Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ρυθμίσεις χρεών με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα από το 2021

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα τεθεί σε εφαρµογή ο Κώδικας ∆ιευθέτησης Οφειλών και Παροχής ∆εύτερης Ευκαιρίας, σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών. Στόχος του νέου πλαισίου που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση την Πέµπτη 27 Αυγούστου, είναι να αντικαταστήσει ένα σύνθετο πλέγµα διάσπαρτων µέτρων για τις ρυθµίσεις ιδιωτικών χρεών σε τράπεζες, δηµόσιο απελευθερώνοντας παράλληλα παραγωγικές δοµές που βρίσκονται δεσµευσµένες σε διαδικασίες πτώχευσης.

45-Staikouras

27
0

Αναλυτικά, µε τον Κώδικα ∆ιευθέτησης Οφειλών και Παροχής ∆εύτερης Ευκαιρίας, µεταξύ άλλων:

1ον. Θεσπίζονται διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο πρόληψης.

2ον. Εισάγεται ένα ολοκληρωµένο και αυτοµατοποιηµένο πλαίσιο ρύθµισης οφειλών, µέσω εξωδικαστικού µηχανισµού, τόσο για φυσικά όσο και για νοµικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να διατηρούν την περιουσία τους.

3ον. ∆ίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, µε ταχείες διαδικασίες, µε τη διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας και ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.

4ον. Ενσωµατώνονται πρόνοιες για τον εντοπισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών.

5ον. Υπάρχουν πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά οµάδες, µε την άσκηση επιδοµατικής πολιτικής από το Κράτος µέσω της επιδότησης δόσης δανείου, και µέσω της επιδότησης ενοικίου.

6ον. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης, ώστε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν επιτυχώς τις οφειλές τους και να επιστρέψουν σε λειτουργία.

7ον. Απελευθερώνονται και αξιοποιούνται οι παραγωγικές µονάδες της χώρας που είναι δεσµευµένες σε ατέρµονες διαδικασίες ρύθµισης ή/και πτώχευσης, µε σκοπό την επαναφορά τους σε λειτουργία, µε την παράλληλη είσοδο εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

8ον. Παρέχεται λύση στα µη εξυπηρετούµενα δάνεια.

9ον. Θεσπίζεται απαλλαγή των µελών διοίκησης του νοµικού προσώπου που έχει πτωχεύσει, ώστε να µην εγκλωβίζονται για οφειλές της επιχείρησης.

10ον. Προάγεται η χρηµατοοικονοµική διαµεσολάβηση.

11ον. Εισάγονται νέες ηλεκτρονικές και αυτοµατοποιηµένες διαδικασίες, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, καταργούν τη γραφειοκρατία και προάγουν τον ψηφιακό µετασχηµατισµό.

12ον. Βελτιώνεται ο θεσµός των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία