BACK TO
TOP
Προγράμματα

Βγήκαν οι αξιολογήσεις Νέων Αγροτών σε 7 από τις 13 Περιφέρειες

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων Νέων Αγροτών σε επτά από τις 13 περιφέρειες.

_6997341612112041356_n

27878
174

Βγήκαν οι αξιολογήσεις των Νέων Αγροτών, διαθέσιμοι οι πίνακες κατάταξης σε επτά από τις 13 Περιφέρειες

Στις επτά αυτές περιφέρειες (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αν Μακεδονία και Θράκη, Δ. Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Κρήτη), υπεβλήθησαν συνολικά 13.105 αιτήσεις σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ εγκριθεί 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών.

Θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν,  2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος. Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Τα στοιχεία της αξιολόγησης των αιτήσεων για τις επτά Περιφέρειες, αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥπΑΑΤ και αποστέλλονται στις Περιφέρειες για έλεγχο και επίσημη δημοσιοποίηση σύμφωνα τηνπαρ. 14 του άρθρου 16 της ΥΑ 3764/24-9-2021.  Η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών, εκκινεί από την ημερομηνία ανάρτησης των αποτελεσμάτων στις Περιφέρειες.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

Σε χρόνο ρεκόρ, με βάση τον αριθμό των αιτήσεων, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1, εγκατάσταση Νέων Γεωργών), το μεγαλύτερο που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, τόσο σε ό,τι αφορά στο συνολικό του προϋπολογισμό (520 εκατ. ευρώ), όσο και σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος (έως 40.000 ευρώ)

Σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων σε 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Υπεβλήθησαν 13.105 αιτήσεις. Έχουν εγκριθεί 9.336 καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών. Θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν,  2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος. Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος και των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχει καλυφθεί το 100% του προγράμματος, πλην εκείνων που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι στο παρόν πρόγραμμα υποβλήθηκαν 40% περισσότερες αιτήσεις από το προηγούμενο και οι δικαιούχοι λαμβάνουν έως 40.000 ευρώ ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα ελάμβαναν έως 17.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά οι αιτήσεις συμπληρώθηκαν ψηφιακά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του τονίζει:

«Με πράξεις ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη νέα γενιά αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθαρά αναπτυξιακή διάσταση και ως στόχο έχει να δώσει κίνητρα σε εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Με το πρόγραμμα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και συμβάλλουμε στην δημογραφική ανανέωση του κλάδου, ενώ στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια. Το πρόγραμμα υπηρετεί πλήρως την ευρωπαϊκή λογική του GreenDeal  και της αειφόρου και ψηφιακής  ανάπτυξης αλλά και την αντίληψη της κυβέρνησης για μετάβαση της αγροτικής παραγωγής από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε:

«Κάναμε πράξη τον αρχικό μας σχεδιασμό, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση ενός προγράμματος ύψους 520 εκατ. ευρώ, μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες. Όταν παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονταν σε περισσότερο από έναν χρόνο. Αξίζει να υπογραμμίσω ότι οι αιτήσεις και η αξιολόγησή τους έγιναν ψηφιακά, καταργώντας τον φυσικό φάκελο. Συνολικά, τα 9 από τα 10 απαιτούμενα έγγραφα συγκεντρώθηκαν ψηφιακά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πιλότο» που σχεδιάσαμε στο ΥπΑΑΤ, προκειμένου να εξετάσουμε πώς θα εφαρμόσουμε πιο απλές, ψηφιακές και γρήγορες διαδικασίες και στις μελλοντικές προσκλήσεις. Άλλωστε, αποτελεί πολιτική απόφαση η μείωση της γραφειοκρατίας. Με τέτοια προγράμματα, όπως αυτό των Νέων Γεωργών, δίνουμε μία διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε, εμπράκτως, τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν.Βοηθούμε έτσι και τις αγροτικές οικογένειες να δώσουν τη σκυτάλη στις νέες γενιές»

  • Τα στοιχεία της αξιολόγησης των αιτήσεων για τις επτά Περιφέρειες, αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥπΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/minagric-hot-news-el/13157-apotelesmata-neon-georgon170622 και αποστέλλονται στις Περιφέρειες για έλεγχο και επίσημη δημοσιοποίηση σύμφωνα τηνπαρ. 14 του άρθρου 16 της ΥΑ 3764/24-9-2021.  Η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών δικαιολογητικών, εκκινεί από την ημερομηνία ανάρτησης των αποτελεσμάτων στις Περιφέρειες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Πιέσεις για επιπλέον  αύξηση των κονδυλίων  στους Νέους Αγρότες  από τις Περιφέρειες  λίγο πριν τους πίνακες

Του Λεωνίδα Λιάμη

Νέες πιέσεις για αύξηση του προϋπολογισµού πέρα των 100 εκατ. ευρώ που υπερδεσµεύτηκαν για την προκήρυξη των Νέων Αγροτών 2021, ασκούνται από τις περιφέρειες λίγο πριν την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσµάτων. 
Σε ένα κλίµα που µυρίζει εκλογές, και µε τα αδιάθετα από το πρόγραµµα Απονιτροποίησης των 50 εκατ. ευρώ (βγήκαν στις 16 Ιουνίου τα τελικά αποτελέσµατα), µένει να φανεί αν θα υπάρξει ο χώρος για επιπλέον κινήσεις. Αυτή τη φορά τον τόνο στις πιέσεις δίνει η Κεντρική Μακεδονία, όπου εκτός «νυµφώνος», αν και θα συγκεντρώνει µοριοδότηση κοντά στο 70, κινδυνεύει να µείνει σχεδόν το 20% των αιτούντων.

Όπως πληροφορείται η Agrenda, από τα περίπου 3.050 αιτήµατα, που έχουν υποβληθεί στις αρµόδιες τοπικές υπηρεσίες, τα σχεδόν 600, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα εξασφαλίσουν το «πράσινο φως», λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιµων κονδυλίων, παρότι θα έχουν πολύ υψηλή βαθµολόγηση. Αυτό θα συµβεί διότι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εγκριθεί 86,35 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 525,363 εκατ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί από το ΥπΑΑΤ, για την τρέχουσα προκήρυξη, ενώ µε βάση τον αριθµό αιτηµάτων, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, θα έπρεπε να έχουν διατεθεί 100,7 εκατ. ευρώ, ώστε να ικανοποιηθεί το δυνητικό ενδιαφέρον.

Η αρνητική προοπτική προκαλεί ήδη δυσφορία τοπικά, καθώς, όπως τονίζεται, ο πρωτογενής τοµέας στην περιοχή είναι µεν δυναµικός, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί µε νέο «αίµα». Ως εκ τούτου όπως τονίζεται, θα πρέπει το υπουργείο να φροντίσει να κάνει µια αναδιανοµή κονδυλίων, της τάξης των περίπου 80 εκατ. ευρώ, για να αντιµετωπιστούν ανάλογα προβλήµατα που διαπιστώνονται και σε άλλες περιφέρειες όπως αυτή της Κρήτης ή της Θεσσαλίας, όπου το ενδιαφέρον είναι αυξηµένο. Πηγή µε γνώση που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία της ανέφερε στην Agrenda πως υπάρχουν προγράµµατα του ΠΑΑ τα οποία δεν έχουν λειτουργήσει και όπως φαίνεται δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν, από τα οποία θα µπορούσαν να µετακινηθούν κάποια κονδύλια προς το υποµέτρο 6.1, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση από το υπουργείο.

Επιστολή για αύξηση πόρων

Σχετική επιστολή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει αποσταλεί ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Σε αυτή παρατίθενται αναλυτικά δεδοµένα για το τί ισχύει µε τα αιτήµατα στην περιφέρεια, µε το επιπρόσθετο επιχείρηµα πως σε άλλες περιφέρειες κάποιοι αγρότες θα εγκριθούν για το πρόγραµµα ακόµη και µε µόλις 52 µόρια, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία δεν θα φτάνουν ούτε τα 68. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται πολιτική παρέµβαση για να βρεθούν έγκαιρα τα αναγκαία πρόσθετα κονδύλια, προκειµένου να µη συντελεστεί αυτή η εξόφθαλµη, όπως επισηµαίνεται, αδικία. Σηµειώνεται ακόµη πως όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς υπάρχει και η πίεση της διαχειριστής Αρχής να ανακοινωθούν οι πίνακες προσωρινής κατάταξης και να ξεκινήσει και η διαδικασία ενστάσεων.

Υπενθυµίζεται πως στις 8 Ιουνίου δηµοσιεύτηκε η 3η τροποποίηση του Μέτρου Νέων Αγροτών, η οποία κατανέµει τα νέα κονδύλια από την υπερδέσµευση ανά περιφέρεια (βλ. πίνακα). Σύµφωνα µε τα στοιχεία του πίνακα, στις περιφέρειες Αττικής, ∆υτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, όλοι όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραµµα θα οριστούν ως δικαιούχοι.

∆ικαιολογητικά ιδιοκτησίας και διακοπής εργασίας

Παράλληλα στην τροποποιητική απόφαση προβλέπεται ότι ο έλεγχος των επιπλέον δικαιολογητικών (για τη διακοπή απασχόλησης και τη βαθµολόγηση ιδιοκτησίας) ξεκινά άµεσα µε την υποβολή τους και διενεργείται εντός δέκα εργάσιµων ηµερών από τον β’ αξιολογητή που είχε αξιολογήσει τον αρχικό φάκελο.

∆ιαφοροποιήσεις µε προκύπτουσα αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας µεταξύ αρχικής δηλωµένης παραγωγικής δυναµικότητας της εκµετάλλευσης που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη και προσκοµιζόµενων συµπληρωµατικών παραστατικών νόµιµης κατοχής αγροτεµαχίων δεν προσµετρούνται και δεν αναβαθµολογούνται. ∆ιαφοροποιήσεις µε µείωση του ποσοστού ιδιοκτησίας αναβαθµολογούνται και οι σχετικές αιτήσεις επανακατατάσσονται σε αντίστοιχο πίνακα, ενώ αν η νέα βαθµολογία που προκύπτει είναι κατώτερη από το ελάχιστο όριο της βαθµολογίας, απορρίπτονται. Οι εν δυνάµει δικαιούχοι που δεν προσκοµίζουν τα επιπλέον δικαιολογητικά απορρίπτονται.

«Aναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-25 εκ. υπολείπονται για την Περιφέρεια Κρήτης».

Mε ερώτηση προς το Υπουργείο Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-25 εκ. υπολείπονται για την Περιφέρεια Κρήτης .

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 1ης αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1, εγκατάσταση Νέων Γεωργών) συνολικού προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ,  αναδεικνύεται η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και δεν εντάσσονται, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στις επτά περιφέρειες (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αν Μακεδονία και Θράκη, Δ. Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Κρήτη), υπεβλήθησαν συνολικά 13.105 αιτήσεις σύμφωνα ενώ εγκρίθηκαν 9.336, καλύπτοντας το 90% του προγράμματος των συγκεκριμένων Περιφερειών και θα επανεξετασθούν, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και με βάση τις ενστάσεις που θα υποβληθούν,  2.414 αιτήσεις προκειμένου να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του προγράμματος, όταν οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, κατατέθηκαν συνολικά 2.599 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό 90.957.500 Ευρώ, όταν το διαθέσιμο ποσό ήταν 65.103.000 Ευρώ και εντάχθηκαν 1459 δικαιούχοι ενώ προκειμένου να ενταχθούν όλοι απαιτούνται ακόμη 25.854.500 Ευρώ.

Επιπλέον, καταγγέλλονται περιπτώσεις, αφού υπάρχουν υποψήφιοι σε περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα  ακόμη και µε μόλις 52 µόρια, ενώ σε άλλες περιοχές δεν φτάνουν ούτε τα 68 μόρια. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να βρεθούν έγκαιρα τα αναγκαία πρόσθετα κονδύλια, προκειμένου να µη συντελεστεί αυτή η εξόφθαλµη, όπως επισηµαίνεται, αδικία.

Επειδή υπάρχουν άλλα προγράµµατα του ΠΑΑ τα οποία είτε έχουν αδιάθετους πόρους είτε δεν έχουν λειτουργήσει και όπως φαίνεται δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν, από τα οποία θα µπορούσαν να µετακινηθούν κάποια κονδύλια προς το υποµέτρο 6.1 που υπάρχει και ζήτηση και ενδιαφέρον, αρκεί βέβαια να υπάρξει πολιτική βούληση από το υπουργείο.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων γεωργών και να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και χαρακτηρίζονται επιλαχόντες, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κονδυλίων;

-Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Κρήτης που υπολείπονται 25.854.500 Ευρώ, προτίθεστε με αύξηση του προϋπολογισμού ή ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ να καλύψετε τη διαφορά, προς όφελος των επιλαχόντων και του πρωτογενούς τομέα;».

 

Σχόλια (174)
Προσθήκη σχολίου

22-01-2023 06:00Inessapnmi

coursework in english [url="https://brainycoursework.com"]coursework plagiarism[/url] coursework in english

Απάντηση

29-11-2022 02:39Pennypnmi

custom essay writing service reviews [url="https://buytopessays.com"]essay writing service discount[/url] cheap essay writer service

Απάντηση

26-11-2022 08:10Nanicepnmi

college admission essay help [url="https://buyacademicessay.com"]essay writing service ratings[/url] essay custom

Απάντηση

24-11-2022 22:51Charitapnmi

can you write my essay [url="https://bestsessays.org"]the help essays[/url] cheap essay writers

Απάντηση

23-11-2022 15:10Ashlenpnmi

how to be a better essay writer [url="https://bestessaysden.com"]good essay writers[/url] buy cheap essay

Απάντηση

22-11-2022 06:15Merolapnmi

help with writing college application essay [url="https://bestessayreviews.net"]best online essay writing service[/url] custom essay station

Απάντηση

20-11-2022 22:26Martypnmi

essay writing website [url="https://besteasyessays.org"]essay writing company[/url] community service essay

Απάντηση

19-11-2022 15:31Dorolisapnmi

mba essay writing services [url="https://bestcampusessays.com"]essay writing service us[/url] custom writing essays

Απάντηση

13-10-2022 18:40Easterpnmi

best paper writing site [url="https://writemyessaycheap24h.com"]what are good essay writing services[/url] great essay writers

Απάντηση

12-10-2022 03:38Vivienepnmi

need help with essay [url="https://ukessayservice.net"]buy essays online cheap[/url] essay writing service usa

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις