BACK TO
TOP
Μεγάλες Συναντήσεις

Ο κρύος πάγκος των Λαϊκών Αγορών και το σαλόνι της SIAL

Εικόνες από το µέλλον της αγροτικής παραγωγής και το ρόλο του παραγωγού στην αλυσίδα της αγροδιατροφής, ανέδειξε η µεγάλη διεθνής έκθεση SIAL, που γίνεται κάθε χρόνο αυτές τις µέρες στο Παρίσι.

3-sial

Γιάννης Πανάγος

16
0

Για όλους εκείνους που ξέρουν να διαβάζουν παρόµοια γεγονότα, οι φετινές παρουσιάσεις στην έκθεση συναντιούνται κατά έναν διαβολικό τρόπο µε τα µηνύµατα που στέλνει αυτό το διάστηµα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρµόδιος για τα αγροτικά θέµατα Επίτροπος Φιλ Χόγκαν (συνέντευξη στις σελίδες 12-13) και µε βάση τα οποία, η «δικαίωση» των αγροτών επιτυγχάνεται µέσα από την γεφύρωση της σχέσης της παραγωής µε την κατανάλωση. Αυτό σηµαίνει ενδυνάµωση της ταυτότητας των προϊόντων, για την οποία ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει µε τον καιρό όσο γίνεται περισσότερα. Αυτό µάλιστα κατοχυρώνεται κατά τον καλύτερο τρόπο µέσα από την καθετοποιηµένη παραγωγή, που εξασφαλίζει την ενεργή παρουσία του παραγωγού σε όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός προϊόντος. Η εν λόγω διαδικασία, τονίζοντας την αυθεντικότητα του παραγόµενου προϊόντος, ενισχύει παράλληλα την ταυτότητά του. 

Το τετραήµερο (21-24 Οκτωβρίου) της SIAL υπήρξε αποκαλυπτικό της  πληθώρας των προσπαθειών που εκδηλώνονται σ’ αυτό το επίπεδο, ακόµα και από Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι κινούνται πεισµατικά στο δρόµο της αναζήτησης διεθνούς αναγνώρισης, κάνοντας πράξη αυτό που λέµε... από το χωράφι στο ράφι. Πρόκειται για µια εξαιρετικά σύνθετη, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, προσπάθεια, που απέχει πολύ από την απλουστευτική διαδικασία της «αυτοδιάθεσης» των προϊόντων την οποία ακολουθούν συνήθως οι αγρότες των λαϊκών αγορών. Η νέα τάση δίνει τη θέση της στους αγρότες - παραγωγούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται το ίδιο µεθοδικά για την εξέλιξη των προϊόντων τους και στα επόµενα στάδια (µεταποίηση-τυποποίηση-πιστοποίηση- διανοµή), χωρίς να χάνουν την επαφή µε την πρώτη ύλη και χωρίς να υποτιµούν τις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή για ασφαλή, ποιοτικά και αγνά τρόφιµα.

Προφανώς και τα χιλιάδες στρέµµατα στεγασµένων χώρων, µε περίπτερα απ’ όλο τον κόσµο, της SIAL δεν περιορίζονται σ’ αυτή µόνο την πτυχή των παρεµβάσεων στο πεδίο της αγροδιατροφής. Η SΙAL, η µεγαλύτερη ίσως έκθεση τροφίµων στον κόσµο, είναι πολύ περισσότερα και κινείται σε όλα τα µήκη και πλάτη της εν λόγω δραστηριότητας διεθνώς. Αναδεικνύει τις προσπάθειες των Start Ups, παρουσιάζει τις νέες καταναλωτικές τάσεις, διευκολύνει τις B2B συναντήσεις των συντελεστών της αγοράς, ανοίγει τους ορίζοντες όσων ενδιαφέρονται πραγµατικά να γνωρίσουν πρώτοι... το καινούργιο.     



Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί την Παρασκευή 26 Οκτώβρη μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία