θα τα τρέξουν όμως ......

Απάντηση

07-03-2020 13:13ΑΓΡΟΤΗΣ

ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 6.75% ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΥΝ 200 Ο ΦΑΚΕΛΟΣ. ΑΝ ΜΠΕΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΛΩΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 2.000ΕΥΡΩ. ΑΝΑΚΕΦΑΛΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ 30000ΕΥΡΩ => 2.000+200+6,75%= 4.225ΕΥΡΩ ΑΝ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ (ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ). ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΧΕΙ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΑΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ.

Απάντηση

07-03-2020 10:28Μάκης

Έτσι άκριβος είναι .Πηγα να ρωτήσω για δάνειο και μου είπαν με τόκο 7.60 με 8 %100. Ποτε θα βγει αυτό με το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων ;

Απάντηση

07-03-2020 10:23ΑΓΡΟΤΗΣ

ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις