BACK TO
TOP
Special Reports

Από τη ρίγανη, έφτασε 500 στρέμματα όσπρια και αρωματικά στα Γρεβενά με «Γεύση Βουνού»

Με έδρα τον Βατόλακκο Γρεβενών ο Βασίλης Καραπάς, τεχνολόγος – γεωπόνος, απόφοιτος του Αλεξάνδρειου Πανεπιστηµιακού Ιδρύµατος Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης της παραγωγικής εταιρείας «Γεύση Βουνού», καλλιεργεί περίπου 500 στρέµµατα γης, αξιοποιώντας τις εκτάσεις που παρέλαβε από την οικογένειά του.

40-41_83

Γιώργος Λαμπίρης

6618
15

Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε αναπτύξει µαζική παραγωγή κριθαριού και σιταριού, αποφάσισε να διαφοροποιήσει την προϋπάρχουσα παραγωγική δραστηριότητα της οικογένειάς του, φυτεύοντας όσπρια και αρωµατικά φυτά. ∆ιατηρεί 200 στρέµµατα καλλιέργειας οσπρίων, όπου έχει φυτέψει ανάµεσα σε άλλα φασόλι, φακή, ρεβίθι, λαθούρι µαυροµάτικα, ενώ πειραµατίζεται και µε την κόκκινη φάβα.



Στην περίπτωση των αρωµατικών φυτών έχει αναπτύξει καλλιέργειες σαφράν, ρίγανης, φασκόµηλου, τσαγιού, µελισσόχορτου και θυµαριού, σε συνολική έκταση περίπου 140 στρεµµάτων. ∆ιατηρεί όµως και ορισµένες ακόµη καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού, οι οποίες από έτος σε έτος εναλλάσσονται µε τα όσπρια, προκειµένου να επιτυγχάνει αµειψισπορά.

Οι αποδόσεις στο τσάι φτάνουν έως και τα 230 κιλά ανά στρέµµα, στο φασκόµηλο 150 κιλά, στο θυµάρι 150 κιλά, στο σαφράν περίπου 1 κιλό ανά στρέµµα, στο µελισσόχορτο περίπου 1,2 λίτρα το στρέµµα. Αντίστοιχα στα όσπρια οι αποδόσεις είναι περίπου στα 150 κιλά ανά στρέµµα στη φακή, 100 κιλά στο ρεβίθι και 130 κιλά στο φασόλι. Όλες οι καλλιέργειες των οσπρίων αλλά και των αρωµατικών φυτών είναι πιστοποιηµένες ως βιολογικές.

 

Εξάγεται το 80% της παραγωγής, στόχος η άλλη πλευρά του Ατλαντικού

«Μεγάλωσα στα χωράφια καθώς η γιαγιά µου καλλιεργούσε τα παλιά χρόνια αρκετά αρωµατικά φυτά», λέει ο Βασίλης Καραπάς και εξηγεί ότι «µας µετέδωσε την αγάπη της για τη συγκεκριµένη καλλιέργεια και έτσι τα αγάπησα και εγώ µε τη σειρά µου. Ξεκίνησα τη δραστηριότητά µου στα αρωµατικά φυτά µε τη ρίγανη, αξιοποιώντας κάποια χρήµατα που µου έδωσε ο πατέρας µου όταν ήµουν φοιτητής. Σταδιακά τριπλασίασα το αρχικό κεφάλαιο και την επόµενη χρονιά προχώρησα σε φυτεύσεις στο θυµάρι, στο σαφράν, στο φασκόµηλο και στο µελισσόχορτο».

Το σύνολο της παραγωγής συσκευάζεται και πωλείται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριµένα, το 80% διατίθεται σε εξαγωγές. «Η εξαγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2018 µε πρώτη χώρα – προορισµό τη Γερµανία. Σήµερα έχουµε παρουσία και σε χώρες όπως η Αυστρία, ενώ πρόσφατα ξεκινήσαµε δύο νέες συνεργασίες σε Ρουµανία και Τσεχία. Τα προϊόντα µας ταξιδεύουν επίσης στη Μάλτα και στο Ηνωµένο Βασίλειο». Στην ελληνική αγορά διατίθενται στις µεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και στην Ύδρα.

Το µεγάλο άλµα στην Αµερική

Στόχος του Βασίλη Καραπάς είναι να κάνει το µεγάλο βήµα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας το εξαγωγικό του εκτόπισµα στην Αµερική. Ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιµάζει το συγκεκριµένο βήµα, καθότι προχωράει στην έκδοση των απαιτούµενων πιστοποιήσεων για εξαγωγές στις ΗΠΑ. Προς το παρόν το σύνολο της παραγωγής γίνεται χειρωνακτικά, ενώ µελλοντικός στόχος είναι η διεύρυνση και αυτοµατοποίηση της παραγωγής µε την προσθήκη µηχανολογικού εξοπλισµού.

Η ζήτηση που έχουν τα προϊόντα του, τον οδηγεί και σε συµφωνίες συµβολαιακής µε παραγωγούς αρωµατικών φυτών σε όλη την Ελλάδα, καθότι η παραγωγή που προέρχεται από τα δικά του χωράφια δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του. Για τέτοιας µορφής συνεργασίες πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας και η παραγωγή τους να είναι αµιγώς βιολογική, όπως ο ίδιος λέει.

 

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

07-05-2023 01:10Νικος

Μακαρι να τα καταφερεις μικρε μου στο μονοπατι που επελεξες ειτε απο αγαπη ειτε απο αναγκη ή και τα δυο μαζι..Για την προσπαθεια ωστοσο και μονο που κανεις εισαι αξιος σεβασμου.Εγω την σχολη σου εχω βγαλει την ΔΓΕ στα ΤΕΙ Θεσσαλονικης( τοτε που ηταν ακομη πιο δυσκολα το 2005 τελειωσα με καθηγητες Κουτογλιδη,Μανωλοπουλο,Αγγελοπουλο κτλ.Ασχολουμαι στην Αθηνα στο Μαρουσι με τελειως διαφορετικο αντικειμενο στο real estate και σωθηκα απο ολες τις πλευρες(αγχος,κουραση,ρισκα,βρωμια,χρονος,επιπεδο ζωης κτλ)Δεν μετανιωσα ποτε μου που εφυγσ απο το χωριο ουτε θελω και νσ γυρισω μονιμα.Η επαρχια και τα χωρια φθινουν συνεχως.Ολοι οι νεοι εγκαταλειψαν και εμειναν δυστυχως μονο οι μεγαλυτεροι και Αλβανακια.Φανταζομαι στο χωριο σου στα Γρεβενα ειναι ακομη χειροτερα που ειναι ορεινο και απομωνομενο,οποτε αφου την παλευεις εκει μπραβο σου. Κρατησα ομως στο χωριο μου στον Πυργο κοντα 40 στρ ελιες για το λαδακι μου να ξερω τι τρωω κσι να δωσω κσι κανα τενεκε απο εδω και απο εκει για πλακα.Μην με παρεξηγεις για το υφος μου την γνωμη αναφερω απλα!Καλη τυχη ευχομαι στα μαγικα βοτανια, που λεει κ ο αλλος και σε οτι ετοιμαζετε

Απάντηση

05-05-2023 21:56Βασιλης Καραπάς

Σας ευχαριστώ πολύ όλους και για όλα τα σχόλια! Το σάιτ μας είναι το geusivounou.gr όπου εκεί μπορείτε να βρειτε όλα μας τα προϊοντα! Στην Αθηνα θα βρείτε τα προϊόντα στο ´´ μανάβικο της λαχαναγοράς´´ στην λαχαναγορά του Ρεντη, στον Βυρωνα στο κατάστημα ´´Βγαλμά´´, στο ´´κανελα και γαρύφαλλό´´ στον άγιο Δημήτριο!!! Στην Θεσσαλονίκη θα μας βρειτε στο ´´Εδωδινον´´ και στο ´´παντοπωλείο της θεσσαλονικης ´´ ενώ στα περίχωρα της Θεσσαλονικης υπάρχουν πολλά καταστήματα με τα προϊοντα μας!!! Υποσχόμαστε σε όλους τους φίλους και μη της ΓΕΥΣΗ ΒΟΥΝΟΥ ότι θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά με μεράκι και αγάπη για να σας παρέχουμε προϊοντα αγνά με υψηλή θρεπτική αξία!

Απάντηση

05-05-2023 09:50ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΑΣΙΛΗ, ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ '60, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ, ΠΩΣ ΑΠΟ ΓΙΑΓΙΑ ΣΕ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ), ΕΝΩΝΕΙΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΓΡΕΒΕΝΑ). Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΡΟΝΟ (ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ προϊόντα ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙΣ, Α Ρ Κ Ε Ι ΝΑ ΤΑ Μ Α Θ Ο Υ Μ Ε )!!! Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΗ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!! 《ΓΕΥΣΗ ΒΟΥΝΟΥ》, ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ!!?? ΘΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΜΥΑΛΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ... ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!!! ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απάντηση

04-05-2023 19:46ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΟΥΣΗΣ

ΕΥΓΕ !!!!! ΕΙΘΕ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΒΩΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΕΑΝ ΤΑ ΒΡΩ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΩΤΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΌ.

Απάντηση

04-05-2023 10:59Κωνσταντίνος Γ.

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Κατά τα άλλα η πλειοψηφία των σχολιων αφορά την ίδια πάστα ανθρώπων που κλαίγονται σε 15 άλλες μεριές γιατί δεν τους έκοψε ο υπουργός de minimis ή γιατί δεν τους εξασφάλισε κατώτερη εγγυημένη τιμή για να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο και τους εαυτούς τους ότι είναι αγρότες.

Απάντηση

04-05-2023 09:27Βασιλης

Ευχαριστω πολυ ολους.Προιοντα διανεμονται απο διαφορα μαγαζια και απο το σαιτ

Απάντηση

04-05-2023 07:18Ηλίας Ουζουνίδης

Μπράβο Εύχομαι να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσες.Διανεμονται τα προϊόντα από κάποια αλυσίδα η κάποιο e shop?

Απάντηση

03-05-2023 23:44Εφη

Συγχαρητήρια Βασίλη!! Τα προϊόντα σου είναι φανταστικά. Οι πελάτες μας αγαπάνε τα βότανα σου και τη bio ρίγανη Η ομάδα του redparrot σου εύχεται καλές δουλειές!!

Απάντηση

03-05-2023 23:02Μηνάς

Για όσους κατηγορούν π σχολιάζουν αρνητικά όσα δεν φτάνει αλεπού τα κ κρεμαστάρια…. Ξεβολευτειτε από τον καναπέ σας….

Απάντηση

03-05-2023 18:16Μανωλης

Τι εινσι τα στρεμματα ρε μαγκες να αυξανονται ετσι κσι να εχει το παιδακι 500στρεμματα??Και χειρονακτικα ολα??Θα κανει προκοπη αυτος με τα ματσακια με τα τσαγια και τα χαμομηλια να πουμε??Παμε να βαλουμε ολοι να σπειρουμε το μαγικο βοτανι που γενναει τα χρυσα αυγα..Γευση Χρυσου θα το πουμε θα κανουμε ομαδα Παραγωγων μεγαλη στη Σουρπη που ειμαστε πρωτοι στην Ελλαδα ολοι θα το κανουμε και εμεις αυτο θα οργανωθουμε με καθετοποιηση για χαμηλοτερο κοστος σπο αυτον που ειναι μονος του και απειρος

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία