BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πριμ εξόδου μέχρι  50.000 ευρώ σε μια  7ετία με ενίσχυση έως 50 ευρώ το στρέμμα για μεταβιβάσιμα

Στρεμματικός υπολογισμός της ενίσχυσης, μεγαλύτερο πριμ με όριο τα 300 στρέμματα και πριμ που θα πρέπει να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ ετησίως, στο σχεδιασμό του Μέτρου εξόδου με 7ετείς δεσμεύσεις.

4-5_6

Γιώργος Κοντονής

553
17


Σε επταετή στρεµµατική ενίσχυση και µάλιστα αυξηµένη σε περιπτώσεις που υπάρχουν πάνω στο αγροτεµάχιο παραγωγικά ακίνητα (σιλό, αποθήκες κ.λπ), εξειδικεύεται η µεταβίβαση της εκµετάλλευσης για το πριµ εξόδου. Με βάση ένα ποσό των 50 ευρώ το στρέµµα, το ποσό της ενίσχυσης βαίνει κλιµακούµενο µε µείωση από ένα µέγεθος εκµετάλλευσης και πάνω και έως τα 300 στρέµµατα µε όριο τα 50.000 ευρώ στην 7ετία. Παράλληλα, προωθείται και η έκδοση µισθωτηρίων µε οψιόν αγοράς στα πλαίσια του Μέτρου εφόσον συνάπτεται συµβόλαιο µεταξύ παλαιού αγρότη που θέλει να βγει από το επάγγελµα και νέου αγρότη.

Τα παραπάνω περιλαµβάνονται στην εξειδίκευση του Μέτρου «Πρόωρης παύση δραστηριοτήτων» της νέας ΚΑΠ σε πολυσέλιδο report για την κινητικότητα γης που υπογράφουν αγροοικονοµολόγοι µε εκτεταµένη εµπειρία στη διαχείριση επιδοτήσεων, διευθυντές αγροτικών τραπεζών, συνεταιρισµοί, στελέχη οργανισµών πληρωµών και µέλη του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ισπανικής εµπνεύσεως, αλλά µε πανευρωπαϊκή απήχηση, αποτελεί τον «πιλότο» που θα πρέπει να βασιστεί το στρατηγικό σχέδιο χωρών, όπως η Ελλάδα, που έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν την κινητικότητα της γης, µε βάση τα εργαλεία της νέας ΚΑΠ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει λοιπόν το πριµ εξόδου το οποίο έχει προταθεί και επίσηµα από τις ελληνικές αρχές οι οποίες υποστηρίζουν το έργο του ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια του Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Το Μέτρο αυτό εξειδικεύεται ως εξής:

Πρόωρη παύση δραστηριοτήτων (Άρθρο 71, σηµείο 7, σχετικά µε την παρέµβαση συνεργασίας στη διαδοχή των εκµεταλλεύσεων):

  1. Στον τοµέα των παρεµβάσεων συνεργασίας, προβλέπεται η βοήθεια µεταξύ ενός νεαρού ατόµου που εγκαθίσταται σε ένα αγρόκτηµα και ενός αγρότη που παύει ή συνταξιοδοτείται. Η ενίσχυση θα χορηγείται σε γεωργούς που έχουν συµπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, ως αποζηµίωση για την περιουσία που µεταβιβάζει στο νεαρό άτοµο.
  2. Σύνδεση µέρος της ενίσχυσης µε τα εκτάρια που µεταβιβάστηκαν µε αύξηση της ανά εκτάριο ενίσχυσης αν αυτή φιλοξενεί αγροτικό εξοπλισµό ή ακίνητα όπως π.χ σταβλική µονάδα, σιλό, αποθήκη, αρδευτικό εξοπλισµό.
  3. Το ύψος του πριµ θα είναι αρκετά διαφορετικό ανάλογα µε την καλλιέργεια και την έκταση.
  4. Η µέση ετήσια ενίσχυση θα πρέπει να οριστεί άνω των 7.000 ευρώ, καθώς αν είναι µικρότερη δεν προσφέρει, σε κάθε περίπτωση, ένα αρκετά σηµαντικό κίνητρο για την εγκατάλειψη της δραστηριότητας που συνεπάγεται, εκτός εάν πρόκειται για µάλλον περιθωριακές εκµεταλλεύσεις (ή για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγµατικά συνταξιοδότηση).
  5. Θέσπιση ανώτατου ορίου στρεµµάτων, προτείνονται τα 300 στρµ.
  6. ∆υνατότητα θέσπισης µισθωτηρίων µε οψιόν αγοράς.
  7. Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόµενο εξάλειψης του κριτηρίου προτεραιότητας βάσει της εγγύτητας µε την ηλικία συνταξιοδότησης.
  8. Τεκµηρίωση της µεταβίβασης της πώλησης ή / και της µίσθωσης µέσω Κτηµατολογίου.
Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

02-07-2021 13:22ANASTASIOS PSOMAS

Η προταση μου ειναι, οποιος θελει να βγει απο το επαγγελαμα του αγροτη, να καταθετει τα δικαιωματα του και να πηγαινουν στο εθνικο αποθεμα. Να παρει την αποζημιωση του αναλογα με ποσα χρονια υπολειπονται για την συνταξη του . Οποιος νεος θελει να μπει στο επαγγελμα,ας απευθυνθει στην εκαστοτε διευθυνση γεωργιας και θα βρει τα ατομα που εχουν κανει παυση επαγγελματος. μετα γινεται η μεταξυτους συμφωνια για πωληση ,ενοικιο μεταβιβαση... Τωρα ,μαλλον θα τα κανουν μανταρα οπως συνηθως.γιατι να τρεχει ο καθε παραγωγος να κανει συμβολαιο με καποιον νεοτερο ,?και που να τον βρει αν δεν εχει διαδοχη κατασταση?? Και αλλα πολλα...

Απάντηση

20-05-2021 18:13ΖΕΡΒΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

Στο πριμ εξόδου πρέπει να περιλαμβάνεται : 1) το κόστος της ασφαλιστικής εισφοράς ΕΦΚΑ 2) Η επιδότηση του & 3) Το εισόδημα που χάνει για να έχει νόημα αυτό.

Απάντηση

17-02-2021 23:19Ευαγγελία Μπαμπικη

Εγώ τώρα θα κάνω αίτηση για νέα αγρότης Δικαιούμαι τό πρόγραμμα; Και αν η απάντηση είναι ναι που πρέπει να απευθυνθώ; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση

16-02-2021 09:08Γιώργος Στεφανάκης

Θέλω κάποιο τηλέφωνο να ξέρω που να απευθυνθώ να φτιάξω τα χαρτιά για το πρόγραμμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-02-2021 23:01Ελπίδα Καραγγελίδου

Εγώ δουλεύω τα χωράφια μου αν τα δώσω στο παι ίί μου θά πάρω το πριμ ;

Απάντηση

15-02-2021 22:51Μακης

Εσείς οι πενηνταρηδες ειστε όντως αγρότες.Αλλα δεν φτάνετε για να δουλέψετε τα χωράφια που θα παρατήσουν όσοι τα παρατήσουν.Επειδη φτάσατε τα 50 και μυαλό δεν βάλατε.Ηρθε η ώρα να μπουν κι άλλοι στο επάγγελμα.Τι θέλετε δηλαδή να σας δώσουν επιπλέον λεφτά για να συνεχίσετε να παράγετε τα ίδια?Η θα δουλεύετε το διπλό από όσο δουλεύετε τώρα?Η κουτοπονηρια φίλε έχει και τα όρια της.Ολοι σας περιμένετε μπας και πεθάνουν οι 75-80 και τα αρπαξετε δωρεάν.Αλλου τις παπαριές.....Βγήκε και η άλλη η πονηροβλαχα να ρωτήσει εάν μπορεί στα 25 να δηλωθεί γεωργός και ο πατέρας της που είναι 58 να σταματήσει και καλά,και να τα αρπάζουν και οι δυο τους,λες και μπαμπάς θα κάτσει...πάλι εκείνος θα δουλεύει και το το τσόκαρο θα κόβει βόλτες να πίνει καφέδες αντί να πάει να δουλέψει....σκέψου δηλαδή προκοπή όταν ένας ή μια που είναι 25 και δεν έχει δουλέψει καθόλου κάθεται και σκέφτεται πως θα την αραξει...Έλεος!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-02-2021 17:16Κωνσταντίνος Γ.

Τοσα χρονια βασίζουν την αγροτική δραστηριότητα στις επιδοτήσεις, ασφαλιστικές εισφορές κοντά στο μηδέν και τώρα εθελουσια, ζήσαμε να το δούμε και αυτό.

Απάντηση

15-02-2021 09:52Spiros

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΟΥΜΕ 1200€ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ Κ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Κ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΑΖΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΕΙΣΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΘΑ ΠΕΙ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΜΕΙΣ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗ ΕΙΜΑΣΤΕ;;;;;;

Απάντηση

15-02-2021 00:00Eirini

O πατέρας μου είναι 58 εγώ 25 νέα αγροστισσα μπορεί να μου τα μεταβίβασει και να παιρνει κάποια χρήματα το χρόνο δηλαδή;

Απάντηση

14-02-2021 19:21Ποπη

Δώστε χρήματα στους αγρότες που πραγματικά ασκούν το επάγγελμα ηλικίας 40-55...Αυτοί που δεν έγιναν αγρότες με το πρόγραμμα των Νέων αγροτών και είναι σε παραγωγική ηλικία... Νέοι αγρότες θα γίνουν πάλι τα παιδιά των μεγαλοαγροτών μόνο και μόνο για να πάρουν την επιδότηση...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις