BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επτά προγράμματα 1,2 δις με πριμ 70% για τρακτέρ, εξοπλισμό και στάβλους

Τρία ξεχωριστά προγράµµατα εκσυγχρονισµού αγροτικών εκµεταλλεύσεων, η αγροτική µεταποίηση για έργα άνω των 400.000 ευρώ, οι Νέοι Αγρότες, το πριµ ίδρυσης οµάδων παραγωγών έως 100.000 ευρώ και η ενεργητική προστασία (αντιχαλαζικά), συµπληρώνουν την παλέτα των επενδυτικών προγραµµάτων της νέας ΚΑΠ προϋπολογισµού 1,2 δις ευρώ.

27-30_34

Γιώργος Κοντονής

18615
35

 Όσον αφορά τη µεταποίηση, τα αντιχαλαζικά και το πριµ σύστασης οµάδων δεν υπάρχει κάποια σηµαντική διαφοροποίηση των διατάξεων σε σχέση µε τις προκηρύξεις της περασµένης προγραµµατικής περιόδου. Η µεγάλη διαφοροποίηση έρχεται στα Σχέδια Βελτίωσης (προκήρυξη από το 2025 και µετά), η οποία ξανά σπάει σε τρία κοµµάτια αλλά µε αρκετά διαφορετικά ύψη ενίσχυσης. Tο σχήµα ενισχύσεων έχει διαµορφωθεί κλιµακωτά, ξεκινώντας από το 40% για τρακτέρ-παρελκόµενα και φτάνοντας το 70% για επενδύσεις σε µονάδες βιοαερίου, υδροπονίας και εξοπλισµό γεωργίας ακριβείας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ρίχνοντας παράλληλα µία µατιά στα δύο επενδυτικά Μέτρα «Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων που συµβάλουν στην Ανταγωνιστικότητα» και «Ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις» συνολικού προϋπολογισµού 382 εκατ. ευρώ, γίνεται προφανές ότι το βάρος δίνεται κυρίως στις κτηνοτροφικές και τις θερµοκηπιακές εκµεταλλεύσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να διαµορφωθεί ένα γενναίο χρηµατοδοτικό πλαίσιο για τις ενεργειακές ανάγκες του πρωτογενούς τοµέα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως για θερµοκήπια και κτηνοτρόφους ο επιλέξιµος προϋπολογισµός ανά έργο είναι αυξηµένος και µπορεί να φτάσει τα 500.000 ευρώ, ενώ στη φυτική παραγωγή, αναλόγως το Μέτρο κυµαίνεται µεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ.

Αναφορικά τώρα µε το πρόγραµµα Νέων Αγροτών (βλέπε σελ.30), υπάρχει διαφοροποίηση στο πριµ, στην εκπαίδευση (250 ώρες πλέον) και την ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης (από 18µήνες έχει αυξηθεί στους 24 µήνες πριν την προκήρυξη). Το αν θα προκηρυχθεί φέτος είναι θέµα της πολιτικής ηγεσίας διαµηνύουν οι αρµόδιες αρχές, ωστόσο όσο περνά ο χρόνος, το ενδεχόµενο αυτό αποµακρύνεται.

Τα 7 επενδυτικά προγράμματατης νέας περιόδου

Να διαμορφωθεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις σε ΑΠΕ, βιοαέριο, αρδευτικά συστήματα, γεωργία ακριβείας, στάβλους και θερμοκήπια ανεβάζοντας τον μέγιστο προϋπολογισμό του φακέλου στα 500.000 ευρώ και θέτοντας οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης για τέτοιες δαπάνες από νέους και ορεινούς
στο 70% ανεξαρτήτως Περιφέρειας, επιχειρεί
το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, μέσω του πλάνου για τα Σχέδια Βελτίωσης της νέας εποχής. Κατά τα άλλα, οι υπόλοιπες προσκλήσεις μοιάζουν δίδυμες με τις περασμένης περιόδου.
Τέλος, σημειώνεται πως το «14χίλιαρο» για
τις μικρές εκμεταλλεύσεις καταργήθηκε.

 

Σχόλια (35)
Προσθήκη σχολίου

22-04-2023 17:33ΚΩΣΤΑΣ

In

Απάντηση

19-04-2023 15:43Γιάννης

Πωλείται χωράφι 17,5 στρέμματα στην Ξάνθη, τιμή συζητήσιμη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-04-2023 08:32Teo

Παιδιά η πηγές του agronews σίγουρα είναι από άλλη χώρα κάπου μπερδεύτηκαν τα παιδιά αυτά να ξέρετε ας τους το πει κάποιος σκέτη παραπληροφόρηση είναι Λ.

Απάντηση

19-04-2023 07:28Ο ΒΟΡΕΙΟΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ..Ο ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΕΝ ΓΛΕΙΦΕΙ..?..Ο ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..!..ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ..!..ΔΕΝ ΣΤΡΩΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ..!!..ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΣΤΑ ΕΦΟΔΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ...ΠΑΝΤΟΥ.....!..ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΛΑ ΔΩΡΑ. ΞΕΡΕΙΣ "ΧΟΡΗΓΙΕΣ" ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΤΛ....ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ. !!... ΚΟΠΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΕΙΝΑΙ......!

Απάντηση

18-04-2023 21:32τσελιγγοπουλα γιορτηνατη κ καμαρωτη

Τυροκομε πρέπει να είδε μεγάλος μπούφος να μολογας στο παζαρη μια παρανομία Με ξένο γάλα γιαούρτη κ τραχανα φτιάχνεις περδικοπλο..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-04-2023 17:41Τυροκόμος

Αυτά τα προγράμματα θα μας βοηθήσουν πολύ.

Απάντηση

18-04-2023 17:39Τυροκόμος

Θυμάστε πριν μερικούς μήνες που σας έλεγα ότι σιγά σιγά θα φέρνουμε γάλα από έξω και θα κατέβουν εδώ οι τιμές που παίρνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι; Τότε δεν πίστευαν και με έβγαζαν τρελό και άσχετο με το χώρο. Αυτές τις μέρες η ένωση κτηνοτρόφων κάνει καταγγελίες στο υπουργείο για την εισαγωγή γάλακτος. Στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους τυροκόμους και γαλακτοβιομήχανους ήμουν παρόν. Ο υπουργός μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη μέχρι τις εκλογές και να μην κατεβάσουμε την τιμή στο γάλα στους κτηνοτρόφους μέχρι τις εκλογές. Μετά τις εκλογές τα,νέα συμβόλαια δεν θα έχουν καμία σχέση με σήμερα και σταδιακά θα φτάσουμε σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Από τη στιγμή που μπορούμε να βρούμε γάλα στη μισή τιμή στο εξωτερικό δεν γίνεται να πληρώνουμε τόσα λεφτά εδώ. Εγώ στα τα λέω από τώρα να ξέρετε. Σας τα έλεγα και πριν μήνες αλλά δεν πιστεύατε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-04-2023 15:00Γιώργος

Κύριε Κοντονή θα είναι άδικο αν δεν σας βάλει στο επικρατείας η ΝΔ. Τόσο αγώνα δώσατε για το κόμμα τέσσερα χρόνια. Με το σανό που μοιράζετε τα ζώα μια χαρά κοιμούνται. Με το σπαθί σας κύριε Κοντονή δικαιούστε μια θέση στο επικρατείας της ΝΔ. Τόσο γλύψιμο στην κυβέρνηση και τόσα λεφτά που μοιράζετε στα λόγια σας αξίζει να αξιοποιηθείτε στο κόμμα. Αξίζει και μια νέα λίστα Πέτσα στο φιλοκυβερνητικό και φιλογλυφτικό μέσω agronews. Χορτάσαμε λεφτά υποσχέσεις και αέρα κοπανιστός τέσσερα χρόνια. Agronews σε ευχαριστούμε συνεχίστε έτσι και σύντομα η ΝΔ θα σας το ανταπόδοση. Στην πραγματικότητα Ο πρωτογενής τομέας έχει τόσα προβλήματα που ενώ τα ξέρετε κάνετε τα στραβά μάτια γλύφετε την κυβέρνηση για την δική σας κονόμα. Σε δέκα χρόνια οι μισοί θα τα παρατήσουν. Εγώ προσωπικά θα τα παρατήσω πολύ νωρίτερα. Φάτε εσείς προγράμματα λίστες Πέτσα και συνεχίστε έτσι.

Απάντηση

18-04-2023 14:48Νεοδημοκράτης

Οι νοικοκυραίοι μια χαρά μπορούν να κάνουν πρόγραμμα των 400 και 500 χιλιάδων ευρώ και 1.000.000 ακόμα. Η κυβέρνηση απευθύνεται σε νοικοκύρηδες. Οι άχρηστοι και μπαταχτήδες δεν μπορούν. Αλλάξτε επάγγελμα αφού όλη την ώρα κλαίγεστε και δεν μπορείτε. Να γίνεται σερβιτόροι. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στον τομέα του τουρισμού και η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει διακρατικές συμφωνίες και να φέρει κόσμο από Πακιστάν Φιλιππίνες και Μπαγκλαντές. Να γίνεται σερβιτόροι αφού δεν τα βγάζετε πέρα. Αμτε μας πρίξατε με την κακομοιριά σας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (16)

18-04-2023 14:39Αγρότης

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 400.000 ευρώ πρόγραμμα; Σε αυτούς μέχρι 70% επιδότηση στους άλλους 40%. Οι μεγάλοι μεγαλύτεροι οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι μικρομεσαίο και μικροί νεόπτωχοι αυτή είναι η πολιτικός κοτζαμοασισμός της ΝΔ.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις