BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Από το Πάσχα και ακόμα σέρνεται

Τελειωµό δεν έχει το ζήτηµα της ειδικής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων. Από τα περασµένο Πάσχα κι ακόµα σέρνεται. Κι εκεί που οι δικαιούχοι πήραν να χαρούν που υπεγράφη τελικά από τις αρµόδιες οικονοµικές διευθύνσεις το ποσό που τους αναλογεί, διαπίστωσαν ότι κι αυτό είναι λειψό. Ανοίγει, πάντως, είπε ο Βορίδης το σύστηµα για τις αιτήσεις.

zaria_15

4
0

Χρειάζεται, βέβαια, ένας µήνας και µετά θα τρέξει η πληρωµή. Και µόλις τα πάρουν, λένε οι κτηνοτρόφοι, πρέπει να τα δώσουν σε εντοµοκτόνα για την προστασία των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό, που έκανε ξανά την εµφάνισή του. Πάει δηλαδή και το 4ευρω, να ‘ταν κι άλλο…

Όχι ότι οι αγρότες είναι καλύτερα φέτος, αλλά για τους κτηνοτρόφους τα πράγµατα δεν πάνε σίγουρα καλά. Εκτός από το 4ευρω, που έχει στοιχειώσει, το θέµα της αποζηµίωσης του καταρροϊκού στη Θεσσαλία έκλεισε εξαετία κι ακόµα τίποτα. Ο υπουργός, σου λέει, διαβεβαιώνει ότι µόλις η ∆ΑΟΚ Λάρισας στείλει τις καταστάσεις των δικαιούχων –λες και τόσα χρόνια η τοπική ∆ΑΟΚ δεν έστελνε τη λίστα πληρωµής και γι’ αυτό βγει και η σχετική ΚΥΑ και µετά θα τρέξει η πίστωση… Κατά πως το λέει ο υπουργός, µετά την 28η Οκτωβρίου….

Για την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντοµάτας θερµοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών ακόµα το εξετάζουν στην πλατεία Βάθη. Βέβαια, στη Βουλή που κάτι πήγε να πει ο υπουργός, δεν ανέφερε τίποτα πιο συγκεκριµένο για το ύψος των κονδυλίων, επαναλαµβάνοντας πως ακολουθεί λογιστική και όχι πολιτική προσέγγιση για την εκτίµηση των ζηµιών. τότε οι παραγωγοί πρέπει να περιµένουν 3 µε 4 µήνες για να δουν λεφτά στους λογαριασµούς τους.

Μέσα στο µήνα αναµένεται, σου λέει, να συνεδριάσει η ∆ιεπαγγελµατική Βάµβακος, προκειµένου να συζητήσει για την εµπορική αξία του προϊόντος και την τιµολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Κάτι πήγαν να κάνουν, ανακοινώνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε προπωλήσεις, αλλά ήταν άκαιρο, ήταν άκυρο και πήγε «άπατο». Τώρα, σου λένε, φταίει το χρηµατιστήριο που δεν βοήθησε στην καθιέρωση µιας σταθερής τιµής. Τα βαµβάκι πάντως όχι µόνο αντέχει, αλλά επέστρεψε και πάνω από τα 65 σεντς… 

∆ιεπαγγελµατική πρόσφατα έφτιαξαν και στα αυγά. Αναµένουν οι παραγωγοί να δουν τι «αυγά» θα πιάσουν. Πάντως, παραγωγός από τον Τύρναβο, διαβάζουµε σε τοπική εφηµερίδα της Λάρισας, ζητά να µπει τάξη στον κλάδο. Τόσο καιρό δεν ξέρουν πώς να πορευτούν. Στην αρχή τους υποχρέωσαν, λέει, να αντικαταστήσουν τους κλωβούς στα πλαίσια της ευζωίας των ζώων, µε χρήµατα των ίδιων των παραγωγών και τώρα ακούγεται ότι αυτοί οι κλωβοί θα πρέπει να καταργηθούν µέχρι το 2025.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία