BACK TO
TOP
Special Reports

Με διαπραγματευτική ισχύ η νέα ομάδα παραγωγών βάμβακος Β. Ελλάδας

Στη δημιουργία ομάδας παραγωγών υπό την ονομασία «Theofanidis Farmers Group» προχώρησαν 12 βαμβακοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας με έδρα τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

vamvaki1

Γιώργος Λαμπίρης

1431
1

Η νεοσύστατη ομάδα παραγωγών δημιουργήθηκε με στόχο να προσδώσει υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν και να ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ των παραγωγών στην αγορά. Το αντικείμενο της ομάδας είναι η χονδρική πώληση βαμβακιού. Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Μάγδα Αρβανιτίδου, μέλος της νεοσύστατης ομάδας, αναφέρει ότι «ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξαμε να συμπράξουμε είναι η χαμηλή φορολογία, όπου στην περίπτωση της ομάδας παραγωγών ανέρχεται σε ποσοστό 10%, το οποίο παραμένει αμετάβλητο ανεξαρτήτως φορολογούμενου ποσού».




Βασικό κριτήριο αποτέλεσε κατά την ίδια και η ενεργοποίηση του μέτρου 9, το οποίο επιδοτεί τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τζίρος της ομάδας στο βαμβάκι επιδοτείται για 5 έτη, με ποσοστό 10% επί του τζίρου τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια με ποσοστά 8%, 6%, 4% και 2% αντίστοιχα για κάθε έτος από τα επόμενα τέσσερα.

500 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού

Η ομάδα διαχειρίζεται συνολικά περίπου 500 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού από όλους τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον Γιάννη Θεοφανίδη, επίσης μέλος και επικεφαλής της ομάδας, οι παραγωγοί που τη συγκροτούν έχουν στην ιδιοκτησία τους συνολικά 1.500 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων καλλιεργειών εκτός του βαμβακιού, όπως είναι το τριφύλλι, το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι. Οι παραγωγοί της ομάδας φυτεύουν εκτός από τα 500 στρέμματα βαμβακιού και 500 στρέμματα τριφυλλιού, 200 στρέμματα ρύζι, 100 στρέμματα καλαμπόκι και 300 στρέμματα σιτάρι. Επιπλέον, έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τη Μηδική Βορείου Ελλάδος για την προμήθεια των παραγόμενων ποσοτήτων τριφυλλιού. Ο Γ. Θεοφανίδης διατηρεί ταυτόχρονα την εταιρεία  Θεοφανίδης Ο.Ε., η οποία ασχολείται μεσιτικά με τα δημητριακά και το βαμβάκι, ενώ έχει συνάψει συνεργασία με τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου για την προσφορά ποσοτήτων βαμβακιού.



Ευνοϊκή η ένταξη σε σχέδια βελτίωσης

Η αγροτική σύμπραξη στο βαμβάκι δύναται να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα μίας ομάδας παραγωγών καθώς μπορεί να ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης μέσω του αναπτυξιακού νόμου, κάτι που σύμφωνα με τον Γ. Θεοφανίδη δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο να συμβεί για τον κάθε αγρότη ξεχωριστά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος: «βλέπουμε πως τα μέτρα που βγαίνουν αφορούν σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών και πως τα οργανωμένα σχήματα ευνοούνται από αυτά. Αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-03-2024 22:17Peter

Με 500 στρ βαμβακι, αν γράφετε σωστά, δύσκολη φαίνεται η διαπραγμάτευση. Μικρό μάλλον είναι το νούμερο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία