BACK TO
TOP
Special Reports

Αγροτικό ταξίδι ευρωπαίων δημοσιογράφων σε φάρμες Ελασσόνα, Τύρναβο, Κιλελέρ

Την πλήρη ανάπτυξη του τίτλου «No Farmers, no food, no FUTURE-Χωρίς αγρότες, ∆εν υπάρχει τροφή, ∆ΕΝ υπάρχει µέλλον» έζησαν όσοι συµµετείχαν στην επίσκεψη στη Θεσσαλία, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 µε 24 Απριλίου.

agrotiko-taksidi-se-farmes

696
1

Το «Field trip δηµοσιογράφων της AG-PRESS/Ευρ. Επιτροπή» µε τίτλο «Η ποικιλοµορφία του ελληνικού αγροτικού τοµέα και η επισήµανση της ανταπόκρισης της ΕΕ στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην Θεσσαλία», ξεκίνησε από την προβατοτροφική µονάδα βιολογικής εκτροφής, στην Ελασσόνα και γευσιγνωσία µε το τυρί φέτα της περιοχής, µε γαλατόπιτα, σπανακόπιτα και τυρόπιτα. Στον στάβλο µε τα 350 περίπου πρόβατα µας υποδέχθηκαν ο Μιχάλης, η Κατερίνα, λέγοντας ότι τα Χιώτικα µπορούν να δώσουν µέχρι 450 κιλά ανά γαλακτοκοµική περίοδο (180 ηµέρες), ενώ ειπώθηκε ότι υπάρχει προβατίνα 12 ετών, που συνεχίζει να είναι παραγωγική, ενώ τα πρόβατα εισαγόµενων φυλών έχουν συνήθως προσδόκιµο παραγωγής περίπου 4 χρόνια, που σηµαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι εισαγόµενων φυλών πρέπει να κρατάνε το 25% των αρνιών για ανανέωση, ενώ µε τα ντόπια αρκεί να κρατάνε και λιγότερα από 15%!

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 964 της Agrenda

Ο κ. Μιχάλης έχει σε παρακείµενο χώρο ιδιόκτητο λειµώνα, και χρησιµοποιεί όλα τα θερισµένα γειτονικά χωράφια, χωρίς να µειώνει αισθητά το κόστος αγοραζόµενων ζωοτροφών. Η εξειδίκευση της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονοµικής υπέβαλε ακόµα και στην Ελλάδα τη σταβλισµένη κτηνοτροφία, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους, το κλίµα και το περιβάλλον επιβάλλει να έχουµε µόνο εκτατική κτηνοτροφία, καλύπτοντας τη διαφορά κόστους από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ.


Την ίδια µέρα το απόγευµα, έγινε επίσκεψη σε αγρόκτηµα φρούτων 35 εκταρίων στον Τύρναβο και επίσκεψη σε µία επιβλητική κατοικία, όπου τα γεωργικά µηχανήµατα της οικογένειας είναι ένα άτυπο µουσείο µηχανικής καλλιέργειας. Η εκµετάλλευσή τους είναι µεγαλύτερη από τον µέσο όρο της χώρας, που είναι περίπου 50 στρέµµατα σε τουλάχιστον 4 κοµµάτια.

Αργότερα έγινε επίσκεψη σε µελισσοκοµικό Συνεταιρισµό Κιλελέρ, όπου τα αδέλφια Σένκο διατηρούν 2.400 κυψέλες, σε νοµαδική µελισσοκοµική πρακτική. Όταν έχασαν 640 από τις κυψέλες τους στον Daniel, συζήτησαν και συναποφάσισαν, µε άλλους 15 µελισσοπαραγωγούς, να ιδρύσουν τον Συνεταιρισµό Apis Era για να προσφέρουν άµεσες λύσεις στα µέλη του. Τα αδέλφια Σένκο έχουν εξειδικευτεί στην βασιλοτροφία µε συγκεκριµένες προδιαγραφές και γεννήτορες, ενώ ο κ. Χρήστος διέθεσε τις εγκαταστάσεις τυποποίησης του µελιού όλων για την προσφορά τυποποιηµένων συσκευασιών.

Την επόµενη ηµέρα, το πρωί έγινε επίσκεψη σε cluster µε αµύγδαλα, φωτοβολταϊκά, πτηνοτροφείο και Καρπολόγιο στη Γλαύκη, όπου οι αδελφοί Σπανούλη, µε συνεργασίες και συµβολαιακή πέτυχαν ένα τοπικό οικοσύστηµα, µε καθετοποίση και συµπληρωµατικότητα. Τον καθαρισµό και φροντίδα των εδαφών κάτω από τα φωτοβολταϊκά τον πετυχαίνουν µε εκτατική εκτροφή κοτόπουλων, ενώ τα παραγόµενα αυγά τα διαθέτουν στην αγορά.

Ένα µέλος του οικοσυστήµατος είναι φυτωριούχος και προµηθεύει όλα τα µέλη µε τις ίδιες τοπικές ποικιλίες. Τα «πνιγµένα-καφέ» δέντρα δηλώνουν τη θεοµηνία που έπληξε τη Θεσσαλία. Ωστόσο, ακόµα και τα πρασινισµένα δεν γνωρίζουν αν θα επιβιώσουν την επόµενη καλλιεργητική περίοδο ή αν πρέπει να αρχίσει νέος κύκλος µε νέες φυτεύσεις. Η οµάδα των συνεργαζόµενων αγροτών έχει δικιά της εγκατάσταση καθετοποίησης προσφέροντας τελικό καθαρισµένο αµύγδαλο σε συσκευασίες µε το όνοµα «Καρπολόγιο».

Το µεσηµέρι έγινε επίσκεψη σε βαµβακοκαλλιέργεια στη Χάλκη, όπου τα κατεστραµένα χωράφια φτάνουν περίπου τα 350 στρέµµατα και θα είναι διαθέσιµα για εξέταση πιθανότητας καλλιέργειας µετά από 1-2 χρόνια, όπως ειπώθηκε. Και ανάµεσά τους πολλά φωτοβολταϊκά που καλύφθηκαν από τα λασπόνερα και καταστράφηκαν, αφήνοντας χηµικά στα εδάφη.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-05-2024 20:43Αλεκος

Οι αγροτικοί δρόμοι είναι τριτοκοσμικής χώρας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία