BACK TO
TOP
Πρότυπες Φάρμες

Οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων επιβιώνουν στα δύσκολα

Η συνεργασία της πρωτογενούς παραγωγής µε τους ανθρώπους της αγοράς είναι ο µόνος τρόπος διάσωσης της αυτόχθονης φυλής των ελληνικών στεπικών βοοειδών καθώς και άλλων αυτοχθόνων φυλών, όπως είναι ο ελληνικός µαύρος χοίρος, ενώ η διάσωση και αξιοποίησή τους είναι κρίσιµα για την βιωσιµότητα της ελληνικής υπαίθρου και για την παραγωγή προϊόντων µε µεγάλη υπεραξία και συγκριτικά πλεονεκτήµατα.

Vraxikeratiki_ekdilwsi

Χρήστος Διαμαντόπουλος

167
0

Αυτό ήταν το βασικό µήνυµα της εκδήλωσης µε θέµα «Η αυτόχθονη φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών» που διοργάνωσαν την Πέµπτη 10 Οκτωβρίου τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτηµα «Η Κιβωτός του ∆ήµου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (ΠΕΕΑΦΑΖ), στην Αθήνα.

«Τα ζώα αυτά δεν είναι εγκλιµατισµένα στο περιβάλλον, αλλά είναι ένα µε το περιβάλλον» ανέφερε από το βήµα της εκδήλωσης ο ∆ηµήτρης ∆ήµου, ο οποίος εκτρέφει 200 αγελάδες της ελληνικής στεπικής φυλής της Κατερίνης στο αγρόκτηµά του, «Η Κιβωτός του ∆ήµου», κάνοντας έκκληση «οι επενδύσεις να αρχίσουν από την κτηνοτροφία διότι απαιτεί ελάχιστα κεφάλαια, καθώς σήµερα η κτηνοτροφία είναι ο µοναδικός κλάδος της οικονοµίας που παραµένει αναγκαστικά πρωτογενώς». «Έτσι θα σταµατήσουµε να περιµένουµε επενδύσεις από το εξωτερικό ως άλλο µάνα εξ ουρανού», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. ∆ήµου, παραθέτοντας από τον «Οικονοµικό» του Ξενοφώντα την ρήση ότι η γεωργία είναι µητέρα και τροφός όλων των τεχνών, σε µια προσπάθεια να «υπενθυµίσει» στους οικονοµολόγους τα βασικά. Στην οµιλία του ο κ. ∆ήµου, ανέπτυξε τα πλεονεκτήµατα της ενασχόλησης µε την συγκεκριµένη φυλή, τονίζοντας πως τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν την αγελάδα υπερτερούν των συµβατικών, αφού τα ζώα αυτά είναι πλήρως εναρµονισµένα µε την ελληνική φύση, και µπορούν να επιβιώσουν σε αυτήν «χωρίς πρόσθετες εισαγόµενες και πολυδάπανες εισροές σόγιας, καλαµποκιού και φαρµάκων».

«Πρέπει να κάνουµε κάθε προσπάθεια να προστατεύσουµε οτιδήποτε αποτελεί βασικό στοιχείο των δικών µας παραδοσιακών φυλών» σχολίασε σχετικά στην Agrenda ο Γενικός Γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, κάνοντας αναφορά στο σχετικό πρόγραµµα του υπουργείου.

 Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer and Brunch

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία