Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Eνίσχυση έως 90 ευρώ σε 53 ντόπιες ποικιλίες με νέο Μέτρο το 2021

Διατηρείται στην παλέτα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόθεση προκήρυξης μέσα στο ερχόμενο έτος, το Μέτρο 10.1.10 για την ενίσχυση έως 90 ευρώ το στρέμμα για αγρότες που προτίθενται να φυτέψουν τοπικές ποικιλιές στις εκμεταλλεύσεις τους, σύμφωνα με το έγγραφο για την πρόοδο υλοποίησης του ΠΑΑ που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης στις 11 Δεκεμβρίου 2020.

CqudCbSXgAA1POr

30344
15

Αντίθετα προς διαγραφή οδεύει το Μέτρο 10.2.10 που είχε σκοπό να ενισχύσει Φορείς που προστατεύουν και διατηρούν τοπικές ποικιλίες, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο των διαχειριστικών αρχών.

Το Μέτρο 10.1.10, έρχεται να στηρίξει συγκεκριμένα την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως µικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόµυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες.

Κριθάρι Νάξου, σιτάρι σκληρό Μαυραγάνια, µονόκκοκο Καπλουτζάς, ξινόµηλα Αγιάσου, αµύγδαλα Αφράτα, Μαύρες συκιές, δαµάσκηνα Σκοπέλου, νεροκρέµµυδο Ζακύνθου, τοµατοπιπεριά, αγκινάρα Κρήτης, κερκυραϊκή µικρόκαρπη φράουλα, φασόλι Τήνου, ρίγανη Τρικάλων, τσάϊ του βουνού Κρήτης. Οι παραπάνω αποτελούν κάποιες  καλλιέργειες από τις συνολικά 53 που θα επιδοτούνται από το πρόγραµµα.

Πρόκειται για ένα µέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριµοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυµεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιµοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόµενο.

Μόνο σε τόπους που ευδοκιµούν

Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαµβάνεται για την καλλιέργεια µόνο σε τόπους που ευδοκιµούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγµα η ρίγανη λαµβάνει ενίσχυση µόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυµπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία, ή το όψιµο ροδάκινο Νάουσας, µόνο στην Ηµαθία. Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσµούς – ποικιλίες, στις συγκεκριµένες περιοχές κατανοµής ανά πληθυσµό - ποικιλία και ενισχύονται για τηναπώλεια εισοδήµατος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. Επίσης δεσµεύονται να συνεργάζονται και να χορηγούν δείγµα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και αρµόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

Η δέσµευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζεται σε σταθερά αγροτεµάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόµιµα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσµευσης.

Ύψος ενίσχυσης

Τα ποσά στήριξης ανά στρέµµα:

  • Χειµερινά σιτηρά: 36,7 ευρώ
  • Ψυχανθή: 52,4 ευρώ
  • ∆ενδρώδεις-θάµνοι-λοιπά µικρά καρποφόρα: 90 ευρώ
  • Ελιά: 62,1 ευρώ
  • Αµπέλια: 72,9 ευρώ
  • Κηπευτικά: 60 ευρώ
  • Φαρµακευτικά, αρωµατικά: 60 ευρώ

 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2021 00:48argiro

Στο κλημεντι κορινθιας ποια προϊόντα επιδοτούνται ενημέρωση το τσάι βουνού ευδοκιμεί στην Ζήρεια κορινθιας και Τρικάλων και το σκληρό σιτάρι Μαυραγάνη γίνεται στην ορεινή Κορινθία και το νούμερο 1 ,ζουλιτσα Και σε λίγο καιρό όπως τα πάνε θα υπάρχουν σαριγκι και κονίζος και καλή όρεξη

Απάντηση

24-12-2020 13:05ΓΚΟΥΖΓΚΟΥΝΗΣ

ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ????

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία