BACK TO
TOP
της Πιάτσας

«Απειθαρχία» στην δημοσιονομική πειθαρχία

Ανησυχίες δεν υπάρχουν µόνο για το τσεκ, αφού πάνω κάτω η πληρωµή θα γίνει µέσα στον Οκτώβρη. Μεγάλη αγωνία εκφράζουν όσο περνάει ο καιρός και για τις πληρωµές που αφορούν τη δηµοσιονοµική πειθαρχία.

zaria

10
0

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επίσηµα δεν λένε και πολλά… Σου λέει έχουµε που έχουµε το άγχος της ενιαίας ενίσχυσης, µην προσθέσουµε και ένα ακόµα στο κεφάλι µας, όµως αφήνουν να εννοηθεί ότι η «πειθαρχία» θα πιστωθεί έως λίγες µέρες πριν την ενιαία. Κάποιοι πιο τολµηροί µας είπαν και ηµεροµηνία. Στις 15 του µήνα, λέει…. Εµείς την λέµε, αλλά όρκο δεν παίρνουµε!

Ποντικοί εξαφάνισαν, µαθαίνουµε, αρχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας, µε αποτέλεσµα παραγωγοί που είχαν λάβει τη βεβαίωση του επαγγελµατία αγρότη τώρα να τρέχουν και να µην φτάνουν. Μάλιστα, όπως µας πληροφόρησαν αναγνώστες µας που έχουν πέσει… θύµατα της εξαφάνισης εγγράφων και είναι δικαιούχοι των ∆ασώσεων, τώρα κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωµή. Σε ερώτησή µας σχετικά µε τον αριθµό των αγροτών που «χάθηκαν» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, µας απάντησαν ότι αφορά περίπου 20 περιπτώσεις. 

«Ζορµπά» παρόντος κάποιοι θεώρησαν πως οι αγρότες ξέχασαν ότι ο ΕΛΓΑ τους χρωστάει ακόµα την εξόφληση για τις αποζηµιώσεις του 2017. Ξέρουµε ότι µε όλα αυτά που συνέβησαν φέτος (δεν ήταν και λίγα τα καιρικά φαινόµενα που έπληξαν την παραγωγή) το ταµείο δεν µπορεί παρά να είναι µείον, όµως αυτός είναι ο ρόλος του οργανισµού. Να στηρίζει τους αγρότες. Από τον ΕΛΓΑ, πάντως, η διοίκηση εµφανίζεται αισιόδοξη και λέει ότι υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ για το 2017 θα καταβληθούν εντός του µήνα. Κρατήστε, βέβαια, µικρό καλάθι γιατί τα προηγούµενα (30%) τα περίµεναν καλοκαίρι και ήρθαν… φθινόπωρο.

Μπλόκο στα βαµβάκια µε ποσοστό υγρασίας άνω του επιτρεπτού (15%) ξεκίνησαν οι εκκοκκιστές. Μετά τις αρχικές προτροπές προς τους παραγωγούς να µην παραδίδουν τέτοιες ποιότητες, τώρα ήρθαν ανακοινώσεις εκκοκκιστηρίου ότι δεν θα παραλαµβάνει σύσπορο µε ποσοστό υγρασίας άνω του 15%. Για τις τιµές τσιµουδιά, παρά το γεγονός ότι το προϊόν έχει δει από νωρίς το 60άρι.

Περίεργα τα λένε στους αγρότες του Έβρου που περίµεναν τα de minimis για της ζηµιές που είχαν από τις πληµµύρες του περασµένου Μαρτίου και την ανοµβρία που ακολούθησε. Αν και ήταν σίγουροι ότι θα αποζηµιωθούν τώρα µαθαίνουν ότι µάλλον µένουν εκτός επειδή έχει δοθεί ήδη ένα µεγάλο µέρος του ποσού των 109.260.000 ευρώ της περιόδου 2014-2018 που προβλέπεται από τον Κανονισµό της ΕΕ για τη χώρα µας. Που πήγαν τα λεφτά; Κανείς δεν τους λέει.

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία