Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επίσημη παράταση μέχρι 28 Δεκεμβρίου για όσους έχουν ήδη κωδικό υποβολής αίτησης Νέων Αγροτών

Ολιγοήμερη παράταση, αποκλειστικά για την επεξεργασία των αιτήσεων στήριξης,  για το υπομέτρο 6.1 (Νέοι Αγρότες) του ΠΑΑ 2014 – 2020 υπεγράφη την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

simon-martin-pic-swns-836729846

13486
41

Η παράταση ισχύει μόνο για όσους θα έχουν δημιουργήσει στο ΠΣΚΕ κωδικό υποβολής αίτησης στήριξης (πενταψήφιος κωδικός Γ3ΝΓ) μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, δίνεται προθεσμία μέχρι την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00, με σκοπό την άρτια επεξεργασία τους από τους μελετητές και την οριστική ηλεκτρονική υποβολή τους στη σύστημα.

Το πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Το πλήθος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, καθώς αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα από επιλογή και όχι από ανάγκη επιβίωσης. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το σύνολο των υπαλλήλων του ΥπΑΑΤ οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες εργάσθηκαν για την επιτυχή εξέλιξη του προγράμματος.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πολιτικής του ΥπΑΑΤ για προσέλκυση περισσότερων νέων στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιβανός έχει ανακοινώσει την προκήρυξη νέων προσκλήσεων για πρόγραμμα Νέων Αγροτών και το 2023 και το 2025

Το πρόγραμμα Νέων Αγροτών στο σύνολο της Χώρας προκηρύχθηκε για τελευταία φορά το 2016 και δόθηκαν εγκρίσεις με δημόσια δαπάνη που αναφέρεται στην στήλη (3)

Στη συνέχεια, επειδή σε πέντε περιφέρειες δεν είχε απορροφηθεί το σύνολο των πιστώσεων της πρόσκλησης του 2016, το 2018 έγινε ξανά προκήρυξη (μόνο για αυτές τις 5 περιφέρειες). Τα ποσά που χορηγήθηκαν σε αυτές τις 5 περιφέρειες αναφέρονται στην στήλη (4) ενώ το σύνολο των ποσών των δύο προσκλήσεων στην στήλη (5).

Στην στήλη 6 καταγράφεται ο προϋπολογισμός της τρέχουσας πρόσκλησης ενώ στη στήλη (7) η διαφορά των ποσών της πρόσκλησης 2021 από τα ποσά της στήλης (5, δηλαδή αθροίσματος προκηρύξεων 2016 και 2018).Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ: 

«Μετά από τεκμηριωμένες σχετικές παρεμβάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπ.Α.Α.Τ. κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης υπέγραψε την παράταση, μέχρι τις 28-12-2021, της προθεσμίας για την οριστικοποίηση των αιτήσεων στήριξης για ένταξη στο εν λόγω Υπομέτρο.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., έχοντας επισημάνει επανειλημμένα την αναγκαιότητα της παράτασης των σχετικών προθεσμιών, τονίζει τον θετικό χαρακτήρα της απόφασης και εκφράζει την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση του Μέτρου και την αποτελεσματική απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων».Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ολιγοήμερη  παράταση στις αιτήσεις Νέων Αγροτών, στις 4.735 οι οριστικοποιήσεις

Κατά 10 ημέρες παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με τις πληροφορίες να θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρά στην επίσημη ανακοίνωση της παράτασης την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου. 
Μέχρι την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου,  οι αιτήσεις Νέων Αγροτών ανέρχονταν στις 18.193, εκ των οποίων οι 4.735 έχουν οριστικοποιηθεί, με τη διαδικασία να έληγε κανονικά αύριο Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου.
Σκοπός αυτής της ολιγοήμερης παράτασης είναι να οριστικοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι ήδη υποβεβλημένες αιτήσεις σε πρόχειρη μορφή. Με αυτόν τον τρόπο και το ΥΠΑΑΤ δεν μένει πίσω στο χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει, αλλά και εξυπηρετούνται όσοι έχουν μπει στη διαδικασία αίτησης αλλά δεν προλαβαίνουν λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε 

Εν αναμονή παράτασης Νέων Αγροτών, 4.735 οι οριστικοποιήσεις

Τις 18.193 έχουν φτάσεις οι αιτήσεις Νέων Αγροτών εκ των οποίων οι 4.735 έχουν οριστικοποιηθεί, με τη διαδικασία να λήγει αύριο Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πηγές, οι διαχειριστικές αρχές αυτή την ώρα συνεδριάζουν για το θέμα της παράτασης των οριστικοποιήσεων.

Πιο πιθανό είναι, εφόσον προχωρήσει η παράταση, αυτή να είναι για λίγες ημέρες, ώστε τουλάχιστον να οριστικοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι ήδη υποβεβλημένες αιτήσεις σε πρόχειρη μορφή. Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν υπάρξει αιτήματα μεταξύ άλλων και από πλευράς ΓΕΩΤΕΕ για παράταση της διαδικασίας για ένα μήνα, λόγω καθώς όπως υποστηρίζεται παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις κατά την έκδοση των πιστοποιητικών νεοεισερχόμενων του ΜΑΕΕ. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων.

Σημειώνεται εδώ πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών υπολογίζονται γύρω στις 11.000, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέλει μετά να τρέξει με ταχύτητα τις αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσει στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, πρόθεση των αρχών είναι η πρώτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης να πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη. 

Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν υπάρξει αιτήματα μεταξύ άλλων και από πλευράς ΓΕΩΤΕΕ για παράταση της διαδικασίας για ένα μήνα, λόγω καθώς όπως υποστηρίζεται παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις κατά την έκδοση των πιστοποιητικών νεοεισερχόμενων του ΜΑΕΕ. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων.

Σημειώνεται εδώ πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών υπολογίζονται γύρω στις 11.000, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέλει μετά να τρέξει με ταχύτητα τις αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσει στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, πρόθεση των αρχών είναι η πρώτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης να πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη. 


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Εισήγηση παράτασης  στους Νέους Αγρότες  από τις διαχειριστικές  που περιμένει την  έγκριση του Λιβανού

Μέχρι την ερχόµενη Τρίτη, 14 ∆εκεµβρίου και ώρα µία το µεσηµέρι θα µπορούν να οριστικοποιούνται αιτήσεις ένταξης στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, µε τη µονάδα Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ να έχει προτείνει ήδη παράταση της προθεσµίας η οποία πρέπει όµως να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται η προθεσµία να µετακινηθεί κατά τουλάχιστον 10 ηµέρες, λόγω αργοπορίας στο άνοιγµα του συστήµατος για οριστικοποίηση των αιτήσεων, ωστόσο μένει το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να κλειδώσει και επίσημα η παράταση. Σηµειώνεται πως µέχρι στιγµής στο σύστηµα των αιτήσεων φαίνονται 17.307 φάκελοι, εκ των οποίων μόλις οι 1.552 έχουν οριστικοποιηθεί.

Παράταση των αιτήσεων και μάλιστα για ένα µήνα υπενθυμίζεται ότι έχει ζητήσει το ΓΕΩΤΕΕ. Όπως επισηµαίνει µε επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ παρουσιάστηκαν προβλήµατα κατά την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΕΕ, ενώ, το σχετικό Πληροφοριακό σύστηµα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, µε αποτέλεσµα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγµατικότητα να µην είναι ούτε καν ένας µήνας.

Να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει η δέσµευση της πολιτείας για γρήγορη αξιολόγηση από τις περιφερειακές αρχές των αιτήσεων ώστε οι Νέοι Αγρότες να έχουν λάβει την α’ δόση (70% του ποσού) έως την Άνοιξη του 2022. Η γρήγορη αξιολόγηση των φακέλων κρίνεται απαραίτητη ώστε να µπορέσουν να κάνουν φάκελο και στα καινούργια Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν την άνοιξη.

Ενδιαφέρον έχει και το ενδεχόμενο οι διαχειριστικές αρχές να προχωρήσουν σε υπερδέσµευση χρηµάτων για την ένταξη περισσότερων Νέων Αγροτών, µε κονδύλια τα οποία όµως πρέπει να προέλθουν από το µπάτζετ της µεταβατικής περιόδου 2021-2022. Τουλάχιστον αυτό ακούγεται σε κύκλους παραγόντων που έχουν καλή εικόνα των διεργασιών γύρω από το ΠΑΑ.

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να µετακινηθούν ποσά από την µία Περιφέρεια στην άλλη, εφόσον υπάρξει περίπτωση µη απορρόφησης χρηµάτων σε κάποιες περιοχές. Φυσικά, τα πάντα θα κριθούν στη µοριοδότηση.

 

Σχόλια (41)
Προσθήκη σχολίου

14-12-2021 22:06ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

παιδιά έχει πέσει το σύστημα ή μου φαίνεται;;;

Απάντηση

14-12-2021 13:20Eleos re tagares

Τραγική απόφαση,ελπίζω το υπουργείο να κρατήσει την υπόσχεση και τον Φεβρουάριο να έχουμε τους νέους αγρότες,διαφορετικά αποχωρώ από νέα δημοκρατία...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-12-2021 10:44ΕΙΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ

ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ !ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

14-12-2021 09:28ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

Μια ολιγοήμερη παράταση δεν κάνει κακό σε κανέναν. Έτσι κι αλλιώς όσοι ήταν να καταθέσουν με σοβαρότητα, κατέθεσαν. Το σίγουρο είναι πως όσοι δεν είναι πραγματικοί αγρότες, θα έχουν θέμα με τους όρους. Σε κάθε περίπτωση, καλή επιτυχία σε όλους, και καλές γιορτές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-12-2021 23:01ΟΥΣΤ

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΆ ΤΑ ΚΑΛΆ ΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ ΘΈΛΟΥΝ ΧΡΌΝΟ ΑΥΤΟΊ /ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ Δ ΈΧΟΥΝ ΙΔΈΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΉ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΈΚΑΝΑΝ ΦΆΚΕΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΚΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΆΝΟΥΝ ΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΦΕ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΦΑΊΝΟΝΤΑΙ ΌΛΑ ΝΌΜΙΜΑ ΠΆΛΙ ΤΑ ΊΔΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-12-2021 22:45καλα τα λεει ο φιλος

8 μηνες ολοι ξεραμε τι πρεπει να κανουμε δεν θα παμε ολα τα προγραμματα πισω επειδη δεν κατεχετε το αθλημα καποιοι μελετητες...

Απάντηση

13-12-2021 19:12ελεος με τους αμπαλους μελετητες

κακη αποφαση, δεν επρεπε να δωσουν καμια παραταση , ολοι ξερανε τι να κανουν εδω και 9 μηνες..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-12-2021 13:33ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εδώ που έφτασε η κατάσταση να μην δοθεί καμία παράταση . Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο να μην έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Εαν είμασταν μηχανικοί ή λογιστές η παράταση θα είχε ανακοινωθεί 10ημέρες πριν.

Απάντηση

12-12-2021 14:05Μελετητής - Γιώργος

Καλά ρε παιδιά εσείς που είστε και καλά μελετητές στα σχόλια και λέτε ότι ένας μήνας ήταν αρκετός καιρός και δεν χρειάζεται παράταση, άλλες δουλειές δεν έχετε? παλιούς νέους δεν είχατε? Σχέδια δεν τρέχουν? Νερά δεν τρέχουν? Διοικητικές πράξεις ενιαίας δεν τρέχουν? βιολογικά δεν τρέχουν πληρωμές? μητρώα αιγοπροβάτων δεν τρέχουν?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

11-12-2021 12:52Ενας

Που πάτε να μπλεξετε με αγροτιά μακρια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία