BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε διαβούλευση έως 15 Νοεμβρίου η πρόσκληση Νέων Αγροτών 2024

Σε διαβούλευση τέθηκε η πρόσκληση Νέων Αγροτών 2024, όπως έγκαιρα είχε γράψει η Agrenda, με δικαιούχους όσους ξεκίνησαν την αγροτική τους δραστηριότητα έως και 18 μήνες πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, και έτος αναφοράς το ΟΣΔΕ 2024. Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

ca_planting_kentville_may2019_sm_82_compressed

6415
5

Σε διαβούλευση η πρόσκληση Νέων Αγροτών 2024, μέσα και οι φαντάροι

Το πριμ θα είναι για τη φυτική παραγωγή στα 30.000 ευρώ, για τους κτηνοτρόφους στα 40.000 ευρώ, ενώ ένα μπόνους 2.500 ευρώ θα αφορά τους κατοίκους μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.


Ολόκληρο το κείμενο της προδημοσίευσης είναι διαθέσιμο εδώ

Η προκήρυξη αναμένεται μετά το τέλος των αιτήσεων ΟΣΔΕ του νέου έτους, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα εντός του φθινοπώρου 2024. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα με μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων, καθώς φιλοξενούνται οι νέοι πίνακες Τυπικής Απόδοσης. Σημειώνεται πως αίτηση θα μπορούν να κάνουν και οι φαντάροι, αρκεί να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως και 9 μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης στήριξης ή να έχουν απαλλαγεί από αυτές.

Ποσό στήριξης

Το ποσό στήριξης θα διαμορφώνεται ως εξής: Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις: α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών. β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 € έως 42.500 €. Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη, το έτος 2024.

Κριτήρια επιλεξιμότητας, επιχειρηματικό σχέδιο, οικονομική στήριξη

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.

4.1. Για τα φυσικά πρόσωπα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, ο αρχηγός της εκμετάλλευσης πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

4.1.1. Έχει ενηλικιωθεί και δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας του/της.

4.1.2. Είναι μόνιμος κάτοικος σε κάποια από τις περιοχές εφαρμογής του μέτρου.

4.1.3. Είναι νόμιμος κάτοχος οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης (ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο) και είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνος για την κανονική λειτουργία της.

4.1.4. Εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση ήτοι εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

4.1.5. Υποβάλλει παραδεκτή ΕΑΕ για το έτος 2024 με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη.

4.1.6. Έχει τουλάχιστον επίπεδο γνώσεων 4 δηλαδή είναι απόφοιτος επαγγελματικής σχολής ή Λυκείου είτε έχει επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου και ταυτόχρονα εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρμόδια αρχή).

4.1.7. Δεν έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

4.1.8. Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη πριν από το προηγούμενο έτος από εκείνο του έτους αναφοράς (2019 – 2022), να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας.

4.1.9. Δεν έχει μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση, εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη ή, αν έχει, δεσμεύεται να τη διακόψει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξέτασης της αίτησής του (εφόσον κριθεί επιλέξιμος) και πριν την ένταξή του στο μέτρο.

4.1.10. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος μέτρων νέων γεωργών του ΠΑΑ 2014 – 2022, του ΠΑΑ 2007 – 2013 και του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 – 2006.

4.1.11. Δεν έχει σύζυγο η οποία ή ο οποίος: 4.1.11.1. Έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 ή

4.1.11.2. Τα έτη 2022 ή/και 2023 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή

4.1.11.3. Είναι επαγγελματίας αγρότης / αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης ή διασταυρωτικού ελέγχου του ΜΑΑΕ. Εξαιρούνται οι σύζυγοι των επαγγελματιών αγροτών στο τομέα της αλιείας.

4 4.1.12. Εάν έχει τη φοιτητική ιδιότητα να έχει συμπληρώσει τον αριθμό των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

4.1.13. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως και 9 μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης στήριξης ή να έχει απαλλαγεί από αυτές.

4.1.14. Εάν λαμβάνει επίδομα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% να κρίνεται από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως ικανός/ικανή προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την ανάρτηση για διαβούλευση της Προδημοσίευσης 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027.

Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για την παρέμβαση Π3-75.1, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις βασικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την ένταξη των ενδιαφερομένων σε αυτή.

Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη 15.11.2023.

Πατώντας εδώ μπορείτε να μεταφορτώσετε το κείμενο της διαβούλευσης.

Όπως δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «γίνεται ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των νέων αγροτών, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η είσοδος στην αγροτική παραγωγή έως το τέλος της τετραετίας, συνολικά 60.000 νέων αγροτών».



Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

08-11-2023 18:14Αλέκος

Ρε παιδιά εμένα με πήραν επιλαχών νέο αγρότη. Εντωμεταξύ αφού περίμενα δύο χρόνια υπέθεσα ότι δεν θα με πάρουν και δούλεψα για κάποιους μήνες. Τώρα για να γίνω κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να δείξω αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που έβγαζα απ τη δουλειά μου αλλιώς με πεταν έξω απ το πρόγραμμα. Γιατί κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτά τα θέματα;;; Τώρα τι θα κανω;;;

Απάντηση

31-10-2023 20:09Μιχάλης

Αν κάποιος έχει μόνο απολυτήριο λυκείου μπορεί να μπει στο πρόγραμμα νέων αγροτών η χρειάζεται να παρακολουθήσω και μαθήματα??

Απάντηση

31-10-2023 12:38Kopi

Γιατί σε αυτό το πρόγραμμα αφήνουν να σπουδάσουν, εννοώ στα άλλα το απαγορεύουν;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις