BACK TO
TOP
Προγράμματα

Απώλειες στη βασική λόγω eco-schemes, νέα προγράμματα συζητούνται

Το ένα μετά το άλλο τα μοντέλα που τρέχουν οι ομάδες εργασίας των κρατών-μελών για τη νέα ΚΑΠ έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μείωση στη βασική εισοδηματική στήριξη των αγροτών και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει το 30%, εφόσον οι δικαιούχοι δεν καταφέρουν να ενταχθούν στο καθεστώς «eco-schemes» των άμεσων ενισχύσεων.

1_10_eco_shemes

Γιώργος Κοντονής

153
0

Πάνω στο θέμα που ανέδειξε η Agrenda με πρωτοσέλιδο τίτλο την περασμένη εβδομάδα (Δείτε εδώ το σχετικό εξώφυλλο) σχετικά με το μερίδιο πόρων που θα «κλέψουν» τα eco-schemes (Οικοπρογράμματα) από τη βασική ενίσχυση, το ιρλανδικό υπουργείο Γεωργίας καταγράφει ότι «όλα τα μοντέλα που τρέξαμε για τη νέα ΚΑΠ, δείχνουν σημαντική μείωση του ποσού της πληρωμής έως 30% αν ένας δικαιούχος επιλέξει να μη συμμετάσχει στο καθεστώς».

Παράλληλα, επί του θέματος και στην Ισπανία επικρατεί αναβρασμός, με τους αγρότες να φοβούνται μείωση που φτάνει το 23% στη βασική ενίσχυση και μεγαλύτερες δυσκολίες στις πληρωμές των άμεσων, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ειδική προσομοίωση του Πανεπιστημίου της Περούτζια για την τύχη της βασικής ενίσχυσης, η οποία λόγω eco-schemes θα χάσει το 20%.


Υπενθυμίζεται πως αυτό το νέο καθεστώς θα αποτελείται από δράσεις που θα προκηρύσσονται ετησίως στα πλαίσια των άμεσων ενισχύσεων με χρήματα που θα περικοπούν από τις ετήσιες πληρωμές τσεκ και πράσινης ενίσχυσης. Προαπαιτούμενο, για να μη φανεί η απώλεια στους λογαριασμούς των αγροτών, θα είναι η ένταξη στις ειδικές αυτές περιβαλλοντικές δράσεις του νέου καθεστώτος. Μία από αυτές τις δράσεις που θα μπει σε διαβούλευση στην Ελλάδα το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι η ελλειμματική άρδευση στο βαμβάκι, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και προβλέψεις ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία με ρύθμιση της εποχής ή της έντασης της βόσκησης. Το µέτρο ήταν να εφαρµοστεί από φέτος στην Ελλάδα στο πλαίσιο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών και της µετακίνησης των κτηνοτρόφων, ωστόσο λόγω έλλειψης των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τελικά δεν ενεργοποιήθηκε.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δει με καλό μάτι τα «eco-schemes» και στα ευρωπαϊκά Συμβούλια Υπουργών προσπαθεί να περάσει γραμμή ώστε να γίνουν προαιρετικά για τα κράτη-μέλη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η Κομισιόν, όχι μόνο θέλει να καταστήσει υποχρεωτικό αυτό το καθεστώς για να υποστηρίξει την περιβόητη ατζέντα «Από το χωράφι στο πιάτο» (Farm to Fork), αλλά θέλει να ορίσει και ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα δεσμεύει από τις άμεσες ενισχύσεις.

Προαπαιτούμενο, για να μη φανεί η απώλεια στους λογαριασμούς των αγροτών, θα είναι η ένταξη στα νέα eco-schemes.

Βοήθεια στις άμεσες από τα Προγράμματα

Το επικρατέστερο σενάριο που μπορεί να φέρει κοντά στα σημερινά επίπεδα τη βασική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ, είναι να τροφοδοτηθούν τα «eco-schemes» με πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ουσιαστικά αντί να προκηρύσσονται αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, τα δημοφιλέστερα εξ αυτών όπως Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία, να ενταχθούν ως δράσεις «eco-schemes» αντλώντας χρήματα που ούτως ή άλλως θα τους αναλογούσαν αν παρέμεναν στα Προγράμματα.

Αυτό βέβαια είναι περίπλοκη υπόθεση, γιατί στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων δεν μπορεί να υπάρξουν οι λεγόμενοι επιλαχόντες, όπως στο ΠΑΑ, αν δεν φτάνουν τα χρήματα για να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες με αποτέλεσμα να ξεχειλώνεται το μπάτζετ των eco-schemes. Σημειώνεται πως είναι  δυνατή η μετακίνηση μέχρι 25% των κονδυλίων του ΠΑΑ για περιβαλλοντικά μέτρα στις άμεσες ενισχύσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Αυγούστου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις