BACK TO
TOP
Special Reports

Το κατσικίσιο τυρί δύο κτηνοτρόφων από τις Σέρρες που κοντράρει στα ίσια τη Γαλλία

Πριν καν ξημερώσει ο Αντώνης και η Μαρία Ευγενειάδη είναι στο πόδι, ακολουθώντας τους φυσικούς ρυθμούς που επιτάσσει η ενασχόληση με τα ζώα και η μέρα κλείνει αργά το απόγευμα, όταν σβήνουν τα φώτα στην τυροκομική μονάδα που διαχειρίζονται.

40a_2

Πέτρος Γκόγκος

1191
41

Τα δύο αδέρφια από την Σκοπιά Σερρών έχουν μάθει να κάνουν πολύ καλά δύο πράγματα στη ζωή τους: Να φροντίζουν τα ζώα που βρήκαν από τους γονείς και τους παππούδες τους και να μεταποιούν το γάλα σε νόστιμα τυριά που λίγοι έχουν την τύχη να δοκιμάσουν. Όλες οι υπόλοιπες ανησυχίες και τα επιτεύγματά τους περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον αρχέγονο και αυθεντικό πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, που είναι η κτηνοτροφία. Βρήκαν λοιπόν 1.000 κατσίκια περίπου από τους γονείς τους, ντόπια φυλή βελτιωμένη έπειτα από προσπάθειες που ξεκίνησαν οι παππούδες τους, όταν ακόμα το κοπάδι δεν ξεπερνούσε τα 150 με 200 κεφάλια. Οι δυο τους διπλασίασαν το ζωικό κεφάλαιο που αποτελείται από 2.000 γαλακτοφόρα ζώα και έχουν σηκώσει στις πλάτες τους όλο το βάρος της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία κόπιαζαν άλλωστε από μικρά παιδιά.



Η Μαρία σπούδασε στα Γιάννενα την τέχνη της τυροκόμησης από την ηλικία των 15 ετών, για να ξενιτευτεί στη συνέχεια στην Ελβετία, όπου ειδικεύτηκε στις Άλπεις πάνω στα σκληρά τυριά. O 30χρονος σήμερα Αντώνης, δεν σταματά και αυτός να κατεβάζει νέες ιδέες για να φτάσει η δουλειά τους στο επόμενο επίπεδο. Όποτε το πρόγραμμα το επιτρέπει, ταξιδεύει στις ευρωπαϊκές «μητροπόλεις» της τυροκόμησης αναζητώντας ερεθίσματα που θα άξιζε να εντάξει στο μοντέλο παραγωγής που έχει χτίσει με την αδερφή του.

Γιαούρτι και κατσικίσιο γάλα μαζί με εξαγωγές στα παρισιάνικα delicatessen

«Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους Ευρωπαίους. Ούτε σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ούτε σε επίπεδο ποιότητας» δηλώνει με αυτοπεποίθηση στην Agrenda ο Αντώνης Ευγενειάδης, αποκαλύπτοντας πως στους άμεσους στόχους του είναι η επέκταση της επιχείρησης στην γαλλική αγορά. «Μπορούν να σταθούν επάξια στα γαλλικά ντελικατέσσεν και ήδη έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις για μια ενδεχόμενη συνεργασία» αναφέρει ο ίδιος, υπολογίζοντας ότι κρατώντας το κλειδί για την γαλλική αγορά premium μπορεί να αυξήσει τις τιμές πώλησης εκεί κατά 50%. «Από 8 με 10 ευρώ το κιλό που δίνουμε στην Ελλάδα το τυρί, στη Γαλλία θα μπορούσε εύκολα να αγγίξει τα 15 ευρώ» εκτιμά ο Αντώνης Ευγενειάδης.

 

 

Κάθε πρωί λοιπόν τα δύο αδέρφια συναντιούνται στο σύγχρονο τυροκομείο για να δουν τις εκκρεμότητες της ημέρας και βάζουν μπρος την τυροκόμηση του πρωινού γάλακτος, το οποίο μεταποιείται σε λευκό κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα και μυζήθρα. Στη συνέχεια ο Αντώνης βγάζει το πρόγραμμα για τους πέντε υπαλλήλους που φροντίζουν τα ζώα, οι οποίοι τραβούν την ανηφόρα για το όρος Μενοίκιο όπου βόσκουν ελεύθερα τα κατσίκια. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ο συνομιλητής μας ανεβαίνει στο φορτηγό και παραδίδει τις παραγγελίες σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. «Πόρτα-πόρτα γίνεται η διανομή» λέει, με αρκετούς από τους καταναλωτές να αποτελούν πλέον την τρίτη γενιά στο πελατολόγιο που είχαν ξεκινήσει οι παππούδες. Με αυτόν τον τρόπο φεύγει το 70 με 80% της συνολικής παραγωγής του τυροκομείου δυναμικής 10 τόνων ημερησίως.

Μόνο όταν στερεύουν τα ζώα από γάλα, εκείνο το 60ημερο περίπου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, οι ρυθμοί είναι λίγο πιο χαλαροί, οπότε και δουλεύονται οι τελικές συσκευασίες των τυριών.

 

Από το νέο έτος, εφόσον όλα πάνε καλά, η επιχείρηση ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά και ένα καινούριο προϊόν, κατσικίσιο γιαούρτι, με την απαραίτητη επένδυση στη γραμμή παραγωγής να έχει ολοκληρωθεί και πλέον να αναμένουν οι συνομιλητές μας την εποχιακή αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων. Ένα πέμπτο υποψήφιο προϊόν για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, είναι η εμφιάλωση κατσικίσιου γάλακτος, που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε βάθος διετίας. Παράλληλα τα δυο αδέρφια προετοιμάζονται για τα Σχέδια Βελτίωσης που αναμένεται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες θέλοντας να διπλασιάσουν το σκέπαστρο στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Σχόλια (41)
Προσθήκη σχολίου

17-12-2021 17:30Χριστόφορος Παλαμίδης

Πριν σαράντα χρόνια που ήμουν κτηνίατρος στην Αλιστράτη πήγαινα και εμβολιάζα τα γίδια τους στη Σκοπιά. Ήταν από τους καλύτερους κτηνοτρόφους που έχω γνωρίσει. Χαίρομαι για την πρόοδο που παρουσίασαν παιδιά και εγγόνια.

Απάντηση

12-10-2021 02:30Σωτ. Παναγέας

Σας ζηλεύω γιατί ξέρω τη δουλειά σας. Μικρός ήμουνα και εγώ βοσκός.- Δρ Σωτ. Παναγέας, Συντ/χος ΠαθολογοΑνατόμος, 22940.96724

Απάντηση

09-10-2021 14:55Μερκέττα Τσιμπουκλή

Δίνετε προϊόντα σας στο SM Σκλαβενίτης ;

Απάντηση

09-10-2021 13:40Αθηνα Κωτακου

Πόσο καμαρώνω αυτά τα νέα παιδιά που έχουν όραμα και το υλοποιούν . Το κατσικίσιο γάλα και τα παράγωγα του ειναι αυτα που θα επικρατήσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια θεωρώ.

Απάντηση

09-10-2021 13:15Dimitris Asvestas

Στην Θεσσαλονίκη που βρίσκουμε τα προϊόντα σας?

Απάντηση

09-10-2021 12:36Δημητρα Παπατσαρουχα

Υπεροχο τυρι και απιθανα συγχρονες εγκαταστασεις με ολα τα μετρα υγιεινης

Απάντηση

09-10-2021 11:55ΜΑΤΣΙΩΤΑΣ Αθαν

Απο σαντορινη. Πως μπορω να προμηθευτω τα προιοντα σας?

Απάντηση

09-10-2021 11:10Κωνσταντια Σαμαρα

Ευτυχως υπαρχουν νεοι με οραμα και αγαπη για τον τοπο τους και προσπαθουν να αναβαθμισουν την ενασχοληση μετη φυση,τα ζωα!!Συγχαρητηρια!!!

Απάντηση

09-10-2021 11:01Ειρηνη

Μπράβο στα παιδιά από Σέρρες ,δουλειές υπάρχουν αρκεί να το θέλουν οι νέοι μας και να μη κάθονται στα καφέ με φραπέ περιμένοντας να διοριστούν στο δημόσιο ή το ταμείο ανεργίας .

Απάντηση

09-10-2021 10:46Napoleon Raftopoulos

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας και καλή πρόοδο. Τα προϊόντα σας ανήκουν στην κατηγορία των specialty foods. Επικοινωνήστε μαζί μου, θέλω να σας ενημερώσω ( αφιλοκερδώς ) για μια trending ιδέα στο εξωτερικό σχετική με τα προϊόντα σας ( που ισως και να την γνωρίζετε). Το τηλέφωνο μου ειναι 6972091424

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία