BACK TO
TOP
Προγράμματα

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων προκαταβολών 50% σε Σχέδια Βελτίωσης

Αιτήματα προκαταβολής ύψους 50% είναι πλέον σε θέση να δέχεται το πληροφοριακό σύστημα από τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στον δικαιούχο να συνάψει σχετική σύμβαση με τραπεζικό ίδρυμα για τη χορήγηση δανείου κάλυψης ίδιας συμμετοχής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλει τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να κατατεθεί σε αυτόν δημόσια οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον ίση με το ποσό δανείου που έχει λάβει.

fendt_e100_2

Γιώργος Κοντονής

51
4

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή την περίοδο εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η καταβολή υψηλότερου ποσοστού προκαταβολών με μειωμένες εγγυήσεις στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, κάτι που θα έχει άμεση εφαρμογή και στα Σχέδια Βελτίωσης.

Η υποβολή των αιτημάτων προκαταβολής πραγματοποιείται μέσω της σχετικής εφαρμογής του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που έχει αναπτυχθεί και είναι ήδη διαθέσιμη, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την προκαταβολή απαιτείται η προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Παράλληλα, το υπουργείο, υπενθυμίζει ότι αναμένεται η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης προς αξιοποίηση από τους δικαιούχους, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέχρι και το 80% της εγγύησης για τα επενδυτικά τους δάνεια.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας ενεργοποιεί τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής στους δικαιούχους του Υπομέτρου 4.1 των Σχεδίων Βελτίωσης.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Υπουργού έρχεται να προστεθεί στη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και με αυτή διασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα για την υλοποίηση των κρίσιμων επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη του αγροτικού τομέα.

Το ποσό που δύναται να λάβει ο δικαιούχος ανέρχεται στο 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου με την προϋπόθεση προσκόμισης ισόποσης εγγυητικής επιστολής όπως ορίζεται από τον Κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να συνάψει σχετική σύμβαση με τραπεζικό ίδρυμα για τη χορήγηση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλει τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να κατατεθεί σε αυτόν δημόσια οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον ίση με το ποσό δανείου που έχει λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των επενδύσεων έχει ήδη συσταθεί το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχει ήδη διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικό ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η διαχείριση του Ταμείου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και με την πλήρη ενεργοποίηση του, η οποία προβλέπεται εντός του Ιουνίου, αναμένεται να κατευθυνθούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις ποσά συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από συντονισμένες κινήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού, Κώστα Σκρέκα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, επεκτείνοντας την εφαρμογή του στους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας της χώρας μας, με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού κατά 250 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης του νεοσυσταθέντος Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2020 22:28ΠΟΛΥΞΕΝΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ

ΕΔΩ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ...ΑΠΕΝΑΝΤΙ !!! ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ , ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ , ΣΤΟ ΛΑΔΙ, ΤΑ ΙΔΙΑ !!!

Απάντηση

18-05-2020 15:37Αγρογαια

Για τους επιλαχοντες υπάρχει κάποιο νέο? Η θα μείνουν στο περίμενε και εχει ο Θεός!!!

Απάντηση

18-05-2020 15:03παναγιωτης

Κυριε Βοριδη και κυριε περιφεριαρχα Μουτζουρη. Το βορειο και νοτιο αιγαιο το ξεχασατε τελειος . Ρε μπας και μας εχουν δωσει στουσ απεναντη ηδη και δεν θελουν να κανουν περιτα εξοδα??? μηπος μπορει η εφιμεριδα σας να κανει μια ερωτηση κατα ποτε εχουν σκοπο να βγαλουν αποτελεσματα για τα σχεδια βελτιωσης γιατι εγω σαν ιδιωτης πηρα την απαντηση ( αργουν πολυ ακομα ).

Απάντηση

18-05-2020 11:47mimis

ΑΙΝΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ.ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΙΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ?ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΞΣ ΤΟΜΕΑΣ.ΑΙΝΤΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις