BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τι πήραν στο χέρι

Μεσοβδόµαδα ξεκίνησαν να µπαίνουν τα χρήµατα της προκαταβολής του τσεκ, χωρίς πολλά πολλά προβλήµατα.

zaria_15

9
0

Κατά τα γνωστά, εκτός έµειναν όσοι δεν έφτασαν τα 250 ευρώ, όσες µεταβιβάσεις δεν ολοκληρώθηκαν και όσοι είχαν θέµατα µε το κριτήριο του ενεργού αγρότη και την ταυτοποίηση δηλωθέντων και εγκριθέντων στοιχείων και αγροτεµαχίων της λίστας του Οργανισµού Πληρωµών και της ΑΑ∆Ε. Συνηθισµένα πράγµατα δηλαδή…

Τώρα, πόσα χρήµατα πήραν οι δικαιούχοι στο χέρι, µετά τους συµψηφισµούς για χρέη σε εφορία, ταµεία, αλλά και από την εξουσιοδότηση που έχουν υπογράψει στον  ΕΛΓΑ και επιτρέπει να αφαιρείται κατευθείαν από την επιδότησή τους η ασφαλιστική εισφορά που δηλώνουν στη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής , αυτό είναι άλλο θέµα…

Πάντως, υπερψηφίστηκε αισίως η τροπολογία µε την οποία τροποποιείται ο κανονισµός του ΕΛΓΑ και έτσι οι πληγέντες από τον Ιανό θα αποζηµιωθούν στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας και θα απαλλαγούν από τα εκτιµητικά τέλη. Βέβαια, ακούγεται ότι πρώτοι στο ταµείο στα τέλη Οκτωβρίου µε αρχές Νοεµβρίου θα πάνε όσοι υπέστησαν 100% ζηµιά και όσοι δεν θα συγκοµίσουν ούτε ένα κιλό βαµβάκι. Οι υπόλοιποι για τέλος του έτους ή αρχές της νέας χρονιάς.

Βέβαια, έρχεται ο πρώην υπουργός της πλατείας Σταύρος και σχολιάζει ότι η τροπολογία αυτή για τον ΕΛΓΑ δηµιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων. Σου λέει, από εδώ και στο εξής, ενώ όλοι χρεώνονται τα ίδια ασφάλιστρα, οι πληττόµενοι παραγωγοί Θεσσαλίας θα αποζηµιωθούν στο 100% της ασφαλιζόµενης αξίας, και ορθώς, ενώ οι πληττόµενοι παραγωγοί λοιπών περιοχών θα συνεχίζουν να αποζηµιώνονται σε ποσοστό 80% της ασφαλιζόµενης αξίας. ∆εν το λες και δίκαιο…. «Νοµοθετείτε πρόχειρα, νοµοθετείτε στο πόδι και νοµοθετείτε στη λογική του βλέποντας και κάνοντας», λέει έξω από τα δόντια!

Ήρθε η ώρα και για την ειδική ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους. Τι καλά! Πέρασαν βέβαια 7 µήνες, αλλά τελικά η δουλειά έγινε, ανακοινώνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλωστε, σου λέει, η διαδικασία των αιτήσεων των κτηνοτρόφων ξεκίνησε 11 Σεπτεµβρίου και ολοκληρώθηκε 8 Οκτωβρίου. Μέχρι να γίνει το απαραίτητο τσεκάρισµα, ήταν λογικό να φτάσει τέλος του µήνα. Για τον προηγούµενο χαµένο χρόνο, δεν ευθύνονται εκεί στη ∆οµοκού….. Ε, δεν έχουν και άδικο….

Σταυρώνουν τα δάχτυλά τους φέτος οι παραγωγοί ακτινιδίου, µην τους µατιάσουν. Η χρονιά εµπορικά έχει κάνει πολύ καλό ποδαρικό, καθώς για το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο «έπαιξαν» τιµές στα 0,90 έως 1,05 ευρώ το κιλό και για το πράσινο της ποικιλίας Hayward, που κυριαρχεί ως καλλιέργεια στην Ελλάδα, οι εµπορικές πράξεις στο ελεύθερο εµπόριο έφτασαν τα 0,75 ευρώ και δείχνει να έχει δυνάµεις για ακόµη πιο πάνω. Όπως λένε παραγωγοί, υπάρχει καλή ροή και ευελπιστούν να µην υπάρξει κανένα lockdown που θα τη διαταράξει.        
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία