BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Οι Γκρουέζες και οι Πλατανιές

Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο, λένε από τη Βάθη, αποφασίστηκε επιχορήγηση 31 εκατ. ευρώ για τους αιγοπροβατοτρόφους, αλλά οι αντιδράσεις των παραγωγών δεν σταµατούν. Και µάλιστα δικαιολογηµένα.

zaria_15

8
0

Οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επιµένουν ότι η απόφαση Βορίδη δεν ικανοποιεί όλους όσοι επλήγησαν. Έµειναν έξω πολλοί από ορεινές και παραµεθόριες περιοχές, που πούλησαν µόνο αµνοερίφια και δεν άρµεξαν το 2019. Σηµειωτέον ότι το κονδύλι το θεωρούν πολύ µικρό, σε σχέση µε τον αριθµό των  αιγοπροβάτων που θα ενισχύσει.

∆ηλώνοντας απογοητευµένοι, εφιστούν την προσοχή του Βορίδη στο γεγονός ότι «στο περιβάλλον του κάθε υπουργού καταφέρνουν να παρεισφρήουν πάντα Γκρούεζες και να του µεταφέρουν όπως συµφέρει τους ίδιους προσωπικά ή την κλίκα τους, την εικόνα που επικρατεί στην κάθε Πλατανιά της χώρας µας».

Λίγα θεωρούν και τα 1.500 ευρώ που έλαβαν οι καλλιεργητές θερµοκηπίων της Κρήτης ως αποζηµίωση για την καταστροφική θεοµηνία του περασµένου χειµώνα. Οι ίδιοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί επιλέχθηκε µια οριζόντια αποζηµίωση, µε αποτέλεσµα να παίρνουν τα ίδια χρήµατα τόσο αυτοί που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή όσο και αυτοί που επλήγησαν ελάχιστα. Γίνεται µε το ποσό αυτό να στηθεί εξ αρχής ένα θερµοκήπιο; Αδύνατο, απαντούν!

∆εν είναι λίγοι, λένε οι µελετητές, οι αγρότες που αγόρασαν µεταχειρισµένο εξοπλισµό, περιµένοντας τα Σχέδια Βελτίωσης και τώρα συζητούν να προχωρήσουν σε τροποποίηση της αίτησής τους για να αφαιρέσουν τα µηχανήµατα που αγόρασαν ήδη ως µεταχειρισµένα. Άλλοι πάλι σκέφτονται µέχρι και να βγουν από το πρόγραµµα. Το θέµα είναι ότι πέρασαν δύο χρόνια και τα αιτήµατα πληρωµής δεν άρχισαν ακόµα…

Για να αποζηµιωθεί ένας παραγωγός από τον ΕΛΓΑ πρέπει να είναι τακτοποιηµένος οικονοµικά µε τις εισφορές του προς τον οργανισµό. Οκ, αυτό το ξέρουµε. Αν οι εισφορές του 2018 και 2019 πληρωθούν στον ΕΛΓΑ, µέσα σε µία εβδοµάδα είναι «ορατές» στο σύστηµα του φορέα και θα αποδεσµεύσουν τις τυχόν αποζηµιώσεις που έχει να λαµβάνειν ο παραγωγός στην αµέσως επόµενη πληρωµή. Όµως οι εισφορές του 2017 έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, ενώ έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο, δηλαδή πριν δύο µήνες, αλλά το υπουργείο Οικονοµικών δεν έχει στείλει το αρχείο στον ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζηµίωσης, γκρινιάζουν οι δενδροκαλλιεργητές Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία